Fotball

I den stjernespekkede garderoben så Steinar Nilsen glimt av storhet. Nå leder George Weah presidentvalg.

– Jeg har alltid visst han ville gå den veien.

George Weah og Steinar Nilsen hadde en god tone i Milan-dagene. Her fleiper de med hverandre i 1997.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Høsten 1997 var en mildt sagt spennende tid i livet til Steinar Nilsen. Han ble solgt fra Tromsø til selveste AC Milan. Da han troppet opp til første treningsdag med verdensstjernene, ble han tildelt skapet ved siden av George Weah. Han hadde to år tidligere blitt kåret til verdens beste fotballspiller.

– Vi fant tonen og fikk en god latter sammen, forteller Nilsen.

Lørdag møtes Liverpool og Manchester United. Har du fått med deg denne saken?

Les også

Grafene som viser hvorfor United kommer til å vinne mer enn Liverpool de neste årene

Ikke overrasket

Det var en stor overgang for Nilsen. Men Weahs sprudlende og inkluderende personlighet hjalp.

Nilsen oppfattet Weah som en ledertype. Dermed er han ikke overrasket over at den gamle kompisen nå dukker opp i nyhetssendinger igjen. Weah (nå 51) stiller nemlig til presidentvalg i hjemlandet Liberia. Ifølge valgkommisjonen i landet leder fotballikonet i 14 av 15 fylker når litt under halvparten av stemmene er talt opp. Dermed har Weah gode sjanser til å bli tidenes første som har kunnet kalle seg verdens beste fotballspiller og statsleder.

– Jeg har alltid visst at det er den veien han ville gå. Han har vært en forretningsmann og alltid veldig politisk engasjert, sier Nilsen, som følger spent med på utfallet av valget.

Omstridt visepresidentkandidat

George Weah, som tilhører partiet «Congress for Democratic Change», stilte først i presidentvalget i 2005, men tapte den gangen mot Ellen Johnson Sirleaf – Afrikas første kvinnelige statsleder. Da han annonserte sitt kandidatur i april 2016, lovet han å øke landets budsjett, jobbe mot harmoni mellom ulike religiøse grupper og satse på yrkesopplæring.

Weahs valg av Jewel Howard-Taylor, krigsherren Charles Taylors ekskone, som visepresidentkandidat har imidlertid vært omstridt.

George Weah er Liberias desidert beste fotballspiller gjennom tidende – og stadig umåtelig populær. Her er han på vei til å stemme i landets hovedstad Monrovia tirsdag.

Liberia er nummer 177 av de 188 landene på FNs utviklingsindeks. Borgerkrigen rundt årtusenskiftet, som tok 250.000 menneskeliv, preger fortsatt landet, i tillegg til en ebolaepidemi som tok 5000 liv. At dette er den første fredelige maktoverdragelsen siden 1944, gir imidlertid grunn til optimisme. Likevel er det liten tvil om at Weah jakter en utfordrende jobb.

– Jeg føler at det er mitt kall å tjene landet mitt, på grunn av kjærligheten til landet mitt og kjærligheten til folket, sa Weah til BBC i september.

– Jeg kom fra slummen, og vandret gatene i Monrovia (hovedstaden, journ.anm.), men i dag er jeg historisk. Jeg scoret et av de beste målene noensinne, sa fotballegenden, med henvisning til soloprestasjonen mot Verona i 2016, da han løp over hele banen før han scoret.

Les også

Klippet av den rasende eksperten tar av på nett: – Dette er fullstendig pinlig!

Dro sammen på ferie

Steinar Nilsen ble solgt videre til Napoli i 1998, der han ble en viktigere brikke i laget. Men han rakk å bli godt kjent med Weah. I påsken 1998 inviterte Weah Nilsen med på en ferietur i Paris.

– Det er det som kjennetegner George. Han er en veldig raus person, en fabelaktig type. Jeg har bare lovord om ham og måten han opptrer på. Han var ekstremt populær i Milan, forteller Nilsen, som selv jobber som daglig leder i Tromsø Taxi.

– Virket han å være opptatt av politikk i Milan-dagene?

– Absolutt. Han var veldig samfunnsengasjert og ekstremt opptatt av hjemlandet sitt. Han fulgte daglig med på hva som skjedde i Liberia.

– Hvordan var han som leder?

– Han tok hverken seg selv eller miljøet rundt seg høytidelig. Han stilte ekstremt høye krav til seg selv og omgivelsene, både i kamp og på trening. Han var et ekstremt konkurransemenneske, men hadde samtidig smilet på lur.

George Weah spilte for blant andre Monaco, Paris Saint-Germain og AC Milan i sin aktive karrière. I 1995 ble han kåret til verdens beste spiller.

Ti år siden telefonsamtale

De endelige resultatene fra Liberias presidentvalg er ventet å foreligge innen to uker. Dersom ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene, blir det en ny valgrunde i november.

De siste ukene har nok gitt drivstoff til Weahs konkurranseinstinkt. Han leder kampen mot visepresident Joseph Boakai, men trenger 50 prosent av stemmene for å unngå en ny valgrunde. Noen direktelinje til en afrikansk statsleder vil Steinar Nilsen neppe få uansett.

– Det er over ti år siden vi snakket sist – på telefon. Det er sånn som det alltid blir. Vennskapet er intenst når det står på, og så dør det fort ut. Men hvis vi møtes igjen, hadde det vært særdels hyggelig. Det er jeg sikker på, sier Steinar Nilsen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport – vi oppsummerer landslagets VM-kvalik, hyller Island og kongen av Danmark:

Les mer om

  1. Steinar Nilsen