Chelsea til helengelsk finale etter straffedrama. Der venter Arsenals superspisser.

For første gang er samtlige lag i europacupfinalene fra samme nasjon.

Chelsea-keeperen Kepa Arrizabalaga ble den store helten.

VALENCIA – ARSENAL 2–4 (3–7 SAMMENLAGT)

CHELSEA – EINTRACHT FRANKFURT 1–1 (2–2 SAMMENLAGT, CHELSEA VIDERE ETTER STRAFFESPARKKONKURRANSE)

Anført av den dødelige spissduoen tok Arsenal seg til finalen i Europa League. Pierre-Emerick Aubameyang scoret hat trick, mens Alexandre Lacazette sto for ett mål.

Det sikret London-laget sin første europeiske finale på 13 år.

– Vi har snakket mye om samarbeidet vårt og det er en ære å spille med ham (Lacazette). Det er en finale, så det betyr ikke mye hvem vi spiller mot. Vi må gi alt for å vinne, sier Aubameyang til BT Sport etter kampen.

Den tidligere målsniken, Gary Lineker, var blant dem som hyllet spissduoen.

For Arsenal vant det første oppgjøret på Emirates Stadium 3–1, men med opphentingene til Liverpool og Tottenham i Champions League de siste dagene, var det ingen grunn til å ta lett på oppgaven.

Det til tross for at de 27 siste gangene London-laget har vunnet det første oppgjøret i en utslagsrunde i Europa med to mål eller mer, har det holdt til å gå videre.

Den rekken fortsatte i kveld.

Aubameyang og Lacazette kom begge på scoringslisten mot Valencia.

Drømmestart

For Valencia var utgangspunktet enkelt. Det spanske laget måtte score to ganger eller mer for å avansere til finalen. Avhengig av hvor mange baklengsmål det ble.

Ut fra startblokkene kom et heltent Valencia-lag. De første ti minuttene dominerte de hvitkledde på Mestalla.

Til slutt måtte Arsenal gi etter. 11 minutter var spilt da Rodrigo fant Kévin Gameiro foran mål. Franskmannen bredsiden ballen i nettet fra fem meter.

Men Arsenal slo tilbake nærmest umiddelbart etter baklengsmålet. Superparet Alexandre Lacazette og Pierre-Emerick Aubameyang kombinerte. Sistnevnte fikk tid og rom, før han avsluttet vakkert forbi Neto i Valencia-målet.

Superspissene leverte

For Arsenal har noe som ikke er hverdagskost i europeisk toppfotball. Nemlig to spisser som bøtter inn mål, nærmest i samme tempo.

Etter 50 minutter var det Lacazette sin tur. Franskmannen dro av Ezequiel Garay, før han banken inn 2–1-målet. Det var hans 18. scoring for sesongen.

Nå var det derimot Valencia sin tur til å svare umiddelbart. Kun åtte minutter senere prøvde Rodrigo lykken. Skuddet gikk via Gameiro sin hæl, og på noe underlig vis prikket han ballen i mål fra kloss hold.

Men så var det disse superspissene. Igjen var Aubameyang på rett sted, til rett tid. Mannen fra Gabon satte inn innlegget fra Ainsley Maitland-Niles til 3–1.

Og han ga seg heller ikke der. Samme mann avsluttet målfesten med sitt tredje for kvelden like før slutt. Igjen fant han rom i feltet og smalt inn Arsenals fjerde.

Dermed har spissduoen totalt 47 mål mellom seg i alle turneringer denne sesongen.

– Vi responderte bra på å havne under og vi visste vi måtte ha minimum ett mål i kveld. Aubameyang var fantastisk, med et utrolig hat trick. Så takk til ham, sier Lacazette til BT Sport.

Etter kampen ble det tendenser til knuffing, men spillerne på hvert lag roet seg ned raskt.

Det var ingen tvil om hva scoringen betydde for Lacazette.

Chelsea videre etter straffedrama

Arsenals London-naboer fikk det langt vanskeligere mot Eintracht Frankfurt i den andre semifinalen.

Det første oppgjøret endte 1–1 i Tyskland, og da Ruben Loftus-Cheek sendte hjemmelaget i ledelsen så det lyst ut for Chelsea.

Men i annenomgang svarte Frankfurt. Superspissen, Luka Jovic, som er blitt koblet til en rekke storklubber denne sesongen, scoret nok en gang. Det var serberens tiende mål i Europa League.

Etter ordinær tid var stillingen fortsatt 1–1.

Flere mål ble det heller ikke i ekstraomgangene. Dermed måtte det straffesparkkonkurranse til for å avgjøre.

Begge lag hadde bommet én gang hver før Frankfurts Gonçalo Paciência steg frem. Kepa Arrizabalaga redder forsøket på mesterlig vis.

Da kunne Chelseas stjernespiller Eden Hazard avgjøre det hele.

Belgieren var sikkerheten selv og sikret Chelsea en plass i finalen. Dermed blir det helengelsk finale både i Europa League og Champions League denne sesongen.

Det er første gang noensinne alle finalelagene er fra samme nasjon.

Chelsea feiret hemningsløst etter at finalebilletten ble sikret.