Fotball

Helsemyndighetene avviser NFF i ny e-post: Breddefotballen må vente

Det blir ikke noe møte mellom Norges Fotballforbund og helsemyndighetene om breddefotballens gjenåpning før 10. august.

Oppgjørene mellom Vardeneset og Brodd blir kalt «Lokalfotballens El Classico» i Rogaland. I år er lagene i henholdsvis 4.- og 3.-divisjon – og ingen av dem har lov til å trene med fullkontakt.
  • Håkon Østmoe Brandsnes
    Aftenposten

Norges Fotballforbund (NFF) ba i forrige uke om et snarlig møte med helsemyndighetene rundt åpning av breddefotballen.

NFF håpet på fortgang i prosessen, men fikk for et par dager siden en dyster beskjed.

– Vi har fått en tilbakemelding fra Helsedirektoratet om at det ikke vil bli noe møte før 10. august, sier Alf Hansen, direktør for utvikling og aktivitet i Norges Fotballforbund (NFF), til Aftenposten onsdag.

«Fra Helsedirektoratets side ønsker vi å opprettholde møtet som planlagt og det er fra vår side ikke behov for å sette opp et nytt møte før denne datoen», skriver Helsedirektoratet i e-posten vi har fått tilgang til.

Vi har spurt Espen Rostrup Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, om han kan utdype. Han skriver følgende i en SMS:

«Helsedirektoratet jobber fortløpende med en rekke covid-19-saker. Den videre åpningen av breddefotballen er en av sakene som er i prosess. Vi vil innkalle NFF til et møte om dette i første halvdel av august, som tidligere annonsert.»

  • LES MER OM BAKGRUNNEN HER: NFF ber om snarlig møte med helsemyndighetene om breddefotballen

– Skuffende

– Vi hadde håpet og trodd at vi kunne fått et møte for å få forutsigbarhet for oss, så det er klart at det er skuffende at det ikke oppleves som aktuelt. Samtidig så tenker vi at de stoler på at vi har gjort jobben rundt smittevern hele veien på en forsvarlig og god måte, slik at de ikke trenger å gå inn og være med å påvirke hvordan vi legger opp godt smittevern, fortsetter Hansen.

Alf Hansen, direktør for utvikling og aktivitet i NFF, sier at de nærmer seg et kritisk punkt med tanke på frafall.

Direktøren mener at helsemyndighetenes manglende vilje til å møte dem, er et stilltiende ja til at de godkjenner smittevernprotokollen NFF har utarbeidet for breddefotballen.

– Ja, de har ikke vært interessert i å sette seg ned sammen med oss for å se på det. Så da tenker vi at de må stole på at den er skikkelig og god nok. Så det vi også forstår er at dette dreier seg om det som de har vært kategoriske på hele veien, at det er en meters avstand i det norske samfunnet. Det er det saken dreier seg om, og at de ikke vil gjøre noen vurdering før etter sommeren, i utgangspunktet. Det er det de holder på, sier Hansen.

Norges Fotballforbund håper nå at det på møtet 10. august blir lagt en håndfast plan for gjenåpning, og at det ikke bare blir snakket rundt det.

– For oss er det viktig at de vurderer NFFs jobb før møtet 10. august, og at den anses som forsvarlig og god. Når de skal begynne å gjøre tilpasninger i den enmetersregelen, må idretten være er en naturlig del av den åpningen, sier Hansen.

Les også

«Sjokkert», «blodig urettferdig» og «frustrert». Slik beskriver lokale klubber fotballforbudet.

NFF: Nærmer seg kritisk punkt

Gjenåpningen av breddefotballen handler ikke lenger om forutsigbarhet, men om å redde sesongen og forhindre mer frafall, mener NFF.

– Først og fremst er vi ute etter å komme i gang igjen. Fordi det som er kritisk for oss, er at sesongen blir borte. Og det begynner å nærme seg et kritisk punkt. Vi er helt avhengige av at det kommer med et grønt lys for å komme i gang med trening, og da må det skje rundt 10. august og dagene som følger der. Skjer ikke det, så er seniorfotballen i stor risiko for å ikke få fullført sesongen 2020. Det er kritisk for oss for med frafall og den siden av det.

For Hansen er det viktigste med møtet at breddefotballen får trene som vanlig.

– Det dreier seg om å få oppstartsdato for trening. Det er det viktigste i første fase. Og det må skje kjapt. Så skjønner vi det at smittesituasjonen i Norge, rundt det tidspunktet som vi skal ha det møtet, vil være avgjørende for de valgene de tar i neste runde.

Det er åpnet for full aktivitet i barne- og ungdomsfotballen fra 1. august. NFF hadde et håp om også å få breddefotballen i gang til den tid, men slik blir det altså ikke.

– Håpløst

Bjørn Gohn Jønsberg, daglig leder i 3.-divisjonsklubben Lyn, likte ikke å høre nyheten om at møtet ikke blir fremskyndet.

– Det er helt håpløst. Man føler seg maktesløs i saken. Når du ser ellers i samfunnet, og hvordan det fungerer, og hvordan Danmark åpnet all fotball i juni uten at det har vært noe mer risiko, henger ingenting på greip, sier Jønsberg.

– Det begynner å tære på motivasjonen til spillere rundt omkring. Vi er det eneste laget i Lyn som ikke får trent. Nå vet man også at det er mange talenter som starter karrieren sin i tredje divisjon, så det hemmer jo utviklingen deres. Når de ikke får lov til å trene, fortsetter han.

Vidar Evensen, sportslig leder i Strindheim, forteller også at det tærer på motivasjonen til spillerne å bli skuffet gang på gang.

– Motivasjonen fikk seg en veldig knekk etter den forrige beskjeden tidlig i juli. Da hadde vi et berettiget håp om at vi kunne starte igjen i begynnelsen av august. Vi gjorde om på ferien til gutta for å få det til å skje. Så kommer de tilbake fra ferie, så er det «status quo». Da får man en knekk. Det begrenser seg hvor lenge de klarer seg å holde opp motivasjonen. Jeg synes synd på spillerne, ikke bare våre, men generelt, sier Evensen, som ikke er overrasket over at møtet ikke ble fremskyvet.

– Jeg føler de har kjøpt seg tid når de går ut i ferie og gjør seg utilgjengelig. Jeg synes det er skremmende også. Det har vært mye trøkk fra mediene, klubber og forbund på det her. Det er rart de ikke går forbundet i møte, sier Evensen.

Trener Roy Wassberg i Fyllingsdalen.

Tidligere Brann-spiller, Roy Wassberg, som nå trener Fyllingsdalen i 3. divisjon, har sett seg lei hele diskusjonen.

– Når det som utgjør en fare for eventuell smitteøkning i samfunnet er åpnet opp, jeg tenker da på barer, utenlandsturer, treningsstudioer og flyreiser og så videre, blir det meningsløst å stoppe breddefotballen. Om det er pølsekøen blant de 30 betalende tilskuerne de er redd for, kan de bare holde kiosken stengt, sier Wassberg.

Les mer om

  1. Norges Fotballforbund (NFF)
  2. Breddefotball
  3. Helsedirektoratet
  4. Smittevern
  5. Koronaviruset