Fotball

Kenneth Fredheim: - Jeg skriver aldri ned noe jeg skal si under kampen

Når han snakker på TV søndag, lytter mer enn en million nordmenn.

Lørdag fyller Kenneth Fredheim 50 år. Han synes det ville vært greit om han dagen etter får en liten bursdagsgave fra landslaget med seier og kvalifisering til EM i Frankrike neste år.
  • Kurt B.M. Haugli

— «Spent nå! Dette tar vi. God kamp alle sammen.» Dette skrev du på Twitter en time før kampen torsdag. Hvordan føler du deg etter tapet?

— Føler vel litt den skuffelsen som alle som så på kampen og var til stede på Ullevaal føler. Jeg trodde helt genuint at Ungarn er et lag som vi slår hjemme. Først og fremst ved å holde høyt tempo og rive i stykker deres …

- Dette blir kampanalyse. Var vel litt mer ute etter hvordan du har det etter nedturen?

— Jeg skjønner det, men det henger sammen. Det blir en nedtur, men samtidig gikk jeg med en gang over til å tenke at dette er fullt mulig og at det blir utrolig spennende søndag. Jeg ristet det fort av meg. Nå bare gleder jeg meg til returkampen.

Kenneth Fredheim på plass i boksen på Ullevaal sist torsdag. Den kampen ble ikke helt som han hadde ønsket, trodd og spådd. Han hadde tippet 2-0 til Norge mot Ungarn.

— Det er du som skal rope Norge til EM i Frankrike - eller formidle lidelsen over at nok et mesterskap glipper for Norge. Har du forberedt noen fraser til en slik begivenhet?- Det gjør jeg aldri. Det er nødt til å komme spontant. Ellers blir det ikke bra. Jeg skriver aldri ned noe av det jeg konkret skal si underveis. Etter så mange år og så mange kamper stoler jeg litt på evnen min til å finne de noenlunde riktige ordene som beskriver det som skjer. Det er lettere å formidle glede enn skuffelse.

- Har du noen gang tenkt på at det du sier i en slik situasjon kommer til å leve i utallige repriser og på nett inn i evigheten?

— Jeg ser jo jevnlig at det dukker opp klipp med en yngre utgave av Fredheim fra tiden i NRK. Man er jo bevisst at dette lever for alltid og at det gjør det på en annen måte enn tidligere. Samtidig har jeg litt rutine etter å ha kommentert godt over 1000 fotballkamper.

- Hva er den viktigste egenskapen til en som skal være verbalt følge til noe så spennende som en fotballkamp kan være?

— Jeg tenker på meg selv som en guide til det som skjer ute på gresset. Jeg skal aldri dominere eller bli hovedpersonen. Jeg skal fargelegge bildet for dem som ser på og leve med de følelsene som kommer til uttrykk gjennom kampen. Det nytter ikke å høre ut som om du går på flybensin når kampen er inne i en dårlig fase. Du må ha en slags musikalitet i det du gjør.

- Du har med deg en av Norges mest kjente og respekterte fotballeksperter i boksen, Lars Tjærnås. Hvordan er det med dine egne fotballkunnskaper og fotballferdigheter?

— Som alle andre spilte jeg fotball i oppveksten. Jeg begynte tidlig som trener. Da jeg spilte på juniorlaget, trente jeg småguttelaget. Jeg tok B-kurs som det het den gangen. Etter at jeg fikk barn, har jeg nå vært trener i 15 år og er ekstremt opptatt av det fotballfaglige. Og jeg har vært så heldig å ha Lars Tjærnås som venn og kollega i mer enn 20 år.

- Det er NRK og TV 2 som sammen har rettighetene til EM. Hvor skuffende er det at du ikke får være med på festen i Frankrike som kommentator dersom Norge skulle stå for et aldri så lite mirakel i Budapest søndag?

— Litt trist er det, men samtidig er man blitt så vant til at rettigheter skifter eier. Jeg var med på VM 94 og 98 for NRK og vet hvor morsomt det er. Jeg skulle naturligvis ha vært med hele veien dersom det skulle bli norsk deltagelse i EM, men NRK og TV 2 vil gjøre en utmerket jobb.

- Hva er den største forskjellen på å jobbe i NRK og en kommersiell kanal?

— Det var fantastisk å jobbe i NRK. Det var jo som forskjellen på å kjøre Rolls-Royce til å kjøre en ordentlig nedrustet, herpet Lada da jeg i 1998 begynte i Canal +. Dette var i starten skikkelig gründer-TV. Jeg gikk fra NRKs fantastiske tekniske apparat til en kanal hvor vi ikke hadde mer enn en mikrofon. Det var halvannet år hvor jeg lurte på hva i himmelens navn jeg hadde gjort. I NRK var jeg programleder, reporter og kommentator. Det jeg ville gjøre var å kommentere, og da gjerne Premier League. Canal + hadde rettighetene til Premier League. Jeg har etter hvert ikke angret på det valget.

- Hva er ditt største øyeblikk som reporter?

Da dette skjedde sto Kenneth Fredheim i kommentatorboksen og ropte: "Er det mulig!" Michael Owen hadde akkurat scoret seiersmålet mot Manchester City på overtid.

— Jeg fikk være med på utrolig mange store oppgjør i Premier League. Men en kamp jeg husker godt er da City begynte å yppe seg mot United og kampen på Old Trafford hvor Michael Owen kom inn og scoret målet på overtid som ga United seieren 4–3 (20. september 2009 – red anm.). Det var et spesielt øyeblikk. Det var også et kommentatorøyeblikk jeg husker. Jeg bare slapp alt og skrek: «Er det mulig, er det mulig!!». Oppe i hodet ditt der og da høres det merkelig ut, men det kom fra genuine følelser. - Og ditt minst ærefulle? Din største tabbe?

— Jeg kommenterte en kamp på Loftus Road og måtte på toalettet i pausen. Det var lang kø og da jeg endelig kom lettet tilbake, hørte jeg at studio satte over til meg. Dag Solheim og studio snakket om fitnesstrenere i forskjellige klubber. I pausen på stadion hadde det opptrådt noen relativt lettkledde damer med dans. Da svarte jeg med å si: “Her var det mange fitte folk” Noe som vel ble hørt som “fittefolk“ av alle som lyttet etter.

- Har du et kommentatorforbilde?

— Den personen jeg har lært mest av er Kjell Kristian Rike. Han var, etter mitt syn, et TV-geni. Men skal jeg nevne bare ett forbilde så må det bli Martin Tyler (legendarisk kommentator for engelske Sky Sports – red anm.)

- Hva blir resultatet søndag?

— Utrolig vanskelig. Jeg var helt sikker på 2–0 hjemme. Ehhhhhh …. Jeg går for 2–0 til Norge.

  • Her er flere saker om den viktige landskampen som Norge spiller i Budapest søndag. En kamp som avgjør om Norge skal spille i EM i Frankrike neste år:

Les også

  1. Søderlund bør avskiltes

  2. Er det lov å synes synd på Høgmo?

  3. «Norge-dödaren» spiller ikke klubbfotball: - Et sjokk at han startet kampen

  4. Helland millimeter fra heltestatus: - Jeg blir veldig overrasket om vi ikke vinner

  5. Det er ikke over. Det er ikke i nærheten av over.

  6. Nyland om kritikerne: - Det er helt greit at folk tar meg på den måten. Jeg står rakrygget.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball