Fotball

Derfor har kulthelten Bielsa med sin egen «bøtte» på kamper

Marcelo Bielsas «bucket» er blitt et fenomen i Leeds.

Marcelo Bielsa kan ofte observeres slik under Leeds-kamper.
 • Mats Haugland

Etter 16 lange år er Leeds endelig tilbake i det gjeveste selskapet i engelsk fotball. At laget nå spiller i Premier League, gjør også at kampene når ut til langt flere mennesker enn da hvittrøyene spilte på nivå to.

Det har også ført til at mange har bitt seg merke i en litt spesiell og uvanlig detalj på TV-skjermene under Leeds-oppgjørene.

Oppmerksomme seere vil nemlig få øye på det som er blitt et lite varemerke for suksesstrener Marcelo Bielsa, et fenomen som i engelske medier har fått navnet «Bielsa’s bucket».

Den eksentriske treneren kan observeres sittende på en bøttelignende krakk på sidelinjen, i stedet for å stå oppreist eller sitte på innbytterbenken, som andre trenere stort sett gjør under kamper.

 • STOR SAK OM BIELSA: Den gale fotballprofessoren
Her sitter Bielsa og følger intenst med under Premier League-kampen mot Sheffield United.

Flere teorier

Men hva er egentlig grunnen til at Bielsa, kjent som «El Loco», gjør dette? I britiske medier verserer det spesielt to forklaringer.

Én teori, som gjelder kampene på Leeds sin hjemmebane Elland Road, er at Bielsa sitter på bøtta fordi det gir ham bedre oversikt fra sidelinjen, som ligger lavere enn selve banen.

Men siden Bielsa også har med «bøttekrakken» på bortekamper, er en annen teori at 65-åringen gjør det for å unngå ryggsmerter.

Andre teorier:

 • Søramerikaneren liker ikke å stå oppreist under kamper
 • Det er en vane han ikke klarer seg uten
 • Den sittende posisjonen gir ham et annet innblikk for å forstå spillet

Selv har Bielsa vært veldig hemmelighetsfull rundt bruken av det uvanlige sitteredskapet.

– En behagelig bøtte

Da Bielsa var trener i den franske storklubben Marseille, satt han ofte på en kjøleboks. Da han kom til Leeds i 2018, ga klubben ham en tilpasset «bøttekrakk» med polstret sete og klubbemblemet trykket på.

Som fersk Leeds-trener fikk han spørsmål av en nysgjerrig journalist om hvorfor han brukte dette sitteredskapet. Da skal han ha svart slik:

– Du vil at jeg skal fortelle deg mer enn hva det er? Det er bare en bøtte... Jeg har ingenting å legge til. Det er en behagelig bøtte, sa han ifølge Goal.

«El Loco» under ligacuptapet mot Hull i september.

Den spanske fotballjournalisten Guillem Balague, som var med i en BBC-dokumentar om Bielsa, mener det er av helsemessige årsaker at treneren har med seg den tilpassede bøtta på kamper.

– Det er hans måte å takle konstante ryggsmerter på, som ikke har forlatt ham siden han selv var aktiv fotballspiller, sier Balague til BBC, og legger til at Bielsa ofte går den seks kilometer lange turen fra hjemmet sitt til Leeds’ treningsfelt.

Bielsas bøtte skal også ha vekket reaksjoner hos motstanderne.

– Å sitte på den tingen er ganske rart, sa Rotherham-trener Paul Warne ifølge Goal.

«Bielsa’s bucket» er blitt et så stort fenomen i Leeds at du nå kan kjøpe den i klubbens offisielle butikk på Elland Road.

Les også

Lars Tjærnås tipper Premier League: «Vinnerens toppnivå er formidabelt»

Patrick Bamford sikret Leeds-seier borte mot Sheffield United forrige helg.

Tøff oppgave

Leeds har imponert stort etter opprykket til Premier League. Laget står med to seire på tre kamper. I serieåpningen yppet de seg mot Liverpool, men gikk på et surt 3–4-tap i det som var en forrykende fotballkamp.

Lørdag venter en ny, tøff test for Leeds. Da tar de imot Manchester City på eget gress.

– Det er en av de største kampene i Premier League. Vi skal prøve å spille på samme måte som vi alltid gjør, vi vet ikke om noen annen måte å gjøre det på, sier Bielsa til Leeds’ nettsted om oppgaven som venter.

Kilder: Goal, The Mirror, Yorkshire Evening Post, Leedsunited.com.

Les også

 1. Bamford stanget Leeds til himmels

 2. Leeds slått ut av ligacupen av lag fra nivå tre

 3. Liverpool unngikk så vidt poengtap i målkaos

 4. Leeds bekrefter rekordsignering – klubbens dyreste kjøp noensinne

Premier League

SVUTMP
1Chelsea86111631319
2Liverpool85302261618
3Manchester City85211631317
4Brighton & Hove Albion843185315
5Tottenham Hotspur8503912-315
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Premier League
 2. Leeds United