Fotball

Halve laget må klare seg uten vann

<br></br><br></br><p>Tøffe kamper og solskinn er ikke nok for at Veitvets muslimske spillere skal droppe fasten. I går spilte de til uavgjort uten at halve laget kunne drikke.</p>

vann
  • Wazim K. Riaz
vannbody

— Det er tøft å spille når man faster, men jeg synes fasten er viktigere enn kampen, sier Rehman Afzal (17), kaptein for Veitvet.

— Det er etter kampen at det blir hardt. Munnen blir tørr, så da er det bare å skylle med vann, legger Hassan Rashid (17) til.

I går spilte guttene fra Veitvet sin andre kamp i Norway Cup mot Solid fra Hordaland. Selv om Oslo-laget ledet ganske lenge, endte kampen 1–1. — Jeg tror ikke at fasten hadde noe å si for resultatet. Vi ledet lenge, men var uheldige. Jeg synes ikke at fasten svekker meg på banen, jeg har jo gjort dette før. Kampene i Norway Cup varer bare i en time, og ikke halvannen time som er vanlig spilletid, påpeker Rehman.

Den muslimske fastemåneden ramadan startet for halvannen uke siden. Dette betyr at muslimer ikke kan spise eller drikke fra daggry til solnedgang. Dermed må man klare seg uten mat og drikke fra cirka klokken 04 på natten til 22 på kvelden. Men det er tillatt å utsette fasten hvis man driver med hardt fysisk arbeid, er idrettsutøver som skal konkurrere eller har en jobb som krever høy konsentrasjon.

Ikke press

Et flertall av spillerne i Veitvet har minoritetsbakgrunn. De fleste har røtter i muslimske land. Selv om de aller fleste av disse faster, føler de seg ikke presset til å gjøre det.

— Der er ikke noe krav at vi må faste. Man skal ikke få noe heder for at man faster og spiller fotball. Det gjør man frivillig, sier Hassan.

Guttene har fått med seg at det er tillatt å utsette fasten hvis man skal spille en viktig kamp, men føler ikke behov for det.

— Jeg har aldri utsatt fasten. Når man klarer seg fint på banen, så er det ikke vits i å utsette fasten, sier Rehman.

Mindre oppvarming

Lagleder Christian Hansen i Veitvet har forståelse for at halve laget velger å faste mens de deltar i verdens største fotballturnering.

— Vi varmer opp mindre i ramadan fordi de som faster kan bli fort slitne, men de får bestemme selv om de skal faste eller ikke. Det går ikke an å nekte dem fordi de skal spille en viktig kamp, sier Hansen.

Han legger til at spillerne blir fulgt opp under hele kampen.

— Vi spør hele tiden om noen av de som faster vil byttes ut, og om det går bra med dem.

Les også

  1. - Presterer dårligere og risikerer heteslag

  2. Dropper Norway Cup

  3. Barth Eide: - Kamp om fotballens sjel

Les mer om

  1. Norway Cup