Fotball

Erik Botheims Russland-klemme: – Han har vår fulle støtte

Erik Botheim (22) har som eneste utlending i russisk liga valgt å ensidig terminere kontrakten sin. Det kan føre til at gamleklubben Krasnodar kan motsette seg overgangen, forklarer jus-direktør Roy Vermeer i spillerorganisasjonen FIFPro – som støtter Botheim helhjertet.

NEW ITALIAN JOB? Erik Botheim er ifølge flere troverdige journalister enig med den italienske Serie A-klubben Salernitana om en overgang. Det er bare én hake – sportsdirektør Morgan de Sanctis sa forrige uke at de må løse ham fra det russiske fotballforbundet.
  • Jens Friberg, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Botheim ble mandag avbildet i Italia. Ifølge overgangsjournalisten Fabrizio Romano har spissen signert en fireårsavtale med italienske Salernitana og bare den medisinske sjekken gjenstår. Velrenommerte Gianluca di Marzio melder at denne sjekken skal finne sted i Italia tirsdag.

Sportsdirektør Morgan De Sanctis i italienske Salernitana sier de må fristille nordmannen fra det russiske forbundet før avtalen går i boks.

– Forhandlingene pågår, men vi er trygge på å lande en avtale. Først må vi fri oss fra det russiske forbundet, sa han forrige uke.

De Sanctis nevner ett element som er spesielt for Erik Botheim.

Da krigen i Ukraina brøt ut, ga det internasjonale fotballforbundet (FIFA) åpning for at utenlandske spillere i den russiske ligaen kunne suspendere sine kontrakter fram til 30. juni i år. Nylig kom beskjeden om at denne dispensasjonen forlenges til 30. juni 2023.

Flere spillere, blant dem Lillestrøms lånespiller Magnus Knudsen og Häckens Lars Olden Larsen, har benyttet seg av denne muligheten i påvente av en løsning på konflikten i Ukraina. Det betyr at de står fritt til å signere for andre klubber, men må returnere til sine russiske klubber når dispensasjonen utløper.

Erik Botheim er den eneste spilleren, så langt VG har funnet ut, som har valgt å ta det et steg lenger. 18. mai bekreftet hans agent Jim Solbakken at de hadde terminert kontrakten med russiske Krasnodar, som han signerte for så sent som desember i fjor. Svenskene Jordan Larsson og Viktor Claesson har også terminert sine russiske kontrakter, men det var en gjensidig avgjørelse.

Siden har Botheim stått uten klubb. Team Botheim argumenterte med artikkel 14 i FIFAs regelverk om overganger, som sier at «en kontrakt kan bli terminert av begge parter uten konsekvenser av noen form hvor det er saklig grunn («just cause») til det».

«Russlands ulovlige invasjon av Ukraina pågår fortsatt, og under omstendighetene følte ikke Erik at han hadde noe valg», skrev agent Jim Solbakken på Instagram – deres «just Cause».

VG har forsøkt å få en kommentar fra Botheim og hans agent Jim Solbakken til saken mandag kveld, foreløpig uten å lykkes. Botheim har ikke kommentert klubbsituasjonen etter termineringen 18. mai.

Ettersom FIFA ikke har gitt spillere dispensasjon for å terminere kontrakten, bare suspendere den, kan en eventuell overgang til en ny klubb bli advokatmat. Det forklarer Roy Vermeer, direktør for juridiske spørsmål i den internasjonale spillerorganisasjonen FIFPro.

– Spillerens nye klubb kan be om et internasjonalt overgangssertifikat (ITC) fra spillerens tidligere klubb. Den tidligere klubben kan da enten innvilge et slikt sertifikat, eller motsette seg det, forklarer Vermeer.

I klartekst betyr dette at Krasnodar kan motsette seg en eventuell Botheim-overgang så lenge kontraktsperioden løper. Botheims kontrakt utløper 30. juni 2025.

– Vi kommenterer ikke denne situasjonen, skriver Krasnodar i en mail til VG.

Vermeer er imidlertid klar på at spillerens nye klubb i «99,9 prosent» av tilfellene vil få dette overgangssertifikatet om de ber om FIFAs intervensjon.

– Det er basert på prinsippet om at ingen spiller kan bli beordret til å være i en spesifikk klubb, sier Vermeer – og sier dette gjør at FIFA ikke kan beordre Botheim noe sted.

Den profilerte FIFPro-toppen, som har kjempet hardt for nettopp spillernes mulighet til å kunne terminere kontrakter, sier Botheims avgjørelse er «fullt ut forståelig og logisk». Han mener FIFAs tilkortkommenhet i spørsmålet viser at spillerne er mer forbruksvarer og investeringer enn mennesker og ansatte.

– Erik Botheim har vår fulle støtte. Det ville vært en skam om noen negative konsekvenser skulle stamme fra hans avgjørelse om å terminere kontrakten, sier Vermeer.

FIFA skriver i en uttalelse til VG at avgjørelsen om å la spillere suspendere, men ikke terminere, kontraktene, er fattet for å beskytte både spillere, klubber og trenere som er rammet av krigen i Ukraina.

– Disse reglene gir trenere og spillere muligheten til å trene, spille og få en lønn, samtidig som det beskytter klubber og fasiliterer mulighetene for at utenlandske spillere og trenere kan reise fra Russland, heter det fra en talsperson.

De skriver videre at eventuelle uenigheter vil bli håndtert av de aktuelle FIFA-organene. FIFA valgte ikke å svare på hvorfor spillere ikke får tilgang til å terminere kontraktene sine under gjeldende regelverk.

Les mer om

  1. Erik Botheim
  2. Jim Solbakken