Fotball

Avspark for galskapen

<p>De blir kalt fotball-idioter og den 12. mann. Selv er supporterne bare glad det ordentlige livet er i gang igjen.</p>

Premier League starter i helga;Vi har møtt blodfansen til de fire største lagene.Liverpool: Geir Reppe (t.h)Chelsea: Roald AuneUnited: Oddgeir Blikås (t.v)Arsenal: Espen Tidemann Original: Premier League starter i helga;Vi har møtt blodfansen til de fire største lagene.Liverpool: Geir Reppe (t.h)Chelsea: Roald AuneUnited: Oddgeir Blikås (t.v)Arsenal: Espen Tidemann Foto: Richard Sagen

 • Vegard Smevoll

Det meste tyder på at kampen om ligagullet i England skal stå mellom de fire store; Manchester United, Chelsea, Liverpool og Arsenal. Påmfotballpuben Three Lions kan de knapt vente på at ballen atter skal trille på fotballøya.

Meningene er sterke, spydige og sarkastiske. Chelsea-Roald prøver seg først med en kommentar om Liverpools «hysteriske» kjøp av Fernando Torres.

— I cupfinalen i 1986 hadde ikke Liverpool én eneste engelskmann på laget. Jeg registrerer at de er i gang med den trenden igjen. Kjøpelag, kjøpelag, kjøpelag!

- At en 23 år gammel urutinert spanjol skal hente 21 poeng på United på egen hånd, skjønner jeg ikke. Han scorer ikke 15 mål en gang. Det gjør forresten ingen i Liverpool-angrepet, sier United-Oddgeir.

- Skal vi vedde, eller?! parerer Liverpool-Geir like kjapt som Torres’ berømte rykk.

- Ok! Fire pils i baren!

I dag starter det som for våre fire herrer er selve livsgrunnlaget. 60 kamper på fotballpub og to pils hver gang er bare en brøkdel av regnestykket. Å spørre en fotballsupporter hvor mye penger som går med til lidenskapen, er som å spørre om en kvinnes alder. De fire over middels interesserte vil heller diskutere fotball.

Chelsea-Roald har fulgt laget i sitt hjerte i over 50 år. På begynnelsen av 90-tallet tok han med seg sin 12 år gamle sønn til bortekamp mot Aston Villa. For hjemmelaget stilte Dean Saunders som nettopp hadde kommet til klubben fra Liverpool.

I helrød drakt gjorde han seg upopulær etter å ha kvestet en Chelsea-spiller, og de tilreisende la lite imellom. «Dean Saunders is a wanker, Dean Saunders is a wanker» gjennom hele 1. omgang ble til «Pappa, hva er det?» i pausen.

Det gikk dårligere med Arsenal-Espen da han var i Paris for å se laget sitt mot Barcelona i mesterligafinalen i fjor. Kampbilletten var falsk, og Espen hadde kastet 750 pund ut vinduet.

- Jeg har aldri kjøpt billett på svartebørs, og kommer aldri til å gjøre det heller, forteller rutinerte Roald.

Han er blitt et så kjent ansikt på Stamford Bridge at han ikke trenger å kjøpe billett lenger. Bortekampene er likevel artigst.

- På slutten av 80-tallet gikk det 26 bortekamper på rad hvor jeg var til stede og vi ikke vant. Men jeg koste meg på alle sammen likevel.

Resten ler. Ikke på en sånn måte at det virker hånende, men heller en latter av respekt og altfor stor grad av gjenkjennelse. De har vært der selv. Men Oddgeir har nok ikke tenkt seg på Old Trafford med det første.

- Jeg leste at de må bygge ut garderoben så spillerne får plass til alle skjønnhetsproduktene sine. Dandyboys, dandyboys, dandyboys! Til og med Rooney er med i gjengen. Men så skal det litt til å rette opp den fasaden.

Hvis Rosenborg går videre til Mesterligaen i år, er det 50 prosents sjanse for at de møter et av de engelske topplagene. Våre fire fanatikere vil ikke finne på å heie på laget i hjembyen.

- Ett hjerte, ett lag. Sånn er det bare, sier Espen.

Espen Tidemann, Arsenal

 • Alder: 25
 • Kamper med Arsenal: 65, inkludert tre uker på oppkjøringstur i England og !Østerrike i sommer.
 • Beste opplevelse: – Mye å ta av, men å være på Highbury da Vieira løftet serievinner-pokalen i 2004 var enormt.
 • Verste opplevelse: – Vi tapte ligagullet etter tap mot Leeds på hjemmebane i 2003. Forferdelig.
 • Tips foran 07/08: –.United er favoritt. Liker at ingen har tro på oss, da kan vi !overraske.

Geir Reppe, Liverpool

 • Alder: 26
 • Kamper med Liverpool: To, inkludert mesterligafinalen i år. To kamper til i høst.
 • Beste opplevelse: – Jeg var på plass da vi spilte finale i Athen. Selv om vi tapte mot AC Milan, var opplevelsen enorm.
 • Verste opplevelse: – Må svare Athen igjen. Bittert tap, men det var kanskje greit !etter to finaler.
 • Tips foran 07/08: – Selvsagt vinner vi! Jeg har sagt det hvert år de siste 20 årene, men må ha alltid ha troen.

Roald Aune, Chelsea

 • Alder: 63
 • Kamper med Chelsea: Et sted mellom 300 og 400. Har besøkt 51 forskjellige baner i England.
 • Beste opplevelse: – FA-cupfinalen i 1997. Da hadde vi ikke vunnet noe på mange år. Stort!
 • Verste opplevelse: – Hjemmekamp mot Arsenal, vi ledet 2-0 til pause, men så puttet Kanu tre mål og jeg satt rett bak Chelsea-keeperen......
 • Tips foran 07/08: – For meg er det viktigst at Chelsea er med og kjemper om fire titler helt til slutt. Håper det blir jevnt.

Oddgeir Blikås, Manchester United

 • Alder: 26
 • Kamper med United: 16, mange både på Old Trafford og på bortebane i England.
 • Beste opplevelse: – Selvsagt trippelen i 1999, men også da Cantona satte inn det avgjørende målet i FA-cupfinalen mot Liverpool i 1996. * Verste opplevelse: – Vi tapte hjemme mot Liverpool i februar 2002, etter at Danny Murphy scoret kort tid før slutt.
 • Tips foran 07/08: –.Jeg vil ikke undervurdere Arsenal, men jeg tror en og to blir det samme som i fjor; oss foran Chelsea.

Les også

 1. Kjøpefest til 4,3 milliarder

 2. Her er Premier Leagues beste spillere

 3. Nytt gull til United

 4. - Grenser for hvor proff jeg gidder å være

Les mer om

 1. Engelsk fotball