Fotballekspertene er enige: Denne mannen bør bli Høgmos etterfølger

Ståle Solbakken er førstevalget til flere fotballpersonligheter.

Ståle Solbakken er ekspertenes favoritt til å bli ny norsk landslagssjef, men han er under kontrakt med FC København.

Per-Mathias Høgmo er ferdig som landslagssjef, knappe tre år etter at han overtok jobben etter Egil "Drillo" Olsen.

På en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag fortalte Høgmo at presset på spillerne nå hadde blitt så stort at det ikke var vits å sette seg selv over dem. Det som ble sagt var at NFF og Høgmo er blitt enige om at sistnevnte fratrer som landslagssjef.

Mange har meninger om Høgmos resultater som landslagssjef, og ikke minst hvem som bør ta over. Her har vi samlet noen av dem:

Egil Østenstad, tidligere landslagsspiller og Premier League-proff:

— Det kom ikke som en overraskelse at Høgmo nå er ferdig i jobben, det er helt naturlig med de resultatene han har hatt. Dessuten har han sett preget ut i det siste, da er det ikke lett, forklarer Egil Østenstad overfor Aftenbladet.

Egil Østenstad, her fra tiden som sportssjef i Viking.

Østenstad peker ut FC København-treneren Ståle Solbakken som den soleklart beste kandidaten.— Jeg er veldig sterk i troen på at Solbakken er den rette. Han har alle forutsetninger som skal til. Han er klok, tøff, tåler mye, er tydelig og kjenner norsk fotball veldig godt. Det vil være veldig bra dersom Fotballforbundet klarer å få det til, sier Østenstad.

Les også

Tidligere spisshelt ber folk tenke seg om etter Høgmo-avgangen: - Det har gått for langt

Rune Bratseth, tidligere landslagskaptein:

— Per-Mathias står seg godt på at han selv tok initiativet til å trekke seg. Hadde han tviholdt på jobben, og blitt avsatt etter et press, ville det vært noe helt annet. Måten dette skjer på er også smart for ham med tanke på nye oppdrag i fremtiden, sier Rune Bratseth, som etter Tsjekkia-tapet var klar på at Høgmos tid var over.

I likhet med de aller fleste andre i Fotball-Norge ser han nå på Ståle Solbakken som den naturlige etterfølgeren. Blir det ikke Solbakken, mener Bratseth NFF må trekke pusten godt:

— Jeg kjenner Ståle, det er et godt forslag. Så får vi se om det lar seg realisere. Utover det er jeg mer usikker. Da står det ikke tindrende klart. Men jeg tror man må gå inn i det med et åpent sinn, og tenke godt over hvordan vi skal fremstå. Da tenker jeg blant annet på filosofi og spillestil, sier Bratseth.

Les også

«NFF har ikke råd til å mislykkes når de skal ansette sin neste sjef»

Kenneth Fredheim, fotballkommentator for Discovery

— Jeg synes det er bra og riktig, både for Høgmo og landslaget. Når også kampen mot Tsjekkia ble en fiasko var det i mitt hode umulig for han å fortsette, sier fotballkommentator Kenneth Fredheim til NTB.

Jesper Mathisen, fotballekspert for TV 2

— I mine øyne skjedde dette altfor sent. Det burde skjedd etter kampene mot Ungarn, og nå er vi jo ute av kvaliken før den egentlig er i gang. Det har vært mye ord og tanker, men prosjektet har feilet totalt, sier Jesper Mathisen til NTB.

Lise Klaveness, tidligere landslagsspiller, nå fotballekspert for NRK:

Lise Klaveness er profilert fotballekspert på NRK.

— Jeg synes både Hamrén og Lagerbäck fremstår som litt like kandidater som de som har hatt jobben tidligere til at det er verdt å gjøre et bytte. Men i mitt hode er det ingen tvil om at vi trenger litt nye impulser utenfra. Det har vært 20 år med en fotballdebatt, som vi aldri kommer oss ut av. Da tror jeg det er fint med en trener som har litt distanse til den kulturen, sier Klaveness til NRK.- Personlig mener jeg Solbakken er det beste alternativet, både med tanke på internasjonal erfaring og det at han har fått impulser fra andre fotballkulturer, sier Klaveness.

Roar Stokke, fotballkommentator i Viasat

— Jeg håper at jeg tar feil, men jeg har liten tro på at Ståle Solbakken lar seg friste bort fra FC København. Ikke nå. Dessuten, det hadde vært morsomt å se Solbakken i en stor internasjonal klubb. Han er nok en mye bedre utgave av seg selv etter erfaringene han høstet i Wolverhampton og Köln.

— Da har NFF én oppgave, å sikre seg den største garantisten for at det norske herrelandslaget skal snu den negative trenden. Den jobben Lars Lagerbäck gjorde som landslagssjef for Sverige og Island, kan oppsummeres med ett ord. Imponerende, skriver Stokke i en blogg på Viasats nettsider.

Sigurd Rushfeldt, tidligere storscorer i Tippeligaen:

— Det går an å lykkes som landslagssjef, men akkurat nå er det et generasjonsskifte i norsk fotball, og for få ligger på det nivået som trengs for å hevde seg.

— Jeg har sett at noen norske kandidater har vært nevnt. Jeg tror Ståle Solbakken har fått både erfaringen og pondusen til å ta over. Men om det er rett for han vet jeg ikke, sier Rushfeldt.

Dette svarer Ståle Solbakken selv:

— For alle nordmenn er det en spesiell jobb, ikke bare for meg. Men jeg har kontrakt med FCK og er på jobb her også i morgen, sier Solbakken til det danske nyhetsbyrået Ritzau.