Fotball

Slik jobber Norway Cup-ledelsen for å holde Ekebergsletta trygg

Flust av synlig og usynlig politi, natteravner og utekontakter jobber for at barn og unge skal være trygge under Norway Cup.

Natt til onsdag ble en trener for et utenlandsk lag, som er i Norge for å spille Norway Cup, pågrepet og siktet for fem tilfeller av seksuell krenkende adferd mot mindreårige jenter. Terje Lund, leder i Norway Cup-styret, beklager hendelsen, men lover samtidig at Ekebergsletta er trygt. Foto: Ørn Borgen

 • Hans Mortensønn Jordheim
  Aftenposten
 • Mats Slaastad Birkelund

Politiet etterforsker en Norway Cup-trener for seksuelt krenkede adferd mot mindreårige. Turneringsledelsen beklager, men beroliger samtidig deltakerne.

— Vi syns det er leit når slik ting skjer, og nå er vårt fokus å ivareta de som er berørt av saken, sier leder av Norway Cup-styret Terje Lund.

Det var ved midnatt natt til onsdag at en trener for et utenlandsk lag ble pågrepet og siktet for fem tilfeller av seksuelt krenkende adferd mot norske jenter mellom 14 og 16 år.

— Jeg får en klump i magen når jeg hører om slikt, men jeg er ikke så bekymret. Laget vårt har sitt opplegg. Som regel er det rett på hotellet etter kamp, og de holder seg stort sett der, sier Torild Vada, forelder til en spiller på Vuku sitt J16-lag.

Les også

Slik bør du oppføre deg når barnet ditt spiller fotball

— Trist

I går var det fortsatt yrende liv på Ekebergsletta. Den årlige kjendiskampen med navn som Mats Zuccarello, Tiril Eckhoff og Thomas Hayes, som spiller William i NRK-serien Skam, var svært populære blant den yngre garde.

Rundt hele banen sto barn og unge for å heie under kampen. Etterpå handlet alt om jakten på en selfie med en av kjendisene med store smil om munnen.

Hos foreldrene er derimot hendelsen med den siktede treneren lagt merke til.

Les også

Politiet ble tilkalt under Norway Cup-kamp

— Det er trist og tragisk hvis dette stemmer. Dette skal jo kun være en fotballfest. Slike ting skal ikke skje, sier to foreldre til et jentelag fra Vestlandet, som ikke ønsket å stå fram med navn i avisen.

Politiet skal ha fått flere henvendelser om mannen over flere dager. Det var en anmeldelse onsdag kveld som førte til politiet pågrep mannen på en av Norway Cups innkvarteringsskoler.

— Vi har nå fem saker som omfatter jenter mellom 14 og 16 år på Norway Cup. De spiller på forskjellige lag og ikke på laget til den anmeldte treneren, sier Grete Lien Metlid, leder for avsnitt for vold og seksualforbrytelser til Aftenposten.

Metlid opplyser at politiet kartlegger andre mulige hendelser, også noe atferd som har skjedd overfor noen gutter.

Utestengt

Norway Cup-ledelsen har utestengt mannen fra Norway Cup – uavhengig av hva politiets etterforskning vil føre til. Samtidig samarbeider de med Idrettens helsesenter for å ivareta de involverte partene.

— Vi mener, med hånden på hjertet, at dette er et trygt sted å være. Hvis du ser på hvor mange nasjoner og barn som er samlet på Norway Cup gjennom årene, og hvor lite som har skjedd, så ja, dette er et trygt sted å være, sier Lund.

— Jeg tror jeg kan si at det ikke finnes noe sted i Norge med en større tetthet av politi per person enn det som er på Ekebergsletta. Vi syns det er leit når slik ting skjer, og nå er vårt fokus å ivareta de som er berørt av saken, legger han til.

Styreleder Lund forteller at ledelsen hele året jobber for å forebygge slike hendelser, i samarbeid med Manglerud politistasjon, utekontaktene i Oslo kommune og natteravnene.

— Sammen med dem har vi utarbeidet beredskapsplaner og rutiner knyttet til hvordan det er på innkvarteringsskolene våre. Det har i alle år gått veldig, veldig bra, sier han.

— Gjennom å ha en politistasjon tilstede på Ekebergsletta, gjennom å distribuere materiell når lagene sjekker inn, ved å ha vaktmannskaper på skolene, ved å være tilstede med politi, utekontakter og natteravner på skolene våre, så syns jeg vi er ganske proaktive i forhold til å være tidlig på. Vi har også sagt fra at vi ønsker tilbakemelding med en gang hvis noen ser eller oppdager noe. Det er en del av de rutinene som er ute på alle skolene, forteller Lund.

Les mer om

 1. Norway Cup

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Pågrepet trener utvist fra Norway Cup – etterforskes for fem forhold

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiet tar stilling til fengsling av Norway Cup-trener torsdag

 3. NORGE
  Publisert:

  Norway Cup-trener bøtelagt

 4. NORGE
  Publisert:

  Gutter anmeldt for beføling på Norway Cup

 5. OSLO
  Publisert:

  – Det virker som de har en taktikk for raskt å komme seg unna

 6. OSLO
  Publisert:

  Smugfilmet kollegene på lærertoalettet