Nå samles disse TIL-heltene igjen

Tromsøs opprykk til landets øverste toppserie for 30 år siden blir tema på neste fotballhistoriske kveld.

TIL-VIKINGER: Her er noen av spillerne som rykket opp mot TIL i 1985. Året etter vant de cupfinalen. Bak fra venstre: Tore Rismo, Tor Pedersen, Lars Espejord, Truls Jenssen, Trond Steinar Albertsen. Andre rekke fra venstre: Trond Johansen, Sigmund Forfang, Tore Nilsen og Per-Mathias Høgmo. Foran: Trener Torkild Brakstad.

ALFHEIM: Dato er 23. oktober. Da er det akkurat 30 år siden Bjarte Flem reddet en straffe mot Moss i det 87. minutt og sørget for at «Gutan» rykket opp til landets øverste serie for første gang.

– Vi har invitert alle som var med den gang; spillere, trener Torkild Brakstad, «Boa» (Hans Thore Hanssen) og apparatet rundt, forteller daglig leder Jo Are Vik i Troms fotballkrets til iTromsø.

Les også

Tapte på overtid for tredje gang i år: - Føles urettferdig

Brakstad kommer

Han tror på godt oppmøte og Brakstad, som fylte 70 år søndag, har allerede takket ja til å komme på den fotballhistoriske mimrekvelden.

– Jeg regner med at det er ganske mange av spillerne som kommer. Brakstad og Flem er de eneste som ikke er fra Troms. Yngvar Bendiksen på Finnsnes er den som har nest lengst reisevei av spillerne. Det er veldig unikt. Det viser hvilken lokal tilhørighet laget hadde den gang, sier Vik.

De 16 spillerne som var på banen for TIL i 1985 var: Trond Agnar Hanssen, Bjarte Flem, Nils Solstad, Arne «Pøsen» Andreassen, Tore Nilsen, Tor Pedersen, Trond Steinar Albertsen, Truls Jenssen, Tore Rismo, Per-Mathias Høgmo, Trond Johansen, Lars Espejord, Sigmund Forfang, Kjetil Olsen, Eivind Andreassen og Yngvar Bendiksen.

Store avtrykk

– Alle har etterlatt seg markante fotavtrykk som spillere, trener og/eller ledere. Det var 16 spillere som spilte kamper det året. Det er i seg selv unikt. Det var ikke så mye forbruk av spillere, sier Vik.

Og trekker parallellen til engelsk fotball på 1970-80-tallet.

– Det er som enkelte generasjoner i England, som Liverpool og Leeds, der alle ble managere på høyt plan. Vi har mange ledestjerner fra det gamle TIL-laget lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Landslagstreneren er jo blant de 16 som var med den sesongen, sier Vik.

Den 23. oktober 1985 var en av de viktigste datoene i TILs moderne historie. Året etter ble det cupgull og TIL holdt plassen i den øverste divisjonen før «Gutan» måtte ned igjen i 1.-divisjon i 2002. Siden ble det et nytt nedrykk og 1.-divisjonsspill i 2014, før man i år er tilbake i det gode selskap igjen. Imidlertid står TIL i fare for å rykke ned i år igjen.

Så er spørsmålet hva status er når det er fotballhistorisk kveld 23. oktober på Scandic Grand Hotel.

– Jeg har tenkt tanken. Det ville satt en ekstra god ramme rundt det, dersom TIL hadde beholdt plassen innen da. Men det er ikke sikkert det er avgjort. Jeg håper i alle fall det er håp i hengende snøre. Det vil i utgangspunktet være en fordel, sier Jo Are Vik.

De fotballhistoriske kveldende i regi av fotballkretsen har vært en stor suksess og samlet rundt 100 personer fra fotballmiljøet. Neste samling vil trolig gi minst like stort oppmøte.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk