Fotball

Egypt holdt unna for superspissene i 89 minutter - så ble en midtstopper Uruguays helt

Egypt var nær å stjele poeng mot Uruguay selv med sin største stjerne på benken.

José Gimenez scoret kampens eneste mål.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Egypts keeper Mohamed El-Shenawi var lenge i det umulige hjørnet, men midtstopper José Gímenez ga til slutt Uruguay 1-0 og en drømmestart på fotball-VM.

Dermed kunne spillerne fra Uruguay puste lettet ut og juble for en fortjent seier i gruppe A. Det er første gang siden 1970 at landet vinner sin åpningskamp i fotball-VM.

I forkant av kampen snakket de fleste om Liverpools Mohamed Salah. I 0-0-kampen var det imidlertid en annen Mohamed, keeper El-Shenawi, som var Egypts store spiller.

Mens Salah ble sittende på benken i samfulle 90 minutter, stjal navnebror El-Shenawi showet og leverte i sin fjerde landskamp den ene praktredningen etter den andre. Først i nest siste spilleminutt måtte han gi tapt.

Her stiger José Gimenez til værs og header inn seiersmålet.

Da steg Atlético Madrid-spiller José Gímenez til værs på et frispark fra Carlos Sánchez. I duell med tre motspillere stanget han kontant inn ledermålet. Ved det tilfellet var keeperprofilen sjanseløs.

– Egypt var sterke og forsvarte seg godt. Vi undervurderte dem ikke på noen måte, sa matchvinneren.

Suárez-sløseri

Egypt hadde ballen mye innledningsvis i kampen, men Uruguay kom til de klart største målsjansene. Ikke overraskende var det superspissene Luis Suárez og Edinson Cavani som sto for avslutningene.

Først skjøt Suárez utenfor fra god posisjon, før Cavani traff meget godt på volley fra distanse. Ballen traff et egyptisk hode som forhindret et mulig baklengsmål.

Både Luis Suarez og spisskollega Edinson Cavani misbrukte mange sjanser.

Drøyt midtveis i omgangen fikk Suárez stå alene ved bakerste stolpe etter et hjørnespark. Avslutningen i nettveggen var uvanlig svak fra Barcelona-stjernen.

Egypt skapte svært lite før pause, og mange lurte nok på hvorfor Salah, som fylte 26 år fredag, ikke var i aksjon.

– Mo Salah er en viktig spiller for oss, og han vil spille en viktig rolle i kampene som kommer, men i dag ville vi ikke ta noen sjanse med ham, sa Egypts landslagssjef Hector Cuper om spissen han har erklært frisk etter skulderskaden han pådro seg i mesterligafinalen.

Redning på redning

Annen omgang begynte som den første sluttet med Uruguay som det sjanseskapende laget. Omgangen var mindre enn to minutter gammel da Suárez igjen fikk sjansen til å sende søramerikanerne foran.

Barcelona-spissen ble spilt helt alene med keeper El-Shenawi, som vartet opp med en strålende beinparade og avverget avslutningen.

Det var så definitivt ikke Suárez' dag i Jekaterinburg. 17 minutter før full tid kom han igjen alene med El-Shenawi etter et nytt godt gjennomspill fra Cavani, men igjen ble det bom. Egypts gode keeper nektet å la seg overliste.

El-Shenawi fortsatte sin praktkamp med en fantastisk redning da Cavani fikk kjempetreff med mindre enn ti minutter igjen å spille, og rett etterpå traff et frispark fra samme Cavani stolpen.

Da luktet det målløs kamp, men på tampen falt avgjørelsen.

(©NTB)

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Fotball-VM 2018