Fotball

Ada Hegerberg og Cristiano Ronaldo. To finaledeltakere, to verdener

Ada Stolsmo Hegerberg og Cristiano Ronaldo skal begge spille finale i Champions League. Vi har sett på ulikhetene mellom de to finalene.

BEST I EUROPA: I august i fjor ble Cristiano Ronaldo og Ada Hegerberg hedret i Monaco med prisen som årets beste fotballspillere i Europa.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

TORSDAG: Lyon–Paris Saint-Germain, kvinnefinale kl. 20.45

LØRDAG: Real Madrid–Juventus, herrefinale kl. 20.45

Champions League-finalen som hele verden nå snakker om spilles mellom Real Madrid og Juventus i Cardiff lørdag kveld. Men allerede torsdag kveld er det Champions League-finale i samme by, mellom Ada Hegerbergs Lyon og Paris Saint-Germain i et helfransk oppgjør.

Vi har sett på noen av ulikhetene mellom kvinne- og herrefinalen i verdens gjeveste turnering for klubblag.

Tilskuere

Kvinnefinalen spilles på Cardiff City Stadium, den gamle hjemmebanen til Ole Gunnar Solskjær da han var manager for Cardiff City. Tilskuerkapasiteten er 33.280.

Les også

Hegerberg går til finalen som «verdens beste»:–Den plassen jeg skal ha

Herrefinalen spilles også i Cardiff, men på den langt større Millennium Stadium. Her er kapasiteten 74.500.

FINALEARENA: Real Madrid – Juventus spilles på Millennium Stadium i Cardiff.

Billettpriser

Billetter var fortsatt tilgjengelige til kvinnefinalen torsdag formiddag. For voksne koster en billett 6 pund, 65 kroner. En barnebillett koster halvparten.

Nå er det kun mulig å få billett til Real Madrid–Juventus via svartebørsen. Men da billettene var tilgjengelige kostet de billigste 60 pund–ti ganger mer enn kvinnefinalen. Såkalte kategori 1-billetter kostet 390 pund, drøyt 4200 kroner.

Les også

Hegerbergs trener rasende dagen før Champions League-finalen:–Ville aldri skjedd i herrefotballen

TV-dekning

I Norge er det NRK2 og Eurosport som viser PSG – Lyon. Lørdagens herrefinale vises på Viasat 4.

Det er vanskelig å anslå hvor mange seere kvinne- og herrefinalen vil få. Kvinnefinalen vises gjennom Eurosport i en rekke europeiske land, og kampen sendes også i resten av verden.

Champions League-finalen for menn regnes som verdens mest populære enkeltarrangement innen sport, ifølge Wikipedia. Den mest sette finalen til nå er den heltyske kampen mellom Borussia Dortmund og Bayern München i 2013 med 360 millioner TV-seere verden over.

Sportslig suksess

Cristiano Ronaldo (32) har hatt en eventyrlig karriere med et stappfullt troféskap. Det er selvsagt totalt urettferdig å sammenligne med Ada Hegerberg (21).

Men 25. august i fjor sto Ronaldo og Hegerberg på podiet sammen, da Hegerberg ble kåret til årets spiller i Europa på kvinnesiden mens Ronaldo ble årets europeiske herrespiller. Nylig fikk Hegerberg også BBCs pris for årets kvinnelige fotballspiller.

Les også

Ada Hegerberg kåret til årets spiller i verden av BBC

AFTENPOSTENS GULLMEDALJE: Som første fotballspiller i utmerkelsens historie fikk Ada Hegerberg Aftenpostens gullmedalje i 2016.

Lønn

Ifølge en artikkel i France Football i mars er Ronaldo verdens best betalte fotballspiller i 2016/17. Portugiseren har visstnok en inntekt på 87,5 millioner euro, tilsvarende rundt 744 millioner. Det inkluderer lønn, bonuser og markedsinntekter.

Som kvinnelig fotballspiller er Ada Hegerberg privilegert, siden hun kan leve av fotballen. Men hun kan ikke akkurat kjøpe seg ny Ferrari en gang i måneden.

Sosiale medier

Cristiano Ronaldo er et verdensinkon. Ingen idrettsutøvere har flere følgere enn ham på Instagram. Cristiano har 102 millioner følgere kun på Instagram! Til sammenligning har Ada Hegerberg 44.000 (Martin Ødegaard har forresten 2,2 millioner følgere).

På Facebook er det 122 millioner mennesker som har likt siden til Ronaldo. 44.000 følger Hegerberg-siden.

Les mer om

  1. Ada Hegerberg
  2. Cristiano Ronaldo
  3. Real Madrid CF