Fotball

12 spillere satt ut av mystisk sykdom

Så mange som 12 Vidar-spillere har vært satt på sidelinjen med sykdom. Nå sendes de på legesjekk, mens kommunen skal undersøke garderoben og dusjanlegget.

Vidar-garderoben, fra venstre: Sonde Flem Bjørsohl, Carl-Henrik Refvik, Emil Randulff og Christian Landsnes.
 • Kristian Oftedal Kvendseth

— Jeg ligger hjemme i sengen og er helt slått ut. Jeg har mange av de samme symptomene som resten av spillerne. Dette er svært underlig, sier Vidar-trener Gaute Johannessen til Aftenbladet.

Det har vært få spillere på treningsfeltet til 2. divisjonslaget de siste ukene. 10-12 spillere har nemlig vært ute med sykdom. Noen har vært borte hele tiden, mens andre har vært av og på, ifølge Vidar-treneren.

 • Det er påtakelig at så godt trente spillere skal være borte såpass lenge, sier Johannessen, som bare har hatt seks-sju spillere tilgjengelig på det verste.
 • Det er foreløpig bare teori, men vi frykter jo at det er en sopp eller legionella som er årsaken til problemene. Anlegget er svært nedslitt og gammelt, sier Johannessen.

(Artikkelen fortsetter)

Garderobene på Lassa er svært nedslitt. (FOTO: Carina Johansen)

Vidar-treneren legger heller ikke skjul på at dette har påvirket det sportslige den siste tiden.

 • Det er få på trening, og det er ikke lett å drille inn systemer når vi for eksempel aldri har hele forsvarsfireren på plass, sier Johannessen. I farten ramser han opp Preben Selås, Thomas Våland, Vegard Maldal, Petter Midbøe Lunde, Klaus Vikesdal Petersen, Aleksander Idland og Carl-Henrik Refvik blant de som har hatt problemer. Flere av spillerne har vært til legesjekk den siste tiden, men resultatene foreligger ikke ennå.

Etter seks serierunder ligger Vidar på sjetteplass i 2. divisjon, avdeling 3. Laget forsterket før sesongen og var tippet som et av topplagene i divisjonen. Nå frykter Aleksander Idland at sykdomsproblemene skal ødelegge mulighetene for opprykk.

 • Du merker det veldig godt. Det er ikke det samme. Etter 20 minutter i kampene er du helt ferdig. Det er ikke normalt.

- Frykter du at sykdommen skyldes garderobene på Lassa?

 • Vi vet ikke hva det skyldes, men vi mistenker at det kan ha noe å gjøre med garderobene. Det er gammelt og blir ikke vedlikeholdt. Jeg er sjelden syk, men nå har jeg slitt i fire uker. Det samme gjelder også mange andre på laget, forklarer Aleksander Idland.

Han nevner symptomer på forkjølelse som den store gjengangeren i Vidar-troppen så langt i vår.

 • Jeg har hatt mye feber. I tillegg har jeg vært trøtt. I tur og orden har jeg hatt halsbetennelse, bihulebetennelse og så ørebetennelse, sier Idland.
 • Det har jo vært problemer med legionella på Tasta og Hundvåg. Frykter dere noe lignende på Lassa?
 • Ja, det er klart det. Vi prøver å få kommunen til å sjekke for sopp, bakterier og legionella, sier Aleksander Idland.

Nå tar klubben alle forholdsregler. Spillerne oppfordres til å dusje hjemme. Klubblegen Øystein Dahle sjekker i tur og orden spillerne som har hatt problemer. Og formann Geir Meling har bedt kommunen komme for å sjekke.

 • Jeg håper og tror fortsatt at dette er tilfeldig, men vi vil gjerne sjekke dusj og garderobeanlegg for å være sikre, sier Meling. Klubben eier idrettsanlegget og klubbhuset selv, mens garderobene og dusjanlegget er kommunalt. Vidar-formannen forteller at det i all hovedsak er A-laget som benytter dette og at klubbens øvrig medlemmer stort sett skifter og dusjer hjemme.

Arne Tennfjord er idrettssjef i Stavanger kommune og ser alvorlig på saken.

 • Det er mistenkelig hvis flere spillere har blitt syke etter dusjing. Det er i hvert fall noe vi vil sjekke ut, sier Tennfjord, som forteller at legionella har vært årsaken til at både Tasta Idrettspark og Hundvåghallen i lang tid har vært stengt. Han ser ikke bort ifra at samme problem kan ha oppstått på Lassa.

Les mer om

 1. Fotball 2. div