Winsnes løser flokene for Jönsson

<p>Fra iskald ytterst på benken, til godt inne i startvarmen. Fredrik Winsnes har gitt Jan Jönsson muligheten til å finne den rette balansen i Rosenborglaget.</p>

Lerkendal:Fredrik Winsnes

I sesongstarten var Winsnes langt unna laget. Rosenborg spilte en skjev 4-4-2 med én spiller til å ta seg av store deler av det defensive ansvaret.

Det ga svake sportslige resultater. Et fortjent tap borte mot et Brann-lag som skapte sjanse på sjanse mot de regjerende mesterne. Et ufortjent 1-2-tap hjemme mot et effektivt Stabæk, og 4-4 hjemme mot Lillestrøm – som straffet et Rosenborg i mangelfull defensiv balanse gang på gang.

(Artikkelen fortsetter)

Jan Jönsson har gjort endringer på laget. (Foto: Christer S. Johnsen)

I bortekampen mot Fredrikstad fikk Fredrik Winsnes starte sin første kamp for sesongen, men også da spilte Rosenborg med ett midtbaneanker, og Winsnes inntog ga slett ikke umiddelbar suksess. Rosenborg var direkte svake, tapte 0-2 og spørsmålene om krise dukket opp.

Og trener Jan Jönsson innså at han måtte tenke annerledes før hjemmekampen mot Vålerenga andre påskedag.

Inn med 4-2-3-1-formasjonen, der to sentrale midtbanemenn i større grad jobber sammen defensivt. Først Winsnes sammen med Markus Henriksen. Deretter Per Ciljan Skjelbred med Henriksen, mens Winsnes ble skjøvet opp i en offensiv midtbaneposisjon.

– Det er ikke helt nytt, det er noe jeg har fundert på under våren. Og vi gjorde noe lignende under forsesongen – blant annet den siste halvtimen i treningskampen mot Spartak Moskva (RBK vant 4-0). Vi valgte den formasjonen foran Vålerenga-kampen, sier Jönsson til Adresseavisen.

– Det var den svake forestillingen mot Fredrikstad som gjorde utslaget?

– Ja, det kan du si at det var. De to hjemmekampene vi hadde spilt lovet bra. Men vi fikk dårlig betalt, og da tenker man alternativer.

Fortsetter i samme stil

Jönsson påpeker at den ferske formasjonen ikke innebærer en ny måte å spille på, men at det medfører en endring av balansen i lagsammensetningen.

– Det forsterker forsvarsmessig, men samtidig gir det flere muligheter fremover. Vi kan blant annet skyte frem kantspillerne våre ytterligere. Det er ikke et defensivt drag over endringen, det går begge veier , sier han.

Og konstaterer at Rosenborg gjorde sin beste kamp av året mot Vålerenga, da laget vant 2-0. RBK slapp til få målsjanser imot, samtidig som de skapte gode muligheter fremover på banen. Med den kampen friskt i minne vil det være rart om det gjøres formasjonsendringer før bortekampen mot Molde søndag.

– Ja, det er riktig.

Fredrik Winsnes insisterer på at det er for tidlig å si definitivt at formasjonsendringen blir en suksess.

– Det funket ålreit mot Vålerenga. Kampen mot Alvdal (seier 7-0 i cupen) kan ikke brukes. Men vi slapp til veldig lite mot Vålerenga, og formasjonen gir oss en mulighet til å veksle internt. Det er flere spillere som kan brukes i flere posisjoner.

Mot VIF var det først og fremst Winsnes og Skjelbred som vekslet mellom offensiv og defensiv midtbaneposisjon.

– De presset oss etter 1-0, og Per har større frekvens enn meg, mens jeg kanskje klarte å lede presset bedre enn ham. Jeg håper at utviklingen fortsetter i den retningen VIF-kampen ga. Offensivt har vi enda en del å gå på, det er fortsatt et utviklingspotensial, sier Winsnes, som mener utgangsformasjonen passer kanskje enda bedre på bortebane – der RBK møter Molde i helgen.

– Den frigir spiss nummer to til det defensive arbeidet i større grad. Mentalt gir formasjonen en annen utgangsposisjon. For vår del handler det om å finne noe som fungerer og få folk i de rette posisjonene.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk