Fotball

Mål, selvmål og cuptap for Henriksen

— Vi har fått to tøffe slag i ansiktet.

Markus Henriksen vartet opp med både mål og selvmål mot Feyenoord.
  • NTB

Markus Henriksen går foran i det meste i Alkmaar-laget, også i å love at den siste ukens motgang skal snus raskt.

Laget vant de åtte første kampene etter at den norske 23-åringen ble utnevnt til lagkaptein. Så kom 1-4-tapet mot Ajax sist helg, fulgt av 1-3 mot Feyenoord i cupsemifinalen torsdag.

— Vi har spilt kjempegodt i 2016 og er i ferd med å gjøre en fantastisk sesong, men fikk en smell mot Ajax i en kamp hvor vi var dårlige. I semifinalen var det marginene som avgjorde, sa Henriksen til NTB etter kampen på De Kuip.

— Vi har fått to tøffe slag i ansiktet, så nå må vi vise hva vi er laget av og vende dette allerede søndag.

Da kommer et annet Rotterdam-lag, Excelsior, til Alkmaar.

Henriksen gjør det veldig bra i sin rolle rett bak spissen Vincent Janssen. I kampprogrammet til semifinalen var han trukket fram som «spilleren å se opp for», og Feyenoord ga ham spesialoppvartning. Karim el-Ahmadi var tett på ham hele tiden, og før pause var Alkmaar et tafatt lag. Det ble ikke bedre av at Henriksen gjorde selvmål på et hjørnespark etter et kvarter.

— Vi mistet markeringen, og Feyenoord-spissen fikk heade fritt ved første stolpe. Han stusset ballen, og det gikk så fort at jeg ikke rakk å flytte beinet. Ballen traff foten min og gikk i mål, sa Henriksen til NTB.

Les også

Fransk fotballekspert om Søderlund: - Han er elendig!

Mo i knærne

— Når Feyenoord spiller hjemme foran 50.000 og får et tidlig mål, så får laget ekstra selvtillit og ekstra trøkk. Første omgang var ikke all verden for oss. Vi lot dem ha ballen for mye, ga dem for mange sjanser og dødballer, fortsatte Henriksen, som selv sørget for at kampen endret karakter.

— Vi hadde en god prat i pausen og fikk en fantastisk start på annen omgang, konstaterte han og ville ikke skryte for mye av målet sitt.

— Jeg så at ballen var fri innenfor 16-meteren, så det var bare å sette den i åpent mål. Det var en relativt enkel scoring.

Henriksen feiret med et ellevilt jubelløp mot benken.

— Vi så med en gang at de ble mo i knærne og ble redde. Vi hadde 20 minutter med mange gode sjanser, hvor vi kunne «drept» kampen, men vi greide det ikke.

En av de største sjansene hadde han selv, etter en kontring der han var involvert tre ganger: Først med en flikk, så med et overhopp, og til sist da han ble spilt alene med keeper. Han fikk ballen litt for langt foran seg, og vinkelen ble for spiss.

— Jeg trodde keeper skulle være borte etter den første dragningen, men han hang veldig godt med, og jeg fikk ikke chippet den inn slik jeg ønsket.

Les også

Oppvaskmøte for Deila: - Vi må bli enige om veien videre

tae7c234.jpg

Først

Mindre enn ett minutt etter at Alkmaar hadde et stolpeskudd, fikk Michiel Kramer stå alene foran mål og skyte Feyenoord i ledelse. Dirk Kuyt fastsatte resultatet til 3-1 med et straffespark.

Henriksen fortsatte å gå foran. Han var raskt borte hos Ron «Beton» Vlaar, som forårsaket straffesparket, med trøst. Han gikk foran da Alkmaars spillere takket sine få, men høylytte tilhengere, som i perioder overdøvet hjemmesupporterne.

Han var også første Alkmaar-spiller ut i intervjusonen etter kampen, for å besvare nederlandske journalisters spørsmål, og snakke med NTB så lenge han fikk lov før han ble hentet til TV-intervju.

Henriksen er ikke eneste norske fotballspiller som har lovet å slå tilbake etter et skuffende resultat i Rotterdam denne uken, men det er ingen grunn til å tro at han er mindre revansjlysten enn fotballjentene som onsdag tapte for Sverige på Excelsiors hjemmebane.

Startet vrient

Første omgang var trist for Alkmaar, som var nest best i det meste og kom under på Henriksens selvmål etter et snaut kvarter. Finalehåpet virket fjernt ved halvtid, men mindre enn et halvt minutt etter at han tok avspark i annen omgang utlignet nordmannen.

Den svært offensive venstrebacken Ridgeciano Haps brøt gjennom og kjempet ballen forbi keeper, og ved lengste stolpe dukket Henriksen opp og satte den i mål. Han tok med seg ballen på et vilt jubelløp ut mot innbytterbenken, der han havnet innerst i en klynge av glade Alkmaar-spillere.

Det var nordmannens fjerde cupmål denne sesongen, mot 11 i serien.

— Førsteomgangen vår var ikke god nok. Feyenoord fikk ha ballen for mye, kom til for mange sjanser og dødballer. Men vi fikk en fantastisk start på annen omgang etter en god prat i pausen, sa Henriksen.

— Etter utligningen så vi at Feyenoord-spillerne ble mo i knærne.

Nedtur

Alkmaar satte Feyenoord under press og sin lille tilhengerskare i sanghumør. I det 73. minutt var Henriksen involvert tre ganger i en herlig kontring som endte med at han ble spilt gjennom. Han tok ballen forbi keeper, men vinkelen ble for spiss.

— Jeg trodde keeper skulle være borte etter den første dragningen, men han hang veldig godt med, og så fikk jeg ikke chippet den inn, sa han.

Gjestene presset voldsomt, og Henriksen var flere ganger i dueller i feltet. Dabney dos Santos traff stolpen, men i stedet var det Feyenoord som fikk det avgjørende målet da Michel Kramer i det 78. minutt fikk stå alene foran mål.

Fem minutter før slutt måtte Henriksen trøste Ron Vlaar, som forårsaket straffesparket Feyenoord-kaptein Dirk Kuyt omsatte i 3-1. ## Uheldig

Et av Alkmaars farligste våpen er hjørnespark, og Henriksen er en av lagets målfarligste spillere. Ironisk nok var det kombinasjonen som sendte Feyenoord i ledelse på fullsatte De Kuyp etter et kvarter.

På kampens førte hjørnespark satte Kramer hodet på ballen ved nærmeste hjørne av 5-meteren. Inne i målgården sto Henriksen, som ikke greide å komme seg unna. Han styrte ballen i eget mål med foten. Det var Feyenoords sjuende mål i cupen denne sesongen, og det tredje selvmålet.

Nordmannen fikk tett oppmerksomhet fra Karim el-Ahmadi, som hele tiden orienterte seg mot Alkmaar-kapteinen og nektet ham å utfolde seg i mellomrommet. Etter pause ble Henriksen likevel sentral i en offensiv som fort kunne gitt seier.

Etter at Henriksen ble lagkaptein vant Alkmaar sine åtte første kamper i 2016, men etter 1-4-tapet for Ajax i serien sist søndag kom en ny smell i semifinalen. Det er Feyenoord som får spille cupfinale mot Utrecht 24. april.

(©NTB)

Les også

  1. Tilskuerbråk stoppet Elabdellaouis kamp

  2. Deila etter poengtap: - Jeg er sint

Les mer om

  1. Internasjonal fotball