Fotball

TIL må spare penger: Kutter en uke på La Manga

Ser på alternative kampmuligheter, men umulig å lokke lag til Tromsø.

LØPETRENING: TIL-spillerne på løpetur i februar.
  • Lars Eidissen

Årets forsesong blir av den uvante sorten for Tromsø Idrettslag. Man kutter ned reisingen til sydligere strøk ned til et minimumsnivå, og spiller samtidig ikke én eneste treningskamp i Tromsø før seriestarten.

— Vi har ikke sjanse til å få lag opp til Skarphallen med de fasilitetene der. Den er utdatert i toppfotballsammenheng, sier sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen.

Dropper Spania-uka

Samtidig som de lokale forholdene gir TIL utfordringer, kutter altså klubben ned på treningsleir i utlandet. I fjor var klubben to uker på La Manga. Tidligere år har klubben supplert La Manga-turen med en treningsleir i Tyrkia.

Selv foran 1.-divisjonssesongen i 2014 sikret en gavmild TIL-supporter fra Tyrkia at klubben kunne forlate snøskavlene i Tromsø og få en ekstra trenings- og kampleir i utlandet.

— Det er for dyrt, sier Svein-Morten Johansen om beslutningen om å kutte La Manga-oppholdet fra to til én uke.

MÅ SPARE: Sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen.

Én uke på La Manga er nemlig kraftig subsidiert, nesten i sin helhet, av Norsk Toppfotball. Den andre uken betales fra egen klubbkasse.I fjor brukte TIL totalt 330.000 kroner på to uker i La Manga.

— Da kostet den ekstra uken cirka 250.000 kroner, forteller TILs sportssjef.

Les også

Emmanuel (23) sendes tilbake til Uganda - nå støtter lagkameratene hans nye plan

Kortere treningsleir

Han jobber derfor med en utfordrende kabal for å få TILs kampprogram før seriestart til å gå sammen. To kamper er spikret: Mot Bodø/Glimt i Bodø 7. februar og mot Brann i Bergen 6. mars.

I tillegg vil TIL spille to kamper mot lokale lag fra lavere divisjoner i den nye storhallen på Bardufoss i slutten av januar — det nærmeste TIL kommer kamper i Tromsø før seriestart.

Utover dette vil laget spille to kamper på treningsleiren på La Manga fra 23. februar, mens man jobber med å få på plass to kamper i uken etter Glimt-kampen. Der ligger den største utfordringen.

— Vi ser at østlandslagene spiller mye mot hverandre og sparer kostnader, og litt av det samme på Vestlandet. Dessuten er det mange som reiser på treningsleir, sier Johansen.

Han bekrefter at å reise ned mot Oslo kan være en aktuell løsning. Det vil uansett bli et opplegg som bli betydelig billigere enn en ekstra uke på La Manga.

— Vi håper at vi lander noe i løpet av en ukes tid, sier Svein-Morten Johansen.

- Nøkterne

TIL-direktør Ulf Johansen understreker at TILs sportslige ledelse har sett verdien av å reise til kamper tidligere i februar enn en lengre leir tettere opp mot kampstart.

— Det er i grunnen etter deres egne ønsker og de er veldig fornøyd med det selv, kommenterer TIL-direktøren.

Han er samtidig glad for at klubben får litt rimeligere sesongforberedelser.

— Jeg må skryte både Bård (Flovik, hovedtrener) og Svein-Morten opp i skyene. De tenker også i kroner og ører. Der er de kjempeflinke og nøkterne, sier Ulf Johansen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL