Fotball

– Den mentale tilstanden i laget er veldig god

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo stiller landslagsdiagnosen etter sitt første døgn med spillerne.

HOLDT HOFF: Per-Mathias Høgmo har høye tanker om spillerne på det norske landslaget.
  • Kjetil Flygind

HOTEL BRISTOL: Tirsdag leder Norges ferske landslagssjef Norge i trening på Ullevaal for første gang. Men før treningen på landskamparenaen møtte Per-Mathias Høgmo pressen på Hotel Bristol i Oslo sentrum.

Høgmo er inne i sitt andre døgn på samlingen før VM-kvalikkampene mot Slovenia og Island, og han forteller om det han opplever som en mentalt sterk spillegruppe.

Gode hverdager

– Den mentale tilstanden i laget er veldig, veldig god. Her er det spillere med stor selvtillit og gode hverdager. Og de gode hverdagene blir stadig bedre. Vi ønsker at spillerne skal spille kamper på høyest mulig nivå, der ser vi tendensen at det er flere og flere som gjør. Og i forlengelsen av det stiger selvtilliten, sier Høgmo til Aftenposten.

Djurgården– og Norge-treneren er svært opptatt av mental trening, og har brukt mental trener som en del av sitt apparat i mange år. På landslaget får Olympiatoppens Anne Marte Pensgaard ansvaret, og slutter seg til landslaget til helgen.

Mens Pensgaard ble hentet inn i landslaget av Åge Hareide mot slutten av hans regjeringstid, mente Høgmos forgjenger Egil «Drillo» Olsen at dette ikke var like viktig. Derfor ble det mentale faset ut.

Tro, tro, tro

Nå står mental trening skrevet med store bokstaver i landslagsmiljøet igjen.

– Det mentale handler om tro, og det norske landslaget skal tro vi er i stand til å konkurrere på våre premisser og bygge selvtillit gjennom det. Dette skal speiles i måten vi tenker på, måten vi handler på og måten vi jobber på fra dag til dag, sier Høgmo.

I Djurgården har han, sammen med resten av staben og analyseansvarlig Martin Foyston, et hefte med gode egenskaper, og egenskaper som kan forbedres, hos hver enkelt spiller. Foyston, med en fortid i analyseavdelingen hos Premier League-klubben Fulham, er også hentet inn for å styrke analysedelen i landslaget og har allerede fått en sentral rolle i nye Norge.

– Skal vi lykkes i fremtiden må vi se på hva som er våre styrker, hvordan vi ønsker å legge premissene for kampene, og gjennom det bygge selvtillit og tro. Vårt utelukkende fokus nå er fremoverrettet, for å utnytte vårt potensial, sier Høgmo.

Les også

  1. Dæhli blant Europas mest pasningssikre

  2. Dobbeltsjanse kan gi Linnes superhøst

  3. En myk utgave av Mourinho

  4. Høgmo har snakket med Drillo

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball