FIFA-regler kan stoppe investorene i norsk fotball

De nye FIFA-reglene som gjør tredjeparts eierskap ulovlig i fotball, kan skape problemer for mange norske eliteserieklubber. Nå forsøker NFF og NTF å rydde opp.

VIKTIG DUO: Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten har lagt ned store verdier i Molde FK.

FIFA har vedtatt nye regler som forbyr såkalt «tredjeparts eierskap». Det vil si at en spillers økonomiske rettigheter helt eller delvis eies av en tredjepart uten noen direkte tilknytning til klubben. Det være seg spilleragenter/agentfirma eller en investor/investorselskap.

Den norske modellen faller også under dette begrepet siden investorer går inn og sponser enkeltkjøp av spillere. Om dette blir en realitet, er det slutten på en sentral del av finansieringen for overganger for flere andre norske klubber.

Les også

Nå er Hardballs hjelp til Brann ulovlig

Full stopp 1. mai

Den 26. september bestemte FIFAs eksekutivkomité at de ville forby tredjeparts eierskap på internasjonalt nivå. Dette kom etter et sterkt press fra UEFA. Der ble det også gjort klart at det burde være en overgangsperiode.

Den 19. desember ble det vedtatt i FIFA at den overgangsperioden skulle være over den 1. mai 2015. Da blir det ulovlig for tredjeparter å sikre seg eierskap i spillere. Avtaler som gjøres fra 1. januar til 30. april, vil kun være gyldige ut 2015. – Med disse reglene forsøker FIFA å få orden på fotballen igjen. Men reglene er skrevet veldig vidt for å unngå smutthull. Derfor er også Norge rammet av dette, forteller Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

VIL IKKE TA NORGE: Leif Øverland i NTF tror «den norske modellen» får leve videre. – Det er ikke oss i Norge FIFA er ute etter, sier Øverland.

Den «norske modellen»

Tredjeparts eierskap ble for alvor satt på kartet da argentinerne Carlos Tévez og Javier Mascherano kom til England i 2006. Begges økonomiske rettigheter var eid av Kia Joorabchians selskaper, en av de fremste aktørene når det gjelder eierskap av spilleres økonomiske rettigheter. Etter dette ble tredjeparts eierskap forbudt i Premier League i 2008. Nå ønsker altså FIFA å gjøre det samme for hele fotballverdenen.

Les også

To Costa-stemplinger da Chelsea vant semifinaledramaet

Men sett med norske øyne er denne saken fremdeles under utredning. Både NTF og Norges Fotballforbund har bedt om juridisk hjelp til å se på innholdet i reglementet og om den «norske modellen», med investorgrupper og selskaper tilknyttet klubber, faller under det samme reglementet.

– Vi må se om vi kan skrive om avtalene og dokumentene mellom klubbene og tredjeparten eller om hele den norske modellen må gjøres om. Men vår vurdering er at det ikke er Norge de er ute etter her. Her er det problemene som gjelder i Portugal og Sør-Amerika man vil slå ned på, sier Øverland.

– Vi stresser ikke akkurat, men vi gjør en grundig jobb! Og jeg tror vi vil klare å beholde den modellen vi har i Norge nå, tror NTF-direktøren.

For her hjemme er det ikke snakk om noe maktspill mellom eiere.

– Slik modellen er bygd her, er det klubben som hele tiden har siste ordet. I teorien kan ingen investor komme til oss å kreve at en spiller skal selges eller kjøpes, slår Aalesund-direktør Henrik Hoff fast.

UTFORDRING: AaFK og flere andre norske toppklubber står foran en stor utfordring, dersom det nye FIFA-regelverket mot tredjeparts eierskap også skal gjelde for investormodellen som brukes i norsk toppfotball, sier Henrik Hoff.

– Ved første øyekast, kan det se ut som det blir en utfordring for oss å finansiere spillerkjøp slik vi har gjort med Tangopoolen, sier Hoff.– Hos oss så fungerer den modellen veldig godt. Eksempelvis hadde Hamed-Allah aldri vært AaFK-spiller uten investorhjelp. Så vi er helt avhengig av å ha støttespillere når det gjelder overganger, sier Hoff.

Derimot kan det se ut til at aksjeselskap som Ålesund Fotball AS, vil være innenfor det nye regelverket.

– Så lenge det håndteres innenfor NIFs og NFFs regelverk, at selskapet har langsiktige avtaler med klubben og at selskapet håndterer hele spillerstallen og ikke enkeltspillere, så har blitt antydet at det kan aksepteres. Men ingenting er offisielt ennå, sier Hoff.

Les også

Tennfjord gir seg i Aalesund – kan bli ny styreleder i Brann

Tjærnås: – Ingen krise

C More-ekspert Lars Tjærnås tror ikke den nye FIFA-regelen vil stikke for mange kjepper i hjulene for norske fotballklubber.

– Dette er en regel som etter min mening er ment å ha to hensikter. Sørge for rettferdighet, men aller mest for trygghet og stabilitet i enkelte klubber, sier Tjærnås om den nye FIFA-regelen som vil tredjeparts eierskap til spillere til livs.

Denne praksisen forgår hovedsakelig i Portugal, hvor det ikke har vært noen regler mot tredjeparts eierskap, og i Sør-Amerika. Flere brasilianske spillere, som Elano, Jô, Ramires og Neymar, har tidligere vært delvis eid av investorselskaper.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Men i Norge er det snakk om en helt annen form for investorselskaper.– Her snakker vi nesten utelukkende om folk som har både hjerte og føtter plantet i lokalmiljøet og i klubben. Derfor ser jeg ikke samme fare her, og derfor er jeg overbevist om at klubb og investorer selv finner fornuftige løsninger for å fortsette samarbeidet innenfor det nye regelverket, sier Tjærnås.

– Er norske klubber for avhengige av de lokale investorene?

– Ideelt sett ønsker både jeg, og sikkert klubbene selv, at de står stødigst mulig på egne bein. Men jeg ser ikke for meg den store krisen eller de store forandringene for de norske klubbene som har en modell der investorer er tungt inne, sier fotballeksperten.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering