Fotball

Nå er Viking best i landet på bortebane

— Kampplanen vår fungerte perfekt, mener Kjell Jonevret.

BEST: Anthony Soares og Viking er landets beste bortelag.
  • Kurt Arne Nilssen

Åråsen (Aftenbladet): Vikings imponerende poengfangst på bortebane fortsetter.Etter den knallsterke seieren over Lillestrøm på Åråsen er Kjell Jonevrets mannskap eliteseriens beste lag på fremmed gras.

— Dette var en utrolig fortjent seier. Ett poeng på bortebane er normalt bra, men det ville vært tung om vi ikke fikk med oss alle tre poengene i dag, sier Jonevret til Aftenbladet.

FORNØYD: Kjell Jonevret var blid i møtet med pressen etter kampen.

Viking-treneren valgte å skrote den klassiske 4-4-2-formasjonen og satset heller på en litt skjev 4-3-3-formasjon. Det grepet lyktes svensken veldig godt med — i hvert fall i store deler av kampen.- Første omgang var klokkeren. Kampplanen vår fungerte utmerket. Vi hadde full kontroll defensivt og skapte også masse framover i banen, sier Jonevret.

Selv om han kun gjorde én endring på laget som skuffet så fatalt mot Sogndal 16. mai, var Viking knapt til å kjenne igjen i første omgang på Åråsen.

Hvordan et lag kan framstå så forskjellig med bare seks dagers mellomrom er nesten et mysterium. Alt som ikke fungerte mot Sogndal, fungerte utmerket de første 45 minuttene på Åråsen. Bevegelsen i laget var god, pasningsspillet stødig og det manglet ikke på offensive initiativ. Dette resulterte i flere hjørnespark og målsjanser i åpningsminuttene.

Mot Lillestrøm skapte Viking mer de første 15 minuttene enn det gjorde på 90 minutter mot Sogndal.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Han var Vikings beste mot Lillestrøm

  2. Viking vant etter drama mot LSK

Abdullahis femte

Når hjemmelagets forsvar i tillegg åpnet kampen meget rufsete, var det ingen overraskelse at Viking fikk ta ledelsen etter 22 minutter.

Det hele startet med at Håkon Skogseid rotet det til og Samuel Adegbenro snappet ballen uten på venstrekanten.

Nigerianeren forserte inn i sekstenmeteren og serverte ballen til Suleiman Abdullahi foran mål. Ingen Lillestrøm-spillere var i nærheten av å markere ut spissen og dermed kunne han enkelt prikke inn sitt femte seriemål denne sesongen.

Når hjemmepublikumet i tillegg begynte å rope mishagsytringer mot eget laget, og stilte spørsmål ved om spillerne virkelig var på jobb, kunne Viking gå til pause med en meget fortjent 1-0-ledelse.

Ineffektive

Hvis det er noe Viking skal kritiseres for, så må det være mangelen på effektivitet. Utover i kampen hadde de flere muligheter til å øke ledelsen. Ikke minst var det både rom og plass til å skape enda flere farlige målsjanser, men veldig ofte ble muligheten spolert på grunn av ubesluttsomhet og svake pasninger.

Ni hjørnespark som ikke førte noe med seg bare bekrefter at de er for lite målfarlige foran motstanderens mål.

Og når effektiviteten uteble, gikk det som det ofte går med Viking.

På en kontring kom Erling Knudtzon alene igjennom og LSK-spilleren ble til slutt felt av Karol Mets i sekstenmeteren.

Viking protesterte heftig, men dommer Skjerven valgte likevel å peke på ellevemetersmerket.

Iven Austbø fikk en hånd på ballen, men straffen til Malaury Martin fant likevel veien til nettmaskene.

— Vi ble spilt litt lave i andre omgang, men jeg synes likevel vi hadde bra kontroll. Jeg synes straffen de fikk var tvilsom, sier Jonevret.

Slo tilbake

Viking viste imidlertid en imponerende moral og lot seg ikke knekke av utligningen. Spillerne malte på videre og to minutter før slutt fikk de lønn for strevet.

Etter mye klabb og babb inne i sekstenmeteren, kunne Adegbenro til slutt pirke ballen i mål. Til ellevill jubel blant Viking-spillerne og lagets supportere.

På overtid hadde Lillestrøm en gigantisk mulighet til å utligne, men Viking red av stormen og kunne reise hjem med alle poengene.

— Det passet oss veldig godt å spille borte mot Lillestrøm i dag. 4-3-3-formasjonen fungerte veldig bra, men jeg vet ikke om publikum hjemme i Stavanger tillater at vi ligger like lavt som vi gjorde i dag, sier Jonevret.

Best på bortebane

Med tre poeng mot Lillestrøm har Viking denne sesongen tatt 12 poeng på bortebane. Det er faktisk best i eliteserien, men dessverre står de mørkeblå med fattige åtte poeng på eget gras. 20 poeng etter 12 serierunder er imidlertid ikke dårlig. Det er bedre enn hva laget sto med etter samme antall seriekamper i både 2014 (18) og 2015 (19).

— Vi må ta flere poeng hjemme, men det kjennes som en veldig trygghet at vi tar såpass mye poeng på bortebane, avslutter Viking-treneren.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Lillestrøm SK
  3. Viking FK