Legendens store dilemma: – Jeg tror hjertet hans er delt

Ingen har scoret flere mål for Frankrike enn Thierry Henry. Tirsdag skal han gjøre alt han kan for å hindre hjemlandet en ny VM-finale.

Thierry Henry er en av dem som skal få Romelu Lukaku til å prestere i Russland, også når det er hjemlandet Frankrike som vil få svi.
  • Odd Inge Aas

SANKT-PETERSBURG: Henry ble verdensmester i 1998 og europamester to år senere, men de to siste årene har han vært en del av trenerteamet til Belgia-sjef Roberto Martínez.

– Det vi ikke hadde, var internasjonal ekspertise, «know how-en» om hvordan man vinner VM og spiller foran hele verden. Det har han gitt oss, sa Martinez mandag kveld.

Spanjolen sier at Henry gir spillerne ro før de skal ut i situasjoner de ikke har vært i før.

Roberto Martinez kom med mange lovord om Thierry Henry under mandagens pressekonferanse.

– En gentleman

Hans tidligere lagkamerat, dagens Frankrike-kaptein Hugo Lloris, tror det blir en veldig spesiell kveld for Henry.

– Han var en stor spiller og en skikkelig gentleman i fransk fotball. Det blir rart å se ham med det belgiske laget, men han lærer for sin fremtidige trenerkarriere. Jeg tror hjertet hans blir delt, men han er fremfor alt fransk. Han har store minner fra den blå drakten, sa Lloris under mandagens pressekonferanse.

Han trakk frem at Henry er den spilleren med flest mål (51) og nest flest kamper (121) i den blå drakten, men tviler sterkt på at den gamle storscoreren håper på fransk seier.

– Han har mye fotballidenskap i seg. Han vil gjøre alt for å hjelpe laget sitt, sier Tottenham-keeperen.

Det forventer også Belgias Kevin De Bruyne.

– Det kan bli litt vanskelig for ham i morgen, men han jobber for Belgia nå og vil at vi skal vinne. Det er jobben hans, slik er fotball, sier den belgiske stjernen.

Hugo Lloris spilte to sesonger sammen med Henry på landslaget.

Hovedpersonen taus

Henry jobber til daglig som ekspert for Sky i England, men om sin rolle på landslaget har han kun gitt ett intervju.

Der var en viktig del av budskapet at han kom til å holde en veldig lav profil.

– Jeg er bare tredjetrener på laget. Fra starten har jeg sagt at alle må roe seg ned. Dette er ikke noe Thierry Henry-show. Jeg er for å hjelpe laget og manageren. Det er manageren som vil ta seg av snakkingen. Som trener kan du ikke snakke om det du har gjort som spiller. Som trener har jeg ikke bevist noe som helst, sa han til belgisk TV.

Det er Graeme Jones som er Martinez’ nærmeste assistent, mens Henry har et spesielt ansvar for angrepsspillet.

Les også

«Russland tapte, men mesterskapet har overgått alt Putin kunne drømme om»

Henry er mest kjent for tiden som Arsenal-spiller. Her sammen med Arsene Wenger.

Når det har fungert så godt som det har gjort i Russland, har mange vært raske med å peke på Henry som en viktig suksessfaktor. Romelu Lukaku er blant dem som har tidligere har snakket varmt om samarbeidet med Arsenal-legenden.

Han forteller at de møtes i England og går gjennom Manchester United-spissens kamper for å finne områder han kan forbedre seg på.

– Jeg lærer fra ham hver eneste dag. Måter å bevege seg på, hvordan finne rom eller kontrollere ballen. Han kunne alt, har Lukaku sagt. Så langt i Russland har han scoret fire ganger.

Les også

Kun én kvinne får tilgang til det aller helligste i VM: – Alle elsker henne

Mandag fikk Henry også ros fra den franske landslagssjefen Didier Deschamps.

– Jeg setter pris på ham og det han har gjort for landslaget. Det blir ikke lett for ham å sitte på benken mot hjemlandet, men det visste han om da han ble en del av trenerteamet deres.