Fotball

Platini-anken avvist: Utestengelsen opprettholdes

Michel Platinis fotballfremtid avgjøres neste uke.

ANKEN AVVIST: Michel Platini fikk ikke medhold i Idrettens voldgiftsrett. Foto: AP Photo/Ronald Zak, file/NTB scanpix

 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen

Fredag fikk Michel Platini en anke mot FIFA-suspensjonen avvist i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Platini ønsket å få den 90 dager lange suspensjonen midlertidig opphevet, slik at han kunne kaste seg inn i kampen om presidentmakten i FIFA.

CAS ber imidlertid FIFA om ikke å forlenge suspensjonen med 45 dager, slik de har mulighet til. Hele dommen kan du lese her.

BAKGRUNN:

Les også

FIFA-dommen nærmer seg: Blatter og Platini kan bli utestengt i syv år

Neste uke (16.-18. desember) skal Platini og Sepp Blatter møte til avhør i FIFAs etiske komité, der Norges fotballpresident Yngve Hallén er et av medlemmene. Den etterforskende delen av komiteen skal ha anbefalt utestengelser over flere år. Ifølge BBC har de anbefalt at fotballtoppene utestenges i minst syv år. Anklagene dreier seg om vanstyre, interessekonflikt, uriktig regnskapsføring samt manglende samarbeid med og kritikk av den etiske komiteen.

Det er ventet at den dømmende delen av den etiske komiteen kort tid etter neste ukes høringer tar en avgjørelse om fotballtoppenes fremtid. De kan anke en eventuell dom i den etiske komiteen til CAS.

Ingen skriftlig avtale

8. oktober ble Blatter og Platini suspendert i 90 dager av den etiske komiteen etter at en etterforskning ble innledet. Etterforskningen dreide seg om en utbetaling på 17,5 millioner kroner fra FIFA til Platini i 2011. Fotballtoppene har forklart at beløpet ble betalt for arbeid Platini gjorde for FIFA i perioden 1998-2000. De har innrømmet at det aldri forelå noen skriftlig avtale om utbetalingen.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

I kjølvannet av suspensjonen har Blatter og Platini flere ganger uttalt seg kritisk til den etiske komiteen. Tidligere er det blitt klart at ankene mot suspensjonen ble avvist av ankeutvalget i FIFA. Heller ikke i CAS nådde Platini frem, og hva som skjer videre er nå opp til FIFAs etiske komité.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

 1. Les også

  FBI har kastet sine øyne på Sepp Blatter

 2. Les også

  Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

Les mer om

 1. Internasjonal fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  FIFA-dommen nærmer seg: Blatter og Platini kan bli utestengt i syv år

 2. FOTBALL

  FIFA-etterforskning avsluttet: Nå kan Blatter og Platini bli utestengt i flere år

 3. FOTBALL

  FIFA vil utestenge Platini på livstid

 4. FOTBALL

  Blatter og Platini fortsatt suspendert: Fikk ankene avvist

 5. FOTBALL

  Blatter ble sendt til sykehus: - Jeg var døden nær

 6. FOTBALL

  FIFA anker straffen til Platini og Blatter