Fotball

I dag tar en AaFK-bauta farvel

Han har vist seg som en evig optimist som har forsøkt å samle nesten hele Sunnmøre rundt AaFK. Etter 13 år i klubben tar Øyvind Vebenstad søndag farvel med Color Line Stadion.

Mange baller i lufta: Han har hatt tittel som arrangementsjef, men Øyvind Vebenstad har etter hvert blitt en altmuligmann som har frontet AaFK – i alle fall utenomsportslig – på Sunnmøre. – Mitt engasjement vil ikke slutte å brenne for AaFK. Jeg skal skaffe meg et sesongkort og rope ut min begeistring og frustrasjon i framtiden. Jeg ser heller ikke bort i fra at jeg blir med som frivillig, men det blir ikke allerede i juli. Da skal jeg ha meg en velfortjent ferie, sier Øyvind Vebenstad.
  • Eirik Nesset Hjelvik

Riktignok skal 49-åringen jobbe i AaFK ut juni, men ettersom det er sommerferie i eliteserien blir søndagens kamp mot Vålerenga hans siste oppdrag som arrangementssjef.

– Det blir et merkelig øyeblikk som det er vanskelig å beskrive. Følelser er noe du aldri kan planlegge. Det skjer der og da. Så jeg får bare se hvordan det blir, sier Øyvind Vebenstad om hvordan det blir å slukke lysene på stadion for aller siste gang.

Tidlig i april ble det klart at Vebenstad hadde sagt opp sin jobb i AaFK. Han begrunnet det blant annet med et ønske om mer tid med familien. I stedet går han over til en jobb i politiet.

–Det blir selvfølgelig vemodig å gi seg i AaFK. Jeg har vært med på en lang reise, som har inneholdt alt fra nedrykk til cupfinaler. Samtidig mener jeg selv at jeg har fått være med på å sette AaFK på kartet på Sunnmøre. Jeg har fått være med på å gjøre AaFK til et flaggskip på Sunnmøre, sier Vebenstad.

Les også

  1. Sendt av feltet etter bråk på Aalesund-trening

  2. Se video: Dorsin gråt, grep mikrofonen og kuppet festen

Lovordene hagler

At han har lagt mye av sin sjel i å fronte AaFK som klubb rundt om på Sunnmøre er det liten tvil om.

Der andre har vært opptatt av helgens kamp og tre poeng, har Vebenstad stått for omtrent «alt» det andre. Nå står flere i kø for å hylle det Vebenstad har gjort for AaFK.

– Gjennom det engasjementet Øyvind har hatt for klubben har han nesten vært AaFKs utenomsportslige ansikt utad. Den jobben han har lagt ned har betydd utrolig mye for AaFK som klubb, sier klubbdirektør Henrik Hoff.

– Det er selvfølgelig trist at Øyvind slutter. Han blir en tøff mann å erstatte, men vi har erstattet folk her før og skal helt sikkert klare det igjen, sier AaFK-trener Trond Fredriksen.

– Jeg har møtt Øyvind på jobb her hver dag. Han er en fyr det er lett å bli glad i. Han har et brennende engasjement for klubben som er veldig smittende, sier Oddbjørn Lie.

Mer tid med familien: Øyvind Vebenstad ønsker å tilbringe mer tid med datteren Kornelia, kona Kikki og sønnene Tobias, Markus og Sebastian i framtida.

Vebenstads tittel i AaFK har vært arrangementssjef, men det er liten tvil om at rollen hans har involvert en rekke andre ting. Spesielt har 49-åringen vært opptatt av frivillighetskulturen, supporterne og det å gjøre AaFK til en klubb for hele Sunnmøre.

– Det jeg er mest stolt over er alt det engasjementet jeg har fått oppleve rundt om. Enten det har vært på Larsnes, i Valldalen eller på Haramsøya. Det å se barn og unge springe rundt med AaFK-trøyer har vært blant høydepunktene mine, sier Øyvind Vebenstad.

Ukjent arvtaker

Han har uten tvil lagt mye av sin sjel i å skape entusiasme rundt klubben AaFK.

– Hvordan er det å gi seg nå som klubben er på en litt nedadgående kurve?

– Jeg sa opp to dager før vi møtte Brann. Da var det 10.000 tilskuere på tribunen ... Men jeg har også vært med på blant annet to nedrykk her og langt tyngre stunder i løpet av mine 14 år her. Jeg føler ikke at jeg gir meg når klubben ligger nede. Langt derifra. Tvert imot er det et voldsomt potensial i klubben, sier Vebenstad.

Foreløpig er det ikke klart hvem som blir hans arvtaker i AaFK.

–Vi har litt diskusjoner internt om hvordan vi skal erstatte Øyvind. Fordi Øyvind har vært den han har vært, så må vi se litt på hvordan vi skal erstatte de forskjellige oppgavene han har hatt. Men vi jobber med saka, sier klubbdirektør Henrik Hoff.

At Vebenstads arvtaker tar over etter en svært populært person, er det ingen tvil om.

–Jeg håper min arvtaker ikke blir noen kopi av meg. Jeg håper det kommer inn en original som kan tenke litt nytt. Jeg tror klubben har godt av det. Det viktigste er å gjøre det på sin måte, men glem aldri historien og identiteten til klubben, sier Øyvind Vebenstad.

PS: En splitter ny podkast, med Vebenstad som gjest, ble publisert fredag på smp.no.

Øyvind Vebenstad forteller om sine 13 år i AaFK i vår podkast: Trodde AaFKs styreleder var Gustave Bahoken:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK
  3. Vålerenga Fotball