Fotball

Jobber seg til topps

<p>Ranheim bruker bare tre millioner kroner på sine 18 toppspillere. Jobb eller studier ved siden av fotballen er en forutsetning for å få spille i klubben.</p>

Ranheim 2012
 • Nils Christian Mangelrød
 • Petter Rasmus

Ranheim har ledet an i en ny utvikling i norsk toppfotball. Stadig flere klubber er innhentet av økonomiske sannheter, og har derfor tatt i bruk Ranheims modell.

Til tross for at Ranheim har vært annerledes-laget i norsk toppfotball, har de kjempet om opprykk til eliteserien hvert år de siste årene.

– Jeg tror det er sunt for spillerne å ha noe annet å tenke på enn bare fotball. Dersom man ikke er på internasjonalt nivå, er det fornuftig å fylle på med studier og jobb. Fotballen kan fort bli altoverskyggende. Det er viktig å se at andre ting er viktig også, sier trener Aasmund Bjørkan.

Han mener rammevilkårene er gode nok til at spillerne kan utvikle seg mot nasjonalt elitenivå. Samtidig krever det hard jobbing.

Obs på jobbpress

– Vi fikk en nedtur akkurat da studier og jobb startet opp igjen etter sommeren. Flere skiftet også til nye jobber. Det samme skjedde året før. I år skal vi være oppmerksomme på det, sier Bjørkan.

Også før denne sesongen har Ranheim mistet spillere som følge av jobbpress. Til sammenligning har 1. divisjonsrivalen Bodø/Glimt spillere på helproffe kontrakter, som trener to ganger om dagen.

Midtbanespiller Thomas Rønning spilte for Glimt i eliteserien. Nå kombinerer han spill for Ranheim med sluttføring av lærerstudiet, samtidig som han tar vikartimer ved Åsvang skole. Rønning synes opplegget fungerer godt.

– Vi trener på ettermiddagene, og noe må du jo uansett gjøre på dagtid. Hvorfor ikke bruke den tiden til å studere eller ha en jobb ved siden av? For meg er det naturlig, sier han.

– Man blir ikke rik av å spille i Ranheim. Vi har en fin og lokal profil som vi er stolte av. Men det krever stor disiplin fra gutta, sier Bjørkan.

Modell for eliteserien

Sportslig leder Stig Winsnes mener jobb og studier er avgjørende for å beholde den heltrønderske profilen.

– Vi har drevet klubben på denne måten siden opprykket til 1. divisjon. Vi har den mest rendyrkede profilen, men flere klubber jobber lignende nå. Jeg tror fotballøkonomien blir tatt på alvor. Det er begrenset med penger til å drive en spillerstall, sier Winsnes.

Winsnes forteller at klubben bruker tre millioner kroner på spillerstallen. Det inkluderer lønn, kjøregodtgjørelse, feriepenger og arbeidsgiveravgift. Dagens modell blir opprettholdt dersom klubben skulle ta steget opp til eliteserien.

– Norge er en liten fotballnasjon, og det er umulig med et økonomisk grunnlag for 32 helproffe lag. Jeg opplever at det er flere som gjør som oss nå. Det er vel kun fire-fem klubber på Ranheims nivå som har heltidsspillere, sier Per Joar Hansen som trener U21-landslaget.

Den tidligere Ranheim-treneren kaller klubbmodellen for en kjempesuksess så langt. Investeringer blant annet i medisinsk oppfølging i stedet for spillerlønninger har gitt en langtidseffekt.

– Jeg tror vi har vist vei i forhold til måten å tenke på. Samtidig er det en tung modell og den krever hardt arbeid. Men det er bra å trimme hjernebarken med noe annet også, sier Per Joar Hansen.

Ranheim-spillerne er klare for en ny sesong. FOTO: Terje Visnes

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5