Fotball

Høgmo vil ikke ta æren for King-oppsving

Joshua King har våknet etter at han ble utelatt fra skjebnemøtene med Ungarn. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo avviser at Bournemouth-spissen trengte en «tankevekker».

Per-Mathias Høgmo vil ikke ta æren for at Joshua King fikk et oppsving på slutten av sesongen.
  • NTB

— Det ordet vil jeg ikke bruke. Han var litt småskadd i den perioden, og det var en av årsakene til at han ikke var med, sier landslagssjefen.

— Men er det din fortjeneste at han har våknet?

— Nei, det skal han få ros for selv, både den jobben han legger ned og ikke minst den indre motivasjonen han har. Det er en viktig driver om du skal bli god, sier Høgmo til NTB.

Les også

Skadet Elabdellaoui går glipp av landskampene

King har scoret seks mål i Premier League denne sesongen, alle etter at Høgmo ignorerte spissen da han tok ut troppen til kampene i treeromspillet om EM-plass mot Ungarn. Høgmo gleder seg over at King har begynt å score mål i verdens beste liga, og håper den målformen blir med inn på landslaget.

HEr setter Joshua King inn 2-0 og det som ble nådestøtet for Aston Villas fiaskosesong.

Nå sist var vi i prinsippet bare ett mål mot Aserbajdsjan unna å komme til EM. Det er ingen tvil om at her (målproduksjon) ligger det en nøkkelfaktor, innrømmer Høgmo.

— Jeg ser en tendens der flere spillere scorer mål oftere. Og det er vi helt avhengig av, sier Høgmo.

Holder seg frisk?

Han nevner en rekke spillere i tillegg til King, som Markus Henriksen (AZ), Valon Berisha (Salzburg), Ruben Yttergård Jenssen (Kaiserslautern) og Jo Inge Berget (Malmö FF).

— I den forrige landslagstroppen tror jeg vi hadde fem landslagsmål. Det har skjedd positive ting siden det.

Spesielt King kan bli viktig når VM-kvalifiseringen starter til høsten.

— På de ti siste landskampene har vi holdt nullen i sju kamper. Det er et viktig suksesskriterie. Klarer vi også å få spillere som scorer jevnlig, som Josh nå, vil det også gi oss et løft.

Les også

Spillertypen Norge mangler: - I den delen av spillet er det veldig mye å hente

— Josh har økt kompetansen sin også, jobber hardt i kampene, er blitt enda mer gjennombruddssterk og har begynt å score mål for Bournemouth i Premier League. Det er bare å håpe at han holder seg frisk, fortsetter en engasjert Høgmo.

Nå håper landslagsledelsen at King holder seg skadefri.

— Det er bare å håpe at han holder seg frisk. Jeg merker at han er veldig sulten på å utvikle seg enda mer. Det gleder meg å se, stråler Høgmo.

Møtte Kings sjef

Han mener det er viktig at spillerne orker å være tålmodig, selv om det ofte tar lang tid før norske spillere får tillit i de beste ligaene.

— Når du går til Premier League er det ikke nødvendigvis slik at du går rett inn på laget. Josh er et godt eksempel på det, men han har tilpasset seg mer og mer og fått mer og mer spilletid.

— Alexander Tettey gikk også den lange veien dit, og er blitt en bærebjelke og tidvis kaptein i Norwich. Per Ciljan (Skjelbred) gjorde det samme i Bundesliga. Det tar litt tid, men nå har vi så mange spillere i rivende utvikling, at jeg tror vi får se flere norske spillere som etablerer seg i Premier League og tysk 1. Bundesliga, sier landslagssjefen.

Håvard Nordtveit bekreftet sin overgang til West Ham mandag.

Et stadig bedre kontaktnett er også viktig, understreker Høgmo.

— Jeg kan ta et eksempel nå, fra da Svein Graff (Høgmos medierådgiver) og jeg møtte han (Joshua) og manager Eddie Howe i Bournemouth nylig. Da kom vi inn på norske spillere. Howe sa at de skulle ha inn noen spillere og sa «har du noen synspunkter». Da har du muligheten til å spille inn noen norske navn. Slik må vi fortsette å jobbe. Det er viktigere enn noen gang med nettverk, sier Høgmo. (©NTB)

Les også

  1. Kryptisk Tettey om framtiden: - Noe jeg vil holde for meg selv

  2. For første gang i år følte RBK seg mer slitne enn rivalene

  3. Nilsen: - Han er en klassespiller

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. AFC Bournemouth
  3. Per-Mathias Høgmo