Fotball

Slik blir nye Vålerenga

Neste sesong blir det store endringer i Vålerenga – både når det gjelder den sportslige satsingen og klubbadministrasjon.

NY ROLLE: Kjetil Rekdal er fortsatt hovedtrener i Vålerenga, og tirsdag var han men etter sesongen blir det endringer. Inn kommer Ronny Deila. Rekdal går over til rollen som sportsdirektør. Foto: Aleksander Andersen

 • Kjetil Flygind

VALLE: Etter det Aftenposten erfarer, overtar tidligere Godset— og Celtic-sjef Ronny Deila treneransvaret i osloklubben fra og med 1. januar.

Vålerenga-styret har i samarbeid med hovedaksjonær Tor Olav Trøim i lang tid jobbet for å omorganisere klubben. Foreløpig er ikke VIF-ledelsen klar til å presentere resultatet av prosessen, men etter det Aftenposten erfarer vil ”nye Vålerenga” se slik ut:

 • Kjetil Rekdal slutter som hovedtrener etter sesongen og går i stedet over i rollen som sportsdirektør.
 • Ronny Deila tar over som ny hovedtrener og starter i jobben 1. januar.
 • Morten Nydal går av som daglig leder.
 • Tidligere RBK- og Godset-leder Erik Espeseth blir ny daglig leder.
 • I tillegg jobbes det med å forsterke administrasjonen ytterligere.

TILBAKE TIL NORGE: Fra og med 1. januar er Ronny Deila Vålerenga-trener. 40-åringen ga seg i den skotske storklubben Celtic i mai. Foto: Reuters

Rekdal bekrefter endringerDa Kjetil Rekdal tuslet av treningsfeltet på Valle tirsdag ettermiddag, ville han hverken avkrefte eller bekrefte at han blir sportsdirektør neste sesong. Men han var åpen om at det kan bli store endringer i klubben.

– Jeg har jobbet i tre og et halvt år i denne klubben, og vi har hatt enorme utfordringer på en del ting. Nå kan det være at enkelte ting begynner å løsne litt, og at vi kan få på plass den kompetansen som kreves i alle ledd for at Vålerenga skal kunne bli en best mulig klubb. Nå blir det gjort et skikkelig forsøk på å sette sammen et godt fungerende team som gjør at vi skal ha gode forutsetninger for å lykkes, sa Kjetil Rekdal.

47-åringen har selv vært mye involvert i omorganiseringsprosessen. Ingenting er gjort bak ryggen hans, sier Rekdal selv. Romsdalingen har jobbet som trener siden 2001, men han mener vil passe fint i andre fotballroller også.

– Jeg tror jeg har en god forståelse og kompetanse på mange områder som gjør at jeg kan ha en annen viktig rolle i en fotballklubb. Jeg må ikke nødvendigvis stå på sidelinjen døgnet rundt, sier Rekdal med et smil.

– Det viktigste for meg er at Vålerenga blir bra. Hvilken rolle jeg har, er mindre viktig.

Kjemper for å unngå nedrykk

11 poeng, nest sist i eliteserien og en høyst reell fare for å rykke ned. Det er fasiten for Vålerenga etter halvspilt sesong. Rekdals oppgave blir først og fremst å sørge for at osloklubben beholder plassen i Norges øverste divisjon.

– Vi rykker ikke ned. Hadde vi trodd på det, kunne vi byttet ut alle som er her. Det skal unngås for enhver pris, og det er jeg sikker på at vi klarer, sier Kjetil Rekdal.

BLIR VIF-LEDER: Erik Espeseth er en av Norges mest respekterte idrettsledere. Nå blir han ny daglig leder i VIF. Espeseth sa nylig opp den samme jobben i Strømsgodset. Foto: Asger Ladefoged / NTB scanpix

Erik Espeseth har vært med på å bygge opp Strømsgodset til en av Norges mest solide klubber. Hans kanskje viktigste oppgave i Vålerenga blir å få orden på klubbens økonomi, som har vært preget av røde tall de siste årene.Dette er også en av forutsetningene for at klubbens rike onkel, Tor Olav Trøim, skal være med videre. VIF er nødt til å stable på beina en bærekraftig klubbøkonomi. Allerede i april ga det seg negativt utslag i form av et underskudd på 10-15 millioner kroner.

Derfor ble salget av Deshorn Brown til Kina nylig avgjørende for å berge klubbdriften ut året.

Wæhler: – Det har ikke funket

Et siste forsøk fra Trøim på å få Vålerenga på fote igjen, er å samle en slagkraftig og kompetent administrasjon. Der får Espeseth nok å gjøre. I tillegg er det varslet en ytterligere satsing på det sportslige. Den satsingen har lidd kraftig under de økonomiske problemene de siste sesongene.

Alfo omega er det likevel å unngå nedrykk. I 2017 står VIFs nye arena på Valle klar, og et nedrykk vil fungere som kaldt vann på entusiasmen blant supporterne.

– Det er ingen her som vil rykke ned, sier VIFs mest rutinerte spiller, Kjetil Wæhler (40).

– Vålerenga skal være en stor klubb i Norge. Vi må vise stolthet når vi går på banen, kanskje være litt mer kyniske, gjøre ting enklere og kjempe mer for poengene. Nå har vi forsøkt å spille ganske fin fotball i lang tid, og det har ikke funket. Så får vi ha folk utpå der som virkelig trår til og vet hva det dreier seg, sier Kjetil Wæhler.

Hverken Erik Espeseth eller Ronny Deila har besvart våre henvendelser tirsdag.

 1. Les også

  Gidder Deila å ta over Vålerenga i 1. divisjon?

 2. Les også

  Ronny Deila blir Vålerenga-trener

 3. Les også

  Solskjær signerte tidligere Molde-helt

 4. Les også

  Hevder Deila kan erstatte Rekdal i Vålerenga

 5. Les også

  For første gang har en trio med jenter dømt en herrekamp i norsk toppfotball

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
 • Champions League-kvalifisering

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Ronny Deila
 3. Kjetil Rekdal
 4. Vålerenga Fotball