Fotball

Ekspertene jubler: - En merkedag for norsk fotball

Lars Tjærnås og Nils Arne Eggen mener suksessen er gull verdt.

Lars Tjærnås og Nils Arne Eggen er storfornøyd med de norske lagenes innsats i Europa.
 • Nicholas Bergh
  Journalist

Torsdag var en utrolig jubelkveld for norsk fotball — og de har det ikke vært mange av de siste årene.

HELDIGE OG GODE: Rosenborg sikret seg et ypperlig utgangspunkt foran returkampen etter en solid seier i Romania.

Selv om Odd ikke klarte å holde helt inn, vil kvelden uansett huskes med glede av alle med kjærlighet til norsk klubbfotball.Molde og Rosenborg har nå glimrende sjanser til å avansere til Europa League, mens Odd kan glede seg til et minneverdig returoppgjør i Borussia Dortmunds storstue Signal Iduna Park.

Les også

Odd-sjokket førte til krigstyper i Tyskland

Eggen: — Beste på lang tid

«Selvfølgelig», sier Nils Arne Eggen når Aftenposten spør ham om kvelden ble brukt til fotball-titting. Eggen prioriterte selvsagt å se Rosenborg-kampen.

— Det var en begredelig førsteomgang, og en andre omgang som er det beste vi har gjort på lang tid, sier Eggen til Aftenposten.

- Hva var spesielt bra?

Nils Arne Eggen

— Vi scoret jo tre mål! Også tar vi over spillet og beveger oss på den måten, sier Eggen.Eggen var garantist for store fotballøyeblikk på 90-tallet og i årene etter årtusenskiftet, da han ledet Rosenborg til seire mot storklubber som AC Milan, Borussia Dortmund og Real Madrid.

Nå gleder han seg over en ny jubelkveld i Europa for norsk fotball.

— Det er kjempebra og gull verdt for fremtiden. Det betyr at man ikke må til utlandet for å bli god, det blir du også i Norge, hvis du trener nok.

Eggen skapte storm da han tidligere i sommer stemplet utenlandske klubbers kjøpt av norske fotballtalenter som «barneslavehandel». Les mer her.

Tjærnås: - De presterer fantastisk

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås er, i likhet med Eggen, mektig imponert over de norske lagene.

— Det er en merkedag for norsk fotball, den aller sterkeste på lang tid, sier Tjærnås, som begrunner det med to poeng:

— For det første er det ikke kun ett lag som presterer fantastisk. Det er tre. I tillegg gjør de det mot rutinerte og ressurssterke toppklubber, som alle er meritterte i Europa.

Tre årsaker til fremgangen

Den tidligere Stabæk- og Vålerenga-treneren påpeker at årsaken til den plutselige norske suksessen er sammensatt. Slik forklarer Tjærnås fremgangen:

 • «Alle lagene har etter hvert fått en del rutine i Europa, særlig Molde og RBK. Det tar tid å knekke kodene, og de har prøvd, feilet, erfart og lært».
 • «De har tatt Europa på alvor. Det harvært noen sesonger hvor de har nedprioritert Europa,men nå stiller de toppet og skjerpet».
 • «Vi har fått stabile toppklubber. Molde, RBK,Odd og Godset har etablert seg i toppen over litt tid».

Norge har ikke hatt et lag i Champions League-gruppespillet siden Rosenborg i 2007. Også i Europas nest gjeveste turnering, Europa League, har det vært magre år.

DEN GANG: Steffen Iversen jubler for Rosenborg-mål mot Valencia i november 2007.

Fjorårets turnering gikk uten norske lag i gruppespillet. Tromsø var imidlertid med i gruppespillet i 2013, mens Rosenborg og Molde var med i 2012. Ingen av dem gikk videre til sluttspillet.Nå er imidlertid sjansene gode for at Norge igjen får to lag i gruppespillet. Men først må Molde og Rosenborg gjøre jobben. Returoppgjørene spilles neste torsdag. Molde reiser til Belgia, mens Rosenborg tar i mot Steaua på Lerkendal.

Les også

 1. Molde-treneren: - En sterk femmer!

 2. - Jeg har en «luggum» jobb i RBK i dag

Les mer om

 1. Europa League
 2. Molde FK
 3. Odds BK
 4. Rosenborg BK