Fotball

Viking risikerer straff etter disse scenene

Norges Fotballforbund (NFF) ber Viking om forklaring på banestormingen.

Det var ville jubelscener og banestorming da Viking sikret opprykk til Eliteserien søndag.
  • Mats Haugland

Nærmere 16.000 tilskuere hadde funnet veien til SR–Bank Arena da Viking kjempet om opprykk fra 1. divisjon søndag. Da de mørkeblå til slutt gikk seirende ut av den elleville kampen hjemme mot Kongsvinger, stormet flere tusen tilskuere banen for å feire klubbens opprykk til Eliteserien.

Banestorming er ikke lov, og NFFs doms- og sanskjonsutvalg var samlet mandag for å diskutere saken. Eurosport melder at NFF nå har bestemt seg for å granske episoden, og at de har bedt Viking om en redegjørelse og forklaring.

  • LEST DENNE? Viking med spesiell publikumsrekord: – Stavanger har vært sulteforet

Kan få bot

Banestorming har tidligere medført bøter til norske klubber. Blant annet fikk Stabæk 5000 kroner i bot etter publikums banestorming i forbindelse med kvalifiseringskampen mot Jerv i 2016. Lillestrøm fikk samme sum i bot i fjor.

Også bruk av pyro-effekter har tidligere medført bøter - og det ble fyrt opp bluss på tribunen rundt tyve minutter etter at kampen var ferdig søndag.

I tillegg kan Viking få en smekk på fingeren etter at speakeren sang «Me ska vinna OBOS» over høytaleranlegget da Zymer Bytyqi satte inn 3–1 fem minutter før full tid. En speaker skal være nøytral og informativ.

– Vi er avhengige av å samle inn mer informasjon fra kampdelegaten for å få belyst saken tilstrekkelig. Før vi får den informasjonen, er det vanskelig å si noe mer, skriver kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, i en SMS til Aftenbladet.

– Kan du si noe om dette på generelt grunnlag?

– Jeg ønsker ikke å spekulere i det. Nå må våre folk få gjøre jobben først, så får vi komme tilbake til dette, svarer Haavik.

– Stolt over scenene som utspilte seg

En rørt Viking-trener sa følgende til Aftenbladet like etter kampslutt:

– Jeg tror Fotball-Norge er stolt over de bildene og scenene som utspilte seg på stadion i dag, sa Bjarne Berntsen.

I et intervju med Eurosport sa han:

– I dag tror jeg alt er lov, jeg regner ikke med at Fotballforbundet er negativ til en sånn fantastisk fest som det har vært i OBOS-ligaen med 16.000 tilskuere, det er jo helt fantastisk, sa Berntsen.

Aftenbladet har ikke lykkes i å få en kommentar fra Viking-leiren mandag kveld.

Ekspert reagerer

At NFF gransker jubelscenene etter Vikings opprykkskamp på SR-Bank Arena, får Jesper Mathisen til å reagere.

– Det er lov med litt sunn fornuft. Tenk for en opplevelse alle ungene som stormet banen i Stavanger fikk! Alt er lov på dager som i går. Bruk heller tida deres på å ta tak i de som deler ut slag og albuer, skrev TV 2s fotballekspert på Twitter.

«Det er ikke opprettet noen formell sak, og det er heller ikke noen automatikk at det blir det. Det er likevel en standard prosedyre at vi innhenter opplysninger fra de som var involverte i kampen» svarer NFF på Twitter.

NFF skal også granske to episoder fra helgens runde i Eliteserien. Disse er episoden da Start-stopper Damion Lowes albue traff ansiktet til Rosenborg-spiller Birger Meling, samt situasjonen der Kristiansunds Aliou Colys albue traff nakken til Branns Taijo Teniste.

Les mer om

  1. Viking FK