Fotball

Ødegaard må skjermes fra mediene

15 medier ville snakke med Martin Ødegaard (15) på dagens pressetreff. Da måtte NFF sette foten ned.

KJEMPETALENT: Martin Ødegaard er ettertraktet som tidenes yngste norske A-landslagsspiller. Her fra pressekonferansen før kampen mot Malta.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

LILLESTRØM (aftenposten.no): Martin Ødegaard er så populær blant norske medier at Norges Fotballforbund nå tar grep.

Søndag møtte de norske landslagsspillerne media etter hjemkomst fra Malta, hvor det ble 3-0-seier fredag. Men én spiller ble holdt igjen på rommet: Martin Ødegaard.

— Det var meldt inn 15 separate intervjuønsker på Martin. Han er tilsynelatende rolig og reflektert i forhold til dette, men det er vår jobb å være litt i forkant. Han er jo bare 15 år. Vi har sagt fra første stund at vi kommer til å vurdere dette fortløpende på denne samlingen. Martin hadde nok sagt ja til alt, men han har ingen problemer med at vi regulerer dette, sier landslagets mediesjef, Svein Graff, til Aftenposten.

Les også

Derfor må Barcelona trå varsomt i Ødegaard-jakten

Sier nei til utlandet

Før landslaget reiste til Malta kunne Aftenposten fortelle at NFF konsekvent har sagt nei til alle henvendelser fra utenlandske medier. Alt fra den engelske avisen The Sun til en japansk TV-kanal ville ha en bit av «fenomenet» som han kalles i utenlandske medier. Der beskrives han også som et geni).

Ødegaard selv tar oppmerksomheten med ro.

— Jeg sitter ikke og søker opp meg selv på nettet for å lese, sa Ødegaard på Malta, og la til at han får med seg at «det skrives mye rart om ham».

NFF tar intervjuet selv

Svein Graff, som også hadde sin fulle hyre med å holde styr på medietrykket rundt Mats Møller Dæhli og Joshua King på dagens pressetreff, sier han ikke er overrasket over den voldsomme interessen for 15-åringen.

— Vi er på ingen måte overrasket. Vi visste jo at han kunne bli historisk hvis han fikk spille mot Malta, samt det faktum at dette er en EM-kvalik og ikke privatlandskamp. Og med seier over Malta så vet vi av erfaring at tidligere resultater glemmes litt. Det skapes forventinger og trykket blir stort. Det ser vi blant annet på antall journalister her i dag. Ting topper seg. Det er positivt. Men det er også noe av grunnen til at vi vurderer den mediesituasjonen rundt Mats som vi gjør, sier Graff.

Så i stedet for at Ødegaard snakket med media selv gjør Norges Fotballforbund et intervju med han som de publiserer i sine egne kanaler.

— VI prøver å ivareta medias behov, samtidig som det skal balanseres med at Martin skal fp den beste oppladningen til kampen som mulig. Å skulle stå her og svare på de samme spørsmålene dagen før kamp er ikke nødvendigvis den beste oppladningen. Derfor valgte vi en slik løsning. Og spørsmålene folk vil stille er jo gjengangere: om klubbfremtid, om spilletid mot Bulgaria, og så videre, sier Graff.

Og legger til:

— Det er ikke noe kritikk til mediene, men én dag skrives det kommentarer om at ha bør skjermes. Neste dag får vi spørsmål om hvorfor han ikke er på pressetreff.

Les også

Sterke reaksjoner på Høgmos Ødegaard-vraking

Ciljan: — Hele verden var i sving

Norges kaptein, Per Ciljan Skjelbred, vet godt hvordan det er å være i søkelyset på denne måten. Han tror det er fornuftig av NFF å holde litt igjen.

— Det er veldig fornuftig at han skjermes litt nå. Martin må få lov til å være Martin. De unge fotballspillerne som kommer opp nå blir idoler og forbilder for mange. Da er det vår oppgave å ta vare på dem og ikke ødelegge dem. Derfor skal Martin få lov til å være fotballspiller og ikke stille opp på alt mulig i media.

- Hvordan var det da du selv var ung og interessen som var rundt deg?

— Jeg kan kjenne igjen en del, men det var ikke så mye styr rundt meg. Da jeg brakk beinet la det på en måte litt lokk på medietrykket. Men da jeg kom tilbake gikk det opp for meg hvor kaos det hadde vært. Det virket som om hele verden var i sving for å skrive om meg. Nå vet jeg jo at det ikke var helt sånn da, sier Ciljan og flirer.

Les også

  1. Tre mål - og freden senker seg

  2. Siem advarer: - Må ikke ta av

  3. «Det kan gå veldig galt med talenter som blir dyrket som Guds gave til fotballen»

  4. Riise ber Ødegaard følge i hans fotspor

  5. Verdens største aviser hyller Ødegaard som «geni» og «århundrets talent»

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball