Denne mannen skal gjøre Eurosport stor i Norge

Skjerpet konkurranse om sportsidiotene når kanalen går fra litt norsk til helnorsk.

Han heter Jan-Erik Aalbu og skal sørge for at Eurosport Norge som åpner sine sendinger torsdag ettermiddag skal bli en stor sportskanal.

Torsdag ettermiddag blir TV-kanalen Eurosport mer enn bare en utenlandsk sportskanal med norske kommentatorer på enkelte idretter – det hele styrt fra Eurosports hovedkontor i Paris. Eurosport Norge, en ny kanal, starter sine sendinger og kanalens sportssjef Jan-Erik Aalbu tripper ivrig og spent. Nå skal det bli mer redaksjonelt stoff på norsk, laget i Norge.

Ansiktsløs kanal

— Til nå har Eurosport i Norge fremstått som en ansiktsløs kanal. Det vil vi endre på med Eurosport Norge, sier Jan-Erik Aalbu.

En av de som skal gi Eurosport i Norge et ansikt er den tidligere TV 2-journalisten og «Skal vi danse»-vinneren Carsten Skjelbreid.

Det var mange som var overrasket da Discovery/Eurosport kjøpte rettigheten til alle OL mellom 2018 og 2024.

— Den beste signeringen jeg har gjort, ja kanskje bort sett fra da vi signerte Moa da jeg var i Vålerenga, sier Aalbu som har skrevet kontrakt med en rekke fotballspillere i sin periode som sportsdirektør i både VIF og Bærum. Nå skal han signere TV-personligheter til den nye kanalen.I den nye norske utgaven Eurosport vil det bli laget mer redaksjonelt stoff. Rundt en rekke sendinger vil det også bli rigget til studiosendinger.

  • Det kom som en overraskelse da det ble klart i forrige uke at Eurosport hadde skaffet seg rettighetene til håndballen. En sport som har hatt sitt tilhold i TV 2 i årevis.
Les også

TV-sjefen startet med å be Håndball-Norge om unnskyldning

Dollar som kjøper

Det er det amerikanske selskapet Discovery som er nøkkelen til den storsatsingen på sport som nå skjer innenfor Eurosport i Norge og TV Norge-systemet. Først kjøpte Discovery TV Norge med alle deres kanaler. Deretter kjøpte de Eurosport. Plutselig satt TV Norges sportssjef Aalbu med sportsrettigheter. Da det ble klart at Discovery/Eurosport landet rettighetene til OL i 2018-2024, ble det også klart at Norge hadde fått en ny stor spiller i kampen om sportsrettigheter.

Ikke alle får se

Torsdag ettermiddag vil norske TV-seere som er abonnenter hos Canal Digital og RiksTV, få en splitter ny sportskanal. Foreløpig er det bare hos disse to TV-distributørene at den nye kanalen vil være tilgjengelig i tillegg til i Discoverys egen nettkanal Dplay.

— Men vi er i forhandling med andre distributører og håper å nå ut til flere snart, sier Jan-Erik Aalbu.

Hos Canal Digital vil den nye sportskanalen inngå i grunnpakken, mens den hos parabolkundene vil være en del av den såkalte Familiepakken av kanaler. Hos RiksTV vil det heller ikke være nødvendig å betale ekstra for å få kanalen.

Fortsatt vil det være slik at det som i dag er Eurosport 1 ikke vil forsvinne for TV-seerne. Hos noen distribuerer kan Eurosport 2 komme til å forsvinne.

Kjøper rettigheter

Eurosport Norge kommer til å skjerpe konkurransen om norske sportsinteresserte. Etter at Discovery kom inn på eiersiden, flyter det en jevn strøm med rettigheter inn til deres norske kanaler. Det kom som en stor overraskelse at de sikret seg rettighetene til fire neste olympiske lekene etter at lekene i Rio har gått på TV 2 neste år.

De har allerede rettighetene til det norske fotballandslagets kamper både hjemme og borte. Disse kampene skal ikke gå på Eurosport, men TV Norge-kanalen MAX. I tillegg har de også rettighetene til alle VM- og EM-kvalifiseringskamper de neste to årene.

Bundesliga er mer interessant for norske seere enn på mange år. Rettigheten for Norge ligger hos Eurosport. Kampene vil bli vist på Eurosport Norge og på Eurosport 2. De har også sikret seg rettighetene til norsk serie- og landslagshåndball. I tillegg har de også rettighetene til amerikansk Major League Soccer, PGA-golf og ishockey-VM.

Rettigheter i spill

Men det er ikke sikkert at Discovery nøyer seg med dette. Rettighetne til spansk, italiensk og fransk fotball i Norden er ennå ikke solgt. Selve om alle disse ligaene er i gang, har de ikke fått noe hjem på norske TV-kanaler.

— Vi kommenterer aldri rettigheter, men det kan jo hende at det skjer noe i landslagspausen, sier Jan-Erik Aalbu om den saken.

Som om ikke det var nok. Rettighetene til å sende den norske Eliteserien og engelsk Premier League skal selges i høst. I dag er det TV 2 og det TV 2-eide C More som har rettighetene. De kan komme til å få konkurranse fra Discovery nok en gang.

  • Engelsk og norsk fotball har vært TV 2s styrke de siste årene. Nå er rettighetene til begge ligaene til salgs. Det hele skal avgjøres til høsten.
Les også

Fotballrettigheter i spill: TV 2 kan miste Premier League og eliteserien

  • Det kom som en overraskelse da det ble klart i forrige uke at Eurosport hadde skaffet seg rettighetene til håndballen. En sport som har hatt sitt tilhold i TV 2 i årevis.