Fotball

Skremte tyske spillere forlot ikke Stade de France. Da ble også de franske igjen.

Nå hylles Frankrikes landslag for den flotte gesten.

 • Roar Lyngøy

Fredagens fotballandskamp mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France i Paris var ett av åstedene for terrorhandlingene som IS har påtatt seg ansvaret for.

Flere voldsomme drønn ble hørt underveis i kampen, en kamp som likevel ble ferdigspilt. Til alt hell kom aldri terroristene seg inn på stadionet – det hadde trolig resultert i et blodbad. Tre eksplosjoner fant sted i nærheten av arenaen, og minst fire personer ble drept.

Etter kampen samlet tusenvis av skremte og forvirrede tilskuere seg ute på gressmatten. Alle lurte på hva som hadde skjedd og hva som videre ville skje.

Sov på madrasser

De tyske landslagsspillerne før kampen mot Frankrike fredag. Etter kampen ble de værende igjen på Stade de France grunnet angrepene mot Paris.

De tyske spillerne ble værende på Stade de France, i stedet for å dra tilbake til hotellet som normalt. De sov på madrasser inne på stadion, før de ble politieskortert til flyplassen og dro til Frankfurt lørdag. På flyplassen i Paris holdt politiet vakt utenfor flyet før avgang.The Guardian skriver at også de franske spillerne ble igjen på stadion store deler av natten. Dette hylles som en «fantastisk gest» og et «symbol på samhold» av det tyske fotballforbundet.

— Franskmennene sa at de ble værende på stadion så lenge det tyske landslaget måtte være der, sier Tysklands fungerende fotballpresident Reinhard Rauball.

- Veldig redde

Tidlig om morgenen lørdag kjørte tomme minibusser fra stadion til tyskernes hotell for å hente bagasjen – samme hotell som tidligere på dagen hadde vært utsatt for en bombetrussel. Den tyske troppen ble evakuert og flyttet seg i stedet til tennissenteret Roland-Garros i nærheten for å gjøre de siste kampforberedelsene til oppgjøret mot Frankrike.

Dramatikken skulle bare bli enda mer uutholdelig underveis og etter selve kampen.

— Spillerne var veldig redde, sier Tysklands manager Oliver Bierhoff.

— Vi ville ikke ta noen risiko, så vi ble værende igjen på stadion. Våre tanker går til ofrene og deres nærmeste, fortsetter han.

Tyskland skal etter planen spille landskamp mot Nederland i Hannover tirsdag, mens Frankrike skal til England. Foreløpig går begge disse kampene som planlagt.

Lørdag skrev Wall Street Journal at en mann med bombevest hadde billett til fredagens kamp, men at bombemannen ble stanset i en sikkerhetskontroll. Hadde vedkommende kommet seg inn på stadion ville det trolig blitt et blodbad på tribunen.

Surrealistisk stemning

tab4ae8a.jpg

Flere av dem som var til stede på landskampen omtaler stemningen som helt surrealistisk. Da tilskuerne hørte det første kraftige drønnet utløste dette jubel på tribunene. Fotballfans er vant til at det smeller under store kamper, men da er det gjerne snakk om fyrverkeri.Det andre kraftige smellet førte til stillhet blant de 80.000 tilskuerne.

I pausen kunne man observere et helikopter over stadion, og etter hvert begynte telefonsamtalene og tekstmeldingene å hagle inn. Da var man ikke lenger i tvil om at noe særdeles dramatisk og skremmende hadde skjedd.

Søskenbarn ble drept

Etter kampen opplyste speaker på stadion om at det hadde vært «episoder» utenfor stadion. Mange tusen tilskuere samlet seg ute på gressteppet, mens spillerne søkte tilflukt inne ved garderobene.

129 mennesker er bekreftet drept i terrorangrepene i Paris fredag kveld. De grusomme og feige handlingene berører mange, også flere av dem som spilte fredagens landskamp:

Frankrikes Antoine Griezmann i aksjon i kampen mot Tyskland fredag kveld.

Mens den franske superstjernen Antoine Griezmann spilte kampen på Stade de France, var hans søster i livsfare da terroristene stormet konserten på Bataclan. Hun klarte til alt hell å rømme.For Lassana Diarras søskenbarn gikk det verre. Den franske landslagsspilleren bekreftet på det sosiale nettstedet Twitter at søskenbarnet Asta Diakite var en av de drepte.

Frankrike vant fredagens kamp 2-0. Sjelden har et fotballresultat betydd mindre.

Les også

 1. «Sportsspråket er gjerne fullt av liv- og død-bilder. Lørdag var det heldigvis lite av det i Budapest»

 2. Bombemann hadde billett til Frankrike-Tyskland

 3. Høgmo siterte Martin Luther King

 4. Trenerne visste, men fortalte ikke spillerne om terrorangrepet

 5. Den franske landslagsspillerens søster rømte fra terrorangrepet

 6. Ødegaard om Paris-terroren: - Jeg ble helt satt ut

 7. Preget landslagskeeper: - Fotballen blir helt uviktig

 8. Skjerper sikkerheten rundt Norges EM-kamp

Les mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. Frankrikes herrelandslag fotball
 3. Tysklands herrelandslag fotball