Fotball

Her er Ajax-kometen igang med å ødelegge Tottenhams finaledrøm: - Soleklart best

Ajax tok første stikk i kampen om Champions League-finale.

 • Marius Dahl

TOTTENHAM HOTSPUR - AJAX 0–1

Det er slettes ikke avgjort.

Men Ajax har tatt første stikk før returkampen i Amsterdam om én uke. Det nederlandske laget leder ikke engang egen serie, men har slått Real Madrid og Juventus borte før semifinalen i Champions League.

Nå har de slått Tottenham også og før hjemmekampen i Amsterdam ligger Ajax an til å nå finalen igjen, for første gang siden 1996.

– En fantastisk prestasjon. Vi kjempet som løver, uttalte Ajax-manager Erik ten Hag til nederlandskeZiggo Sport, ifølge Goal.

Men manageren var ikke helt fornøyd med andreomgangen.

– I første omgang spiller vi veldig god fotball og målet var fortjent. Vi dominerte, men etter en stund klarte vi ikke å spille fotball. I den fasen hadde vi flere sjanser og kunne scoret flere mål. Likevel er det et godt resultat, sier nederlenderen.

– De var soleklart best, spilte rundt med Tottenham og rullet opp herlige angrep, oppsummerte TV 2-ekspert Petter Myhre om Ajax sin første omgang.

 • Fikk du med deg denne? Her er Tjærnås’ analyse og dristige tips før semifinalene i Champions League

For det var da det skjedde.

Centimeterne på Ajax sin side

Et kvarter var spilt da Ajax lekte seg inn i Tottenhams 16-meter og kometen Hakim Ziyech fant Donny van de Beek inne i boksen. Hele Europa lurte på om det var offside, men van de Beek var de nøvendige centimeterne på rett side.

Ikke engang VAR fant noen offside i det fantastiske Ajax-angrepet, og van de Beek kunne iskaldt sende nederlenderne foran.

Her scorer Donny van de Beek det som ble kampens eneste mål i Nord-London tirsdag kveld.

Ti minutter senere kunne det stått 0-2. Også nå var det fantastisk fotball og igjen var de van de Beek som fikk avslutte. Nicolás Tagliafico og Dusan Tadic spilte igjennom van de Beek. Fra skrått hold fikk 22-åringen muligheten til å doble eller spille fri David Neres, som hadde sneket seg inn mellom Tottenham-stopperne.

Van de Beek gikk for avslutning, men Hugo Lloris var fint ute og blokkerte.

Donny van de Beek kan ha vært forskjellen på finale eller ikke finale for Tottenham i Champions League.

Så ble det blodig i nord-London. Christian Eriksen slo et frispark inn i Ajax-feltet og Jan Verthongen skallet med kollega Toby Alderweireld etter en halvtimes spill.

– Mye blod

Verthongen gikk ned og måtte forlate banen med blødninger. Etter å ha entret banen igjen, til stor applaus fra begge supportergrupperinger, måtte midtstopperen raskt byttes ut.

– Det er dessverre mye blod. En virkelig tøff duell. Det der så fryktelig stygt ut, sa TV 2-ekspert Myhre.

– Han fikk seg en skikkelig trøkk og klarte knapt å gå selv, la kommentator Øyvind Alsaker til.

Vertonghen har, i likhet med Tottenhams Christian Eriksen, Davinson Sánchez og Toby Alderweireld, tidligere spilt for Ajax.

En tydelig ustø Jan Verthongen måtte gå av med skade.

Den belgiske journalisten Kristof Terreur, som følger Premier League tett, meldte etter kampen at Spurs-stopperen hverken hadde pådratt seg hjernerystelse eller brudd.

Inn for belgieren kom Moussa Sissoko. Den energiske franskmannen snudde kampbildet i Tottenhams favør etter at Ajax hadde dominert klart i åpningen.

Stang ut

Det var selvfølgelig aldri kjedelig på Tottenham Hotspur Stadium, men det store sjansehavet kom aldri.

Tottenham tok over kommandoen og få minutter ut i andre omgang hadde Dele Alli avsluttet to ganger. Ingen kjempemuligheter, men Spurs var i det minste igang.

Men det var Ajax som likevel skulle komme nærmere 0–2, kvarteret før slutt.

Tadic fant unge Neres ute på venstresiden og brasilianeren hadde god tid når han fikk sende ballen mot Lloris' lengste stolpe. Dessverre for Ajax var innsiden av stolpen i veien for drømmekvelden.

Første finale siden 1996?

– Den kommer han til å tenke på i kveld. Lloris er helt satt ut og Neres gjør et riktig valg når han skyter der. Centimeterne er ikke på hans side, sier TV 2-ekspert Myhre.

– Så nær som det er mulig å komme en herlig stund, supplerte Alsaker.

Tottenhams Danny Rose og Ajax-keeper Andre Onana i en luftig situasjon. Ajax-keeperen gikk seirende ut av duellen.

En herlig stund kan det derimot bli om åtte dager. Da kan Ajax være klar for Champions League-finale i Madrid, om de unngår tap hjemme mot Tottenham.

Men Spurs trenger «bare» å vinne 2–1, så kan nederlendernes finaledrøm være knust.

Ajax har ikke vært der siden 1996, da de tapte på straffekonk mot Juventus. Da hadde Ajax slått Milan 1–0 i Wien året før.

Tottenham har aldri vært i finalen. «Spurs» kom til semifinalen i det som da het serievinnercupen så langt tilbake som i 1962.

– Vi kom til i den siste tredelen av kampen, men fant ikke måter å skape sjanser, sa Tottenham-manager Mauricio Pochettino til Sky Sports.

– I dag var ikke vår beste kamp, og vi kan ikke starte kamper sånn som dette, la han til.

Vinneren møter enten Liverpool eller Barcelona, som spiller det første semifinaleoppgjøret onsdag.

(100 % Sport/NTB)

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5