Fotball

Hans redning forandret nordnorsk fotballhistorie

I dag er det 30 år siden strafferedningen til Bjarte Flem (57) sikret Tromsø spill i Norges øverste divisjon.

GULLSTOL: Bjarte Flem bæres på gullstol etter TIL-opprykket i 1985.
 • Lars Eidissen

MELLØS STADION, 23 oktober 1985: Yngvar Bendiksen fortviler. Nils Solstad pelmer ballen over ståtribunen. Nåværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo løper til med trøstende ord.

Øivind Husby skal ta straffespark for Moss, og sikre at det tradisjonsrike fotballfylket Østfold beholder et toppserielag. Mens Tromsø, Troms og Norge nord for Narvik fortsatt må vente på et lag i norsk toppdivisjon.

Men en sunnmøring mellom stengene ville det annerledes. Bjarte Flem reddet skuddet fra Husby, og sendte fotballen i nord inn i en ny tidsalder.

– Jeg tenkte bare at jeg går til høyre, det var det eneste jeg tenkte. Det er viktig når du bestemmer deg, så må du gå fullt for det og ikke nøle, sier 57-åringen i dag, 30 år etter.

— Jeg husker den som ett av høydepunktene i min karriere. Det viser fotballens realiteter i et nøtteskall. Hvor små marginer det kan være, fortsetter Bjarte Flem.

 1. Les også

  Én ting overrasket Jonny da han skrev 600 sider nordnorsk fotballhistorie

 2. Les også

  Rekordtidlig seriestart for Tippeligaen 2016

 3. Les også

  TV-stjerne blir TIL-trener

Heltemottakelse

Han husker fremdeles hjemkomsten til Tromsø godt. I motsetning til etter cupgullet i 1986, da det bar rett videre til treningsleir i Østfold, før kvalikkamper for å overleve i eliteserien.

I DAG: Bjarte Flem utenfor kontoret sitt i Bergen. 57-åringen har blitt millionær på eksport på sild og makrell etter tiden som keeperhelt i Tromsø.

– Det var masse, masse folk på flyplassen. Vi ble nærmest båret på gullstol da vi kom på Langnes. Det var en kjempefin mottakelse da vi kom hjem, erindrer keeperhelten.Han mener opprykket gjorde noe med mentaliteten til folk i hele i byen.

– Jeg husker at du følte på en måte at det er med på å styrke selvtilliten til folk generelt. I hvert fall den gangen. Det var spesielt. Det var første gangen oppe i øverste divisjon. Det er en god følelse for folk som bor der.

Minnes på tabbe

Likevel er det ikke først og fremst strafferedningen mot Moss som 57-åringen i dag blir minnet på fra sin fotballkarriere.

Giganttabben i den ganske betydningsløse seriekampen mellom TIL og Sogndal i 1988, hvor Flem kastet ballen i eget mål, gikk verden over – i en tid lenge før Youtube.

– Å, ja. Jeg blir minnet på den den hundre ganger så ofte, sier den blide keeperhelten – uten tegn til bitterhet.

– Det var liksom slik at alle tok det med et smil. Jeg har aldri hørt noe vondt om det, sier Flem.

I stedet takkes han for sin viktige strafferedning.

Les også

TILs 30 beste gjennom 30 år

– Opphetet stemning

Innbytter Yngvar Bendiksen forårsaket straffen, etter at han selv hadde en brukbar sjanse til å trygge ledelsen i kampen 2-0. – Fra det å kunne legge til 2-0 og nesten bli syndebukk, så var det også spesielt. Men jeg pleier å si at hadde jeg ikke laget straffe, kunne det blitt 1-1 i angrepet jeg stoppet, sier Bendiksen lett lattermildt.

– I stedet reddet Bjarte straffen. Jeg må jo takke Bjarte, sier fortsetter Bendiksen.

Han fikk trøst av nåværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo allerede før straffesparket.

– Det var mange tanker som fløy gjennom hodet der og da. Det var så opphetet stemning. Det var ikke bare å tenke klart. Nils Solstad pelmet ballen over ståtribunen over Melløs. Per Høgmo kom bort til meg og holdt rundt meg og sa «Slapp av. Dette blir å gå bra», erindrer Bendiksen.

I reiser Bjarte Flem fra sitt hjem i Bergen, hvor han jobber med eksport av sild og makrell, til feiring med de andre opprykksheltene fra 1985 i Tromsø.

— Den fineste tiden

– Det er den fineste tiden som jeg har hatt i mitt liv. Det var en kjempefin tid, som jeg husker utelukkende med stor glede. Ikke bare fotballen, men alt det andre rundt som var der oppe, sier Flem.

Som et sjeldent innslag sørfra, ble sunnmøringen godt tatt i mot i spillergruppen. Selv om det ble med fem år i TIL og Tromsø, har klubben og byen en helt spesiell plass i hjertet til den kanskje største opprykkshelten.

– TIL er klubben i mitt hjerte. Det er ingen andre egentlig, sier Bjarte Flem.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL