Fotball

Stjernen fikk hakeslepp. Nå skaper videodømming massiv debatt: – Kommer til å ødelegge fotballen

Dommeren annullerte to Tottenham-scoringer - og skapte storm i sosiale medier.

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Se situasjonen som vekker harme i videovinduet over.

Tottenham-Rochdale 6–1

Tottenham laget til slutt hakkemat av Rochdale fra nivå tre - og tok seg videre i FA-cupen onsdag kveld. Aller mest oppmerksomhet fikk imidlertid dommeravgjørelsene i første omgang - som skapte storm i sosiale medier.

På ett tidspunkt sto Tottenham-stjernen Son Heung-min og måpte etter at dommeren annullerte straffemålet hans.

Dette er første sesong der VAR (video assistant referee) benyttes i den ærverdige cupturneringen. En rekke omdiskuterte avgjørelser førte til massiv kritikk mot VAR onsdag.

– VAR kommer til å ødelegge fotballen som vi kjenner den. Få det bort, skriver TV 2-ekspert og tidligere landslagskaptein Brede Hangeland på Twitter.

Se målene i Tottenham-Rochdale 6–1

Les mer om videodømming her:

Les også

I England har videodømming skapt debatt. Men nye tall viser at det fungerer

Annullerte straffemål

På Wembley-gresset hopet de kontroversielle avgjørelsene seg opp. Igjen og igjen måtte dommer Paul Tierney (37) sette fingeren på øreproppen og konsultere med videodommeren.

Spesielt tre situasjoner skapte debatt:

6 minutter: Erik Lamela satte ballen i nettet for Tottenham. Men så benyttet Tierney seg av VAR. Til slutt annullerte han målet – for holding fra Fernando Llorente inne i feltet.

Her står Danny Rose og Son Heung-min forbauset på Wembley-gresset etter at dommer Paul Tierney annullerte en Tottenham-scoring.

26 minutter: Kieran Trippier ble revet ned av Rochdales Matt Done. Forseelsen begynte utenfor straffefeltet, men ble avsluttet innenfor. Tierney signaliserte først for frispark, men etter å ha konsultert VAR pekte han på straffemerket.

28 minutter: Son Heung-min satte den påfølgende straffet i nettet. Men dramaet var ikke over. Tierney trengte igjen VAR-hjelp. Til slutt besluttet han å annullere straffen – fordi Son hadde stoppet opp i tilløpet.

Les også

«Noen managere finner tonen, men Mourinho og Conte ser ut til å ville klore ut øyene på hverandre»

Sterke reaksjoner

Hendelsene førte til intens debatt om bruken av videodømming.

– Hva VAR dette? Bare rør nå. Herregud. Verdens dårligste reklame for videodømming? spør TV 2-programleder og Tottenham-fan Jon Hartvig Børrestad på Twitter.

– Få vekk videodømming med en gang, skriver tidligere Brann-, RBK- og Lillestrøm-spiss Thorstein Helstad på sin Twitter-konto.

– Nå begynner det bare å bli dumt, legger han senere til.

Også Lars Tjærnås, Vålerenga-speider og kommentator i Aftenposten og 100 % Sport, reagerer:

– Jeg har vært for VAR- Men slik det brukes på Wembley nå, er det verdens største argumenter for å kaste hele opplegget på nærmeste dynge. Det må 1: Gjøre avgjørelsene riktige 2: Ta kortere tid. 3: Kommuniserers bedre også for seere/tilskuere, skriver Tjærnås på Twitter.

Kritiserer kommunikasjonen med supporterne

Hensikten med VAR er å bidra til mer rettferdige dommeravgjørelser. Systemet er ikke iverksatt i Premier League, men blir brukt i andre store ligaer som Bundesliga, Serie A og MLS – med tidvis stor suksess.

I november telte ESPN 309 VAR-avgjørelser så langt i Serie A-sesongen. 288 av de – 93 prosent – skal ha vært korrekte rettelser.

VAR har imidlertid også sine kritikere, og problemene ble belyst på Wembley onsdag.

Les også

Britisk storavis har gravd i norsk idrett. Hevder dette er hemmeligheten bak suksessen.

Mens situasjonene ble studert av videodommeren, sto intetanende supportere og luftet sin misnøye. The Times-skribent Henry Winter er blant dem som mener kommunikasjonen med supporterne er for dårlig.

– Ingen kommunikasjon med fansen under forsinkelsen. Her må FA og IFAB (organet som fastsetter spillereglene i fotball, journ.anm.) ta grep, skriver Winter på Twitter.

Blir trolig brukt i VM

Det virker uansett sannsynlig at VAR – i en eller annen form – er en del av fotballens fremtid.

På en UEFA-konferanse tidligere denne uken fortalte FIFA-presidenten Gianni Infantino at VAR vil bli brukt allerede under sommerens VM-sluttspill i Russland – dersom verktøyet blir godkjent av IFAB.

– Vi må ta beslutninger basert på fakta og ikke følelser. Faktum er at av de nesten 1.000 kampene som er blitt testet, gikk presisjonen til dommerne opp fra 93 til 99 prosent, sa Infantino.

UEFA-president Aleksander Ceferin sa imidlertid at VAR ikke vil bli brukt i neste års Champions League.

Uansett om de var korrekte eller ikke, ødela ikke VAR-avgjørelsene for Tottenham onsdag. Det så litt skummelt ut da Stephen Humphrys utlignet for Rochdale etter 31 minutter - etter Tottenhams to annullerte mål.

Et hattrick av Fernando Llorente i andre omgang feide imidlertid all tvil til side. I tillegg kom Heung-min Son (to mål) og Kyle Walkers-Peters på scoringslisten.

Tottenham møter Swansea i kvartfinalen. De andre oppgjørene er Manchester United-Brighton, Wigan-Southampton og Leicester-Chelsea.

Les mer om

  1. Tottenham Hotspur FC