Fotball

Godset-oppvask før cuptriumf: - Vi fikk renset lufta

Etter 67 vonde dager kunne Strømsgodset endelig juble for en seier på fotballbanen igjen.

Marcus Pedersen ble den store helten da Strømsgodset sendte Vålerenga ut av cupen.
  • Erlend Nesje
    Journalist

Strømsgodset-Vålerenga 2-0:

DRAMMEN: Strømsgodset vant fullt fortjent 2-0 over Vålerenga i cupkvartfinalen. Drammenserne kunne ikke fått en bedre avslutning på sin tunge periode. Etter 1-0-seieren over Tromsø 17. juli spilte laget ni kamper på rad uten seier.

Les også

  1. «Nærmer vi oss en ny storhetstid i Kongsvinger?»

  2. 1.-divisjonslaget Kongsvinger klare for semifinale: - Helt fantastisk

Drammenserne var det beste laget på Marienlyst og seieren kunne fort vært større.

— Dette var deilig. Det var på tide. Vi har fått spillegleden tilbake, og gutten har jobbet hardt sammen for å prøve å løse problemet. Det er godt det løsner i dag. Cupen er noe vi virkelig ville gå for siden det har gått litt dårlig i serien. Dette unner jeg alle supporterne og alle på laget, sier målscorer Marcus Pedersen til TV 2. Da Godset tapte 4-2 borte mot Aalesund sist helg kalte trener Bjørn Petter Ingebretsen inn til oppvaskmøte på hotellet.

— Vi var så heldige at vi ikke kom oss hjem den kvelden. Det passet bra. Vi var ganske tydelige og møtet var fort over, sa en lettet Strømsgodset-trener til Aftenposten etter cuptriumfen mot Vålerenga.

- Hva er det viktigste grepet du har tatt?

— At vi skulle gjøre ting sammen og ansvarliggjøre enkeltspillere enda mer. Vi vet at vi er gode, men vi må gjøre det sammen. Vi har hatt samtale, vi har snakket sammen, og jeg har formidlet det til hele gruppa. Da får vi en tilstedeværelse som vi opplevde i dag. Den viktigste jobben gjorde vi rett etter Aalesund-kampen. Vi fikk renset lufta og gjort oss ferdige der. Så har det handlet om å bli klar, få ny energi.

Rekdal: Vi slapp billig unna

Han hadde all grunn til å være fornøyd med sine spillere etter torsdagens cupkamp mot Vålerenga. Godset var i lange perioder mye bedre enn Vålerenga i første omgang. En overtidsscoring av Marcus Pedersen sørget for litt lavere skuldre.

Og da samme mann økte til 2-0 på straffespark rett etter pause var det egentlig ingen tvil om hvem som skulle vinne.

Det var stor jubel og lettelse i Strømsgodset-leiren. Ditto stor skuffelse i Vålerenga, som de siste seks kampene av sesongen kun har én oppgave: Sikre de få poengene som gjør at det blir eliteseriespill også neste sesong.

— Vi hang ikke med i det hele tatt i første omgang. Vi slapp egentlig billig unna med kun 0-1. Og det målet vi slipper inn kan du legge deg ned og grine av. Det var et dårlig utspark, det var stress, og så sover vi når det er 30 sekunder igjen av omgangen. Det burde vi unngått, sa trener Kjetil Rekdal.

Kaptein Christian Grindheim var enig med sjefen.

— Vi hang ikke med i første omgang. Det var ikke det at Godset var så fantastisk gode. Sjansene de fikk, var det vi som ga dem. Vi var ikke på, vi virket litt nervøse. Men det burde det ikke være noen grunn til, for vi har hatt et godt tak på Godset, fastslo Grindheim.

— De er vanskelige å slå, spesielt når de får det første målet og kan legge seg i en femmer på midten for å kontre oss i senk. Det var synd at målet kom rett før pause. Hadde vi holdt 0-0 tror jeg vi hadde vunnet. I andre omgang synes jeg at vi var det beste laget. De scorer og får noen kontringer. Men jeg har en følelse av at de hadde blitt litt mer utålmodige og sluppet seg mer fram uten mål før pause, da hadde det blitt mer rom for oss.

Svak Godset-periode

Godset hadde ikke vunnet på de ni siste kampene. Vålerenga hadde ikke tapt på sine ni siste.

Det var altså to lag med to vidt forskjellige formkurver som møttes i Drammen.

Og de bød opp til cupfest.

I en tight, intens og heseblesende første omgang, der en knapt rakk å trekke pusten, var Strømsgodset i lange perioder det beste laget.

De hadde de største sjansene. Men ballen ville ikke i mål.

Sjansen til Marcus Pedersen fire minutter før pause var av det gedigne slaget. Strømsgodset-spissens avslutning fra fem meter ble reddet på streken av Vålerenga-stopper Simon Larsen.

Endelig scoring

En svært underholdende omgang så ut til å bli målløs. Men nesten to minutter på overtid skulle Pedersen lykkes foran mål.

Jonathan Parr la inn fra venstre. Pedersen vant duellen med svært gode Markus Nakkim på første stolpe. TV-bildene ga ikke noe klart svar på hvem som var sist på ballen av Pedersen og Nakkim, men førstnevne var ikke i tvil.

— Det var meg! Det var på tide, jeg hadde et par stykker som jeg burde satt, fastslo Pedersen overfor TV2.

Godset kunne ta garderobepraten med ledelse. Og det var fullt fortjent både ut fra spill og sjanser. Etter to tunge måneder så drammenserne ut som et fotballag igjen.

— Misfornøyd med alt

Spørsmålet var om Kjetil Rekdals Vålerenga var i stand til å svare. For Oslo-laget hadde mye å ta tak i.

— Vi er misfornøyd med alt vi gjør, meldte Rekdal og forlangte mer løpsvilje, presisjon og vinnervilje i jakten på å få spille cupsemifinale.

Kjetil Rekdal fikk mye å tenke på underveis i kampen.

Men vondt skulle bli verre for Vålerenga. Jonathan Parr slo tunnel på Robert Lundstrøm. VIF-backen rev ned Parr og Godset fikk straffespark.

Marcus Pedersen satte straffesparket nede til venstre for keeper Marcus Sandberg, som kastet seg motatt vei. Denne gangen var det ihvertfall ikke tvil om at Pedersen var sist på ballen.

Burde redusert

Vålerenga var statiske, det var for lite fremdrift, og nå var veien til cupjubel fryktelig lang for Oslos østkantlag.

Men midtveis i omgangen burde Mohammed Abdellaoue redusert. En strålende pasning fra kaptein Christian Grindheim åpnet opp Strømsgodsets forsvar, Moa var helt alene gjennom, men keeper Espen Bugge Pettersen reddet Vålerenga-spissens avslutning.

— Det er en stor sjanse jeg bør sette. Det skal 2-1, og det er kjipt, for det ville blitt kamp igjen, sier Moa til TV 2.

Strømsgodset var hvassest og kvarteret før slutt var det en ny redning på strek som reddet Vålerenga. Eirik Ulland Andersen headet over keeper Sandberg, men innbytter Henrik Johansen ryddet opp med hodet på målstreken.

Med 3-0 til Strømsgodset ville kampen definitivt vært avgjort.

Les mer om

  1. Fotball-NM