Fotball

TIL har signert Valakaris 18 år gamle sønn

Onni Valakari (18) har skrevet under en avtale med TIL ut 2021-sesongen.

Som iTromsø avslørte søndag formiddag ble Onni Valakari TIL-spiller. Her på Alfheim iført sin nye drakt.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

TIL har de siste dagene terminert kontrakten til Elhadji Mour Samb og sendt Oliver Kjærgaard på lån. I tillegg har klubben skaffet seg handlingsrom i en økonomisk tøff situasjon. Som iTromsø tidligere har omtalt skal flere lokale aktører samt Trond Mohn være involvert i et spleiselag for å hjelpe klubben dersom de rette spillerne kommer.

Seinest lørdag sa TIL-trener Simo Valakari at klubben jobbet for å få inn nye spillere.

Onni Valakari og Simo Valakari på TIL-trening høsten 2017.
  • Dette har TIL-treneren sagt tidligere: Valakari: – Vi jobber med å få inn nye spillere

Fire mål i 2018

En av disse var altså 18 år gamle Onni Valakari, sønn av hovedtrener Simo Valakari, som denne sesongen har scoret fire mål på 15 kamper fra start for den finske eliteserieklubben TPS Turku. Det skjer etter at laget rykket opp fra nivå to i fjor høst.

iTromsø avslørte søndag formiddag at overgangen var nært forestående, og noen timer senere kom pressemeldingen om at Onni Valakari hadde signert en avtale ut 2021-sesongen.

Foreløpig er det ikke sikkert hvor mye TIL er nødt til å betale for å hente spilleren, som har kontrakt ut 2018, umiddelbart. Ifølge finske kilder iTromsø har vært i kontakt med kan det dreie seg om rundt 200.000 kroner.

Sportssjef Svein-Morten Johansen ønsket ikke å kommentere den ventede overgangen til iTromsø søndag formiddag. Da sportssjefen tidligere denne uka var på reise i Finland skal han ha hatt samtaler med Onni Valakari om en mulig Tromsø-framtid.

I pressemeldingen sier han imidlertid følgende:

- Vi har fulgt med han helt siden han var her på et opphold i fjor høst. Han har spilt alle kampene for TPS og vi har sett video av kampene. Vi ser at han er en spiller som kan være en god investering for oss. Vi har snakket lenge med klubben og har fått til en overgang som kan være bra for begge parter, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

- Jeg er utrolig glad for overgangen. Dette er et steg opp for meg og jeg håper å få utrettet gode ting her, sier 18-åringen i pressemeldingen.

Da Valakari var på trening med pappa Simo og TIL i fjor høst ble det åpenbart at en overgang kunne bli aktuelt på et seinere tidspunkt.

– Vi må snakke med gutten, og drømmen hans er å spille i utlandet. Men han har fortsatt kontrakt i Finland så det er for tidlig å snakke om det. Men vi ser selvsagt alltid etter gode spillere. Det spiller ingen rolle om det er min sønn eller ikke. Er han bra nok for vårt lag, vil vi vurdere det, sa Simo Valakari til iTromsø den gang.

Utfordringen med å spille under sin egen far hadde Onni Valakari tenkt på den gangen.

– Hjemme er han faren min, men på banen er jeg en hvilken som helst annen spiller. Da er han bare treneren min, sa Onni Valakari til iTromsø i det samme intervjuet.

Kun den medisinske testen må gjennomføres for at alt skal være helt i orden med overgangen.

Trente med Southampton i vinter

I hjemlandet vakte det oppsikt da Valakari ikke var med i troppen til U19-EM som ble spilt i Finland i sommer. Valakari var også i vinter på treningsopphold i Premier League-klubben Southampton, uten at det endte med noen kontrakt den gangen.

TIL skal søndag kveld spille sin første seriekamp etter fotballferien mot Haugesund på Alfheim. Den kan du som alltid følge direkte fra 16.45 med Helge Skog.

Les mer om

  1. Tromsø IL