Fotball

Rekdal ferdig i Vålerenga: - Kan godt være noen flirer nå

Samarbeidet mellom Kjetil Rekdal og Ronny Deila varte ikke lenge.

Kjetil Rekdal gir seg i Vålerenga. Her med den nye hovedtreneren Ronny Deila. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

  • Kjetil Flygind
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Det var mot slutten av fjorårssesongen at hovedtreneren siden 2013 gikk over i sin nye rolle, og Deila overtok som sjef på benken. Meningen var at de to skulle samarbeide tett videre, men nå er det altså slutt måneder før den nye sesongen er i gang.

Rekdal hevder at det ikke dreier seg om noen form for konflikt, og at partene skilles som venner.

– Det er langt ifra noen konflikt, og det må ingen lage dette til å være. Jeg og Ronny har ikke hevet stemmen til hverandre en eneste gang. Men jeg skal være ærlig – Ronny er Ronny, Kjetil Rekdal er Kjetil Rekdal, vi er ikke så ulike, men vi ser ting på hver vår måte. Det føltes ikke riktig for meg å fortsette, og det ligger mest på meg selv, sier den avgåtte sjefen til Aftenposten.

– Noen flirer litt nå

Sportslig har ikke de fire siste årene vært noe å rope hurra for. Med Rekdal ved roret har klubben slitt i motbakke, mens klubben har balansert på grensen til konkurs.

Flere var skeptiske til Rekdal i en sportsdirektørrolle da Deila kom inn og planene for det nye regimet ble presentert. Rekdal bruker ikke mange kalorier på hva de samme sier nå som han og VIF går hver til sitt.

– Det kan godt være noen flirer litt av det nå. Men jeg bruker ikke tid på det, altså. Jeg kunne gitt skeptikerne rett hvis det var sånn at Ronny og jeg ikke klarte å samarbeide. Men det klarte vi på en bra måte. Det var ikke derfor dette stoppet opp.

– Men jeg har en ballast som henger på meg etter fire år her, det har ikke Ronny. Derfor var det riktig å gi seg så det ikke skal oppleves og føles som om jeg er som et håndbrekk på den nye satsingen, sier den avgåtte VIF-sjefen.

– Hvem var det som tok initiativ til denne løsningen?

– Det kom frem i samtalene vi hadde. Hovedtema har vært min energi. Man må være i fyr og flamme i en sånn jobb. Det følte jeg ikke at jeg var. 

Rekdal sier han sakte, men sikkert kjente at energinivået sank. Nå ser han frem til at bekymringer og press skal lette og forsvinne.

Les også

Ronny Deila mener VIF er blitt bygget som et luftslott. Nå vil han samle klubben

– Tidene forandrer seg

Daglig leder, Erik Espeseth sier det er sterke personligheter som har prøvd å få samarbeidet til å fungere på Valle de siste månedene.

– Både Kjetil Rekdal, Ronny Deila og meg selv er sterke personligheter, som gir klare og tydelige tilbakemeldinger. Det skjer også ellers i livet at mennesker går hver til sitt, og vi følte at tidspunktet for å gjøre det var naturlig nå, sier han til Aftenposten.

– Var det naivt og tro at Deila og Rekdal skulle fungere sammen?

– De skulle jo ha forskjellige roller, så jeg vil ikke si at det var naivt. Men man må ha gode samtaler og meningsutvekslinger og gå opp løypen i et slikt samarbeid, og det er ikke alltid at det fungerer.

Espeseth peker på at Deila og Rekdal i fjor høst i samarbeid klarte å redde kontrakten i eliteserien. Da var dynamikken god og ting fungerte.

– Tidene forandrer seg, og nå planlegger man for en ny sesong og det er et nytt team på plass.

Det har tidvis vært mye negativ omtale av Vålerenga i Rekdals andre periode i klubben. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

«Onde tunger» utenfor klubben

I sitt avskjedsbrev på klubbens hjemmeside skriver Rekdal at han «innser at onde tunger utenfor huset kan mene at jeg ikke alltid ville gjøre mitt beste for at det nye teamet skulle lykkes, uansett hvor uriktig det er kan det oppleves slik».

Espeseth sier han er usikker på hva Rekdal mener med dette.

– Det er ingen personer internt som har grunn til å betvile hans lojalitet. Den er stor, og han har alltid satt klubben foran seg selv. Hva som skjer utenfor husets fire vegger kan jeg ikke svare på, men med så sterke personer som vi har hatt i Vålerenga, er det sikkert noen som stiller spørsmål ved det vi gjør, sier den daglige lederen videre.

Rekdal selv beskriver de siste fire årene som «brutale».

– Når du ikke vet hva neste dag bringer, du vet at det blir en kamp for å overleve neste uke, neste måned – sånn var det i lang tid, da har du i realiteten to valg: kaste kortene eller stå i det. Jeg prøvde å stå i det så lenge jeg følte det var riktig.

Les mer om

  1. Kjetil Rekdal