Slik skal Lyn reddeseg ut av krisen

<p>Lyn trenger penger. På et møte i neste uke vil utvalgte investorer få originale tilbud.</p>

OSLO 20090413: Lyns lag som startet eliteseriekampen i fotball mellom FC Lyn Oslo og Viking på Ullevaal stadion. Foran fra venstre: Shane Stefanutto, Theodor Bjørnarson, Magne Simonsen, Diego Guastavino, Kim Holmen. Bak fra venstre: Johan Dahlin, Lucas Pratto, Tommy Berntsen, Jo Inge Berget, Indridi Sigurdsson og Paul Obiefule.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen

Noen vil kalle det å leve «fra hånd til munn» for å innfri forpliktelsene til neste lønningsdag. Lyn-direktør Erik Langerud kaller det «et puslespill som koster mye tid og krefter».

Les også:

I neste uke arrangerer han et møte han beskriver som «veldig viktig». Lyn jakter på frisk kapital, og vil gi investorer to tilbud:

  • De kan få kjøpe deler av Lyn-spillere som kan bli aktuelle for salg til utlandet når overgangsvinduet åpner til sommeren. Direktøren vil ikke nevne navn, men midtbanespilleren Paul Obiefule og kantspilleren Theodor Elmar Bjarnason er nokså sikkert to av salgsobjektene.
  • De tilbys også å få låne Lyn penger med sikkerhet i fordringen Lyn har hos Udinese – til en rente langt høyere enn hva man får i banken. Garantien befinner seg i Italia. Etter hva Aftenposten erfarer, skylder Udinese fortsatt Oslo-klubben 5-6 millioner kroner etter fjorårets salg av Odion Jude Ighalo og Jo Inge Berget. Neste og siste avdrag kommer i august. Lyn har spurt italienerne om muligheten til å få pengene tidligere, uten å lykkes. Belåning på fordringen er derfor et alternativ.

Les også:

«Synske Laila»

– Om vi hadde hatt 20 millioner kroner på bok, ville vi selvsagt ikke ha drevet som dette. Vi har det tøft, men har kuttet overalt, og bruker ikke én krone om vi ikke må, bedyrer Langerud overfor Aftenposten.no.

– Kan dere gå konkurs i løpet av 2009-sesongen?

– Nå er ikke det noe du skal bruke som overskrift, men: 150 norske bedrifter går konkurs hver uke. Avisen din er full av historier om dem. Ingen bransje er unntatt risikoen. Heller ikke fotballbransjen, sier Langerud, som ikke vil konkretisere situasjonen i Lyn.

Tidligere i uken siterte Finansavisen ham på at Lyn har kuttet 35 millioner kroner i personalutgifter i forhold til fjoråret. Han sier at han ble feilsitert. Det rette tallet er i overkant av 20 millioner.

Mange rundt Lyn mener at de tøffe kuttene burde ha kommet langt tidligere, allerede i fjor, da det ble klart at eier Atle Brynestad ville ut. I stedet satt Erik Langerud på en pressekonferanse i Oslo og snakket om hard satsing. Nå sitter han i samme by og sier at det ikke spiller noen rolle om Lyn blir nummer fire, seks, syv eller ni i 2009. Det er økonomien som er det viktigste i år.

– Jeg skylder ikke på finanskrisen, men...

– Du snakker om den hver gang det er snakk om Lyns økonomi.

–....jeg har 70 nåværende aksjonærer å forholde meg til, i tillegg til en rekke potensielle nye investorer. Vi ser at sponsormarkedet er langt vanskeligere enn tidligere, likevel har vi lykkes med flere gode avtaler. Du vet selv hvilke bransjer det er snakk om, og hvordan situasjonen er i de bransjene nå. Hadde jeg visst om finanskrisen og søksmålet fra Chelsea, er det sannsynlig at vi ville ha valgt en litt annen strategi. Hadde jeg vært «synske Laila», hadde jeg nok valgt annerledes, mener direktøren, og understreker at det er lett for alle å sitte med fasiten i etterkant.

(Artikkelen fortsetter)

– Nå er ikke det noe du skal bruke som overskrift, men: 150 norske bedrifter går konkurs hver uke. Avisen din er full av historier om dem. Ingen bransje er unntatt risikoen. Heller ikke fotballbransjen, sier Langerud.

Fra 28 til 23

Fjorårets spillerstall på 28 er skåret ned til 23, kostbare sign on fee-avtaler det slutt på, reisevirksomheten før seriestart ble kraftig redusert i forhold til i fjor, men fortsatt er det et stykke igjen – fordi Lyn tjener mindre enn forventet på samarbeidsavtaler, spillersalg og tilskuerinntekter.

Langerud innrømmer at det er stunder hvor han tenker på hvor mye som renner ut av Lyn i løpet av én dag, sammenlignet med det som kommer inn.

– Jeg gjorde et regnestykke da det var som verst her, og det var snakk om mange, mange, mange tusen kroner i forskjell. Utgiftene er fortsatt mye større enn inntektene, sier Erik Langerud.

Det siste trenger man verken å være synsk eller spesielt klarsynt for å se.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk