Fotball

Agentene svermer rundt EM-kampene. To av Norges største talenter velger samme løsning.

De ettertraktede tenåringene Hugo Vetlesen og Erling Braut Håland bruker fedrene som rådgivere.

Hugo Vetlesen og Erling Braut Håland er to av Norges nøkkelspillere. Her avbildes de etter 1–3-tapet for Portugal i EMs åpningskamp.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

VASA, MANDAG 16. juli: Solen steker på Hietalahti Stadion i Vasa. Nede på gressteppet spiller G19-landslagene til Portugal og Norge. Det er mange tomme seter på stadion, men én seksjon er stappfull: Der agenter og speidere sitter.

I G19-EM svermer agentene og speiderne rundt Norges – og resten av landenes – kamper. Alle ønsker å oppdage den ene helt spesielle spilleren, den uslepne diamanten.

Det europeiske fotballforbundet UEFA forteller at minst 100 speidere har reist til den finske vestkysten. De har ikke et eksakt tall for agenter.

– Men det er selvfølgelig mange. Det er et flott sted for speidere og agenter å se unge spillere, samtidig som det er en plattform der unge spillere får vise seg frem. Det er en vinn-vinn situasjon, forklarer en talsmann for UEFA.

 • Fikk du ikke med deg hvordan det gikk i Norge-Portugal? Les mer her: Tabber ødela – stortalentet Håland var ekstremt uheldig.

Stortalentene rådfører seg med fedrene

Det er imidlertid spillere i alderssjiktet 17–19 år som deltar i EM. Og det er delte meninger om hvorvidt så unge spillere bør ha agent. De ulike argumentene skal vi komme tilbake til.

Men først til to av Norges største talenter, som har noe til felles. Erling Braut Håland (17) og Hugo Vetlesen (18) bruker fedrene sine som rådgivere.

– Så lenge jeg presterer og gjør det bra, trenger jeg ikke en agent som styrer det. Da er det bedre at jeg har en far som har oversikten. Jeg tenker ikke så mye på det. Det å spille ute på banen er det viktigste, sier Vetlesen når vi møter ham på spillerhotellet i Vasa.

Ingen i den norske troppen kan matche Hugo Vetlesens erfaring på toppnivå. Under EM er han en viktig brikke i Pål Arne «Paco» Johansens mannskap. Her intervjuer TV 2 Vetlesen dagen etter åpningskampen mot Portugal.

Vetlesen har spilt fast for eliteserieklubben Stabæk de to siste sesongene. Større klubber er interessert – blant andre klubber fra Belgia og Nederland. Henvendelsene er det pappa Johan Vetlesen som tar seg av.

Erling Braut Hålands far, tidligere Premier League-spiller Alf-Inge Håland, er registrert som agent. 17-åringer bruker også andre agenter gjennom faren. Men det er altså Alf-Inge Håland som har hovedansvaret.

– Jeg har ikke så mye formening om det. Han har hjulpet meg hele livet, så jeg vet ikke hvorfor det skulle stoppe nå, sier Erling Braut Håland.

Erling Braut Håland var tidvis glimrende i åpningskampen mot Portugal, men måtte gå målløs av banen.

– Meningsløst

Agenter hjelper blant annet i forhandlinger med klubber, som regel mot prosentandeler eller annen former for betaling. I G19-EM har agenter en gyllen mulighet til å kartlegge potensielle klienter.

Per A. Flod jobbet tidligere som agent. På klientlisten var blant andre John Carew. Flod mener imidlertid at tenåringer ikke nødvendigvis trenger agenter.

– Mange spillere tror de må ha agent for å få suksess. Det mener jeg er meningsløst. En virkelig god spiller, som har ambisjoner, vil alltid bli attraktiv, sier Flod.

Per A. Flod var involvert i John Carews eventyrferd fra Lørenskog til den spanske storklubben Valencia. Her er Flod og Carew i 1999.

– Bør spillere som er 18–19 år ha agenter?

– Det er ikke noe fasitsvar på det. For mange er det en fordel å se seg litt rundt og ikke binde seg for tidlig. Andre kan føle seg litt alene uten agent. Unge gutter har ikke så mye peiling på det økonomiske og administrative.

– Så hva er ditt råd til unge spillere?

– Jeg ville ventet med å skaffe agent til spilleren er på et høyt nasjonalt nivå, svarer Flod, og legger til:

– Når det kommer spesielle tilbud fra utlandet, da trenger du en agent. Man kan ikke forvente at en 20-åring har peiling på det som møter deg ute i fotballverdenen.

 • Vil du bli bedre kjent med Vetlesen, Håland og resten av Norge-troppen? Da anbefaler vi vår EM-guide.

Mener spillerne bør søke hjelp

Så langt har altså Vetlesen og Håland gjort som Flod anbefaler: Ingen av dem har en fast agentavtale. Alf-Inge Håland – som selv jobber som agent – mener uansett at agenter kan være nyttige for unge spillere.

– Jeg mener absolutt at man skal søke hjelp i karriereplanlegging. Det kan selvfølgelig være at noen har kontaktene og erfaring selv. Andre bør søke den beste hjelpen de kan få, sier Håland.

Den tidligere landslagsspilleren mener det viktigste er at spillerne rådfører seg med andre. Og dersom de velger å bruke en agent, gjelder det å velge riktig.

– Agentene har som regel et mye større nettverk enn spilleren selv. Så har du dessverre noen som ikke har spilleren i fokus, men en egenagenda.

Alf-Inge Håland har spilt for Nottingham Forest, Leeds og Manchester City. I dag prøver han å hjelpe unge spillere som agent.

Må følge agentregler

Per A. Flod mener det finnes agenter som «kun er ute etter å tjene penger». Kanskje sitter noen av dem på EM-tribunene i Finland.

– Det er veldig mange agenter på slike mesterskap. De er ute etter å signere spillere på et tidlig tidspunkt, for å tjene penger senere.

Dette aspektet ved G19-EM er Norges Fotballforbund (NFF) oppmerksomme på. Spillerne i troppen må følge tydelige regler, forklarer medieansvarlig Terje Skeie.

– Vi er klare på at vi ikke ønsker at agenter skal oppholde seg på spillerhotellet eller ha direkte kontakt med spillerne under selve mesterskapet. Men telefonkontakt er selvsagt vanskelig å forhindre om spillerne selv skulle ønske det.

Norge tapte første kamp i G19-EM 1–3 for Portugal. Neste kamp er mot vertsnasjonen Finland torsdag.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5