Falsk Twitter-konto startet rykteflom om fotballtalentet Aleksander (15)

Du skal ikke tro på alt du leser …

VIF-GUTT: Aleksander Askilsrud spilte da Vålerengas G16-lag møtte Colourful Friendship Team United på Ullevaal stadion i forkant av oppgjøret Vålerenga - Lillestrøm forrige mandag.
  • Fredrik Saltbones

Enkelte historier er for gode til å være sanne. Det var i hvert fall tilfelle da den britiske avisen Metro publiserte en artikkel om Vålerengas G16-spiller Aleksander Askilsrud søndag.

Gratisavisen som har et papiravisopplag på hele 1,3 millioner, skrev nemlig at den norske 15-åringen hadde skrevet under en kontrakt med Premier League-klubben Everton.

Slik så artikkelen om Aleksander Askilsrud på Metros nettsider ut mandag kveld.

Ikke nok med det: Everton hadde slått selveste Manchester United i kampen om spilleren, som omtales som et av Norges aller største fotballtalent i artikkelen.

Mamma Askilsrud: — Tull og tøys!

Kilden til «nyheten» var ifølge Metro agenten til Aleksander Askilsrud, Daniel Lambert, som på Twitter "bekreftet” den smått sensasjonelle og meget overraskende overgangen.

Problemet er bare at Daniel Lambert ikke eksisterer.

– Dette er bare tull og tøys. Det var en skolekompis av Aleksander som kastet noe ut på Twitter, forteller Aleksander Askilsrud mor, Elisabet, til Aftenposten.

Skolekameraten til Askilsrud opprettet altså en falsk Twitter-konto under navnet Daniel Lambert og skrev følgende melding:

– Gratulerer til min klient Aleksander Askilsrud som har signert for Everton! Han skal spille for U18-laget.

Ryktene om Evertons nye signering spredde seg raskt, og etter hvert ble det altså plukket opp av avisen Metro.

Det roet seg ikke akkurat av den grunn, heller. På diverse nettfora blir den norske 15-åringen sammenlignet med Martin Ødegaard, og flere forteller at de gleder seg til å se supertalentet i Everton-drakten.

– Jeg har ikke hørt om ham før, men det er mange spennende og talentfulle norske spillere for tiden! skriver en bruker på et Everton-forum.

– Skremmende hvor raskt det sprer seg

På Twitter tok til og med en bruker seg bryet med å photoshoppe et bilde av Aleksander Askilsrud i Everton-drakt.

Men bare for å være fullstendig tydelig: Aleksander Askilsrud skal ikke til Everton.

Det bekrefter både hans mor og Vålerengas utviklingssjef, Thomas Hasselgren.

– Det er ikke noe sant i dette. Aleksander har ikke vært der borte og har heller ikke skrevet under noen kontrakt med Everton, sier Thomas Hasselgren.

– Nei, nei, det er bare tull og tøys, sier mamma Elisabet Askilsrud.

Begge hadde fått med seg artikkelen i Metro før Aftenposten tok kontakt mandag kveld.

– Hva synes du om at rykter om noe sånt kan spre seg så fort, og at en engelsk avis ukritisk skriver om det?

– Ikke bra at løse at rykter kan spre seg så raskt. Det er skremmende hvor raskt nyheten sprer seg og kommenteres på nett. Og det viser bare hvor viktig det er med research før saker legges ut offentlig, sier Elisabet Askilsrud.

Sannheten er at Aleksander Askilsrud er en talentfull 15-åring som spiller for Vålerengas G16-lag, og at han har spilt på flere aldersbestemte kretslag.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med artikkelforfatteren i i Metro, men vi har foreløpig ikke fått svar.