Fotball

«Godset var både på sitt beste og verste. Merkelig»

KOMMENTAR. Strømsgodset i første omgang: Kanskje like gode som i gullåret 2013. Men i andre: Like dårlige som før i år.

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Strømsgodset-Kristiansund 4–2

Det var et par ting å være ekstra imponert over i denne kampen. Først og fremst Godsets oppvisningsspill før pause. Det var en fest, det ga 4–0. Men også Kristiansunds gjenreisning er verdt skryt. Ganske mye.

Les også

Godset scoret fire og sørget for festfotball – i én omgang

Den gang da

Hva var det som fikk alle til å skryte av Strømsgodset i 2013, gullsesongen? I hvert fall ikke det de har vist hittil i år, med bare tre seire på 15 kamper og nølende, kjedelig fotball. En kontrast til gullaget, der spillerne svermet oppover banen og ballen trillet presist og fort mellom dem.

Også i de neste sesongene viste drammenserne mye av dette, bare ikke like stabilt.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Men i år. Nei, det var ingen grunn til å vente noe særlig i denne kampen heller. Og da Godset åpnet med fire langpasninger, rett til motspiller, tenkte jeg: Dette er ikke Godset. Ikke det laget som gjorde meg til Godset-patriot for fire sesonger siden (jeg holder alltid med det beste laget – midlertidig).

Så plutselig, jo, dette var til å kjenne igjen.

Ja, slik var det

Neste langpasning traff og ble fulgt opp av en stilig kombinasjon Lars-Christopher Vilsvik, Tokmac Nguen, Bassel Jradi, Eirik Ulland Andersen, som kunne koseskyte ballen i mål. 1–0 etter seks minutter, nå måtte vel Godset ha kommet over kompleksene sine?

Ja, i hvert fall når Dan Peter Ulvestad lagde selvmål like etter, og når Marcus Pedersen traff med et langskudd.

Marcus Pedersen (midten) jubler for scoring mot Kristiansund sammen med Jonathan Parr (t.v.) og Bassel Jradi.

3-0, og heller ikke 2013-laget spilte bedre angrepsfotball enn dette. Det var slik vi husket det, mørkeblå folk på farten over alt, samtidige bevegelser, løpsvillige backer, ivrige midtbanespillere, ikke motstand å finne noe sted på banen.

De som har fungert i hele år, er spissene Bassel Jradi og Eirik Ulland Andersen. Det er ikke vanlig at spissene øker sin markedsverdi på et lag som er blant bunnlagene. Mot KBK var begge gode, Jradi viste at triks og lureri kan være effektivt når de brukes smart. Banens beste.

Les også

Viking rotet bort poengene igjen – er syv poeng fra kvalifiseringsplassen

Målene renner inn

Som i Rosenborg-Sandefjord kvelden før ble det hele 4–0 før pause. Tokmac Nguen ordnet det fjerde.

Hva går det av Eliteserien plutselig? Er det slik at serien tok en halv sesong på å sette seg, og at de lagene som var tippet øverst, nå begynne å finne sin plass?

I dette siste resonnementet skal vi ennå ikke inkludere Strømsgodset, for det var mye som klaffet i denne omgangen, motstandernes forsvar var ikke akkurat kompakt og i neste runde skal Godset møte Molde. Det blir ikke like lett.

Nei, slett ikke etter det som skjedde i andre omgang på Marienlyst. Alt snudde. Kristiansund lar seg ikke knekke av motgang, det så vi da de snudde 0–2 til 3–2 mot Rosenborg.

Og så kom tvilen tilbake

Likevel – det er vanskelig å skjønne hva som hendte med Godset. Etter denne førsteomgangen var det vel bare å kjøre på, så overlegne som de hadde vært. Men så scoret Liridon Kalludra, så Daouda Bamba for KBK. 4-2, og da kunne det komme to til også, så det ut som om SIF-spillerne tenkte.

Den sprudlende selvtilliten var som blåst bort, så skjør var den altså. I noen tilfeller valgte Godset-spillerne å dempe tempoet, det ville vi ha ansett som umulig en halvtime tidligere. De gikk fra alle vil ha ballen, til alle ville helst ikke ha den.

Dermed var vi i den pussige situasjonen etter kampen at det var tapende lags trener, Christian Michelsen, som uten forbehold kunne være stolt av sitt lag.

Mens vinneren Tor Ole Skullerud, som hadde sett sitt lag i strålende aksjon før pause, måtte være ganske betenkt. Hvordan kunne laget falle sammen slik?

Det kan han fundere over en uke til, før han tar med seg laget til sin tidligere hjemmebane. Gleder han seg?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser:

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm96301751221
2Viking106311981121
3Molde8512158716
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tor Ole Skullerud
 2. Marcus Pedersen
 3. Fotball
 4. Eliteserien
 5. Strømsgodset IF
 6. Kristiansund BK