Velger annen vei enn RBK. Har solgt spillere for nesten en halv milliard

FC Midtjylland skal ha solgt spillere for over 800 millioner kroner de siste seks årene. Og har som mål å bli blant Europas 50 beste klubber innen 2025.

Solgt for 100 mill: Frank Obyeka, som ble hentet til Midtjyllands akademi. Nigerianeren er er eksempel på hvordan danskene tenker i spillerutviklingen.
  • Ole K. Sagbakken

Torsdag møter RBK-juniorene danskene i UEFA Youth League. En klubb som har vært i kvartfinalen to ganger på rad. Med en annen strategi i talentutviklingen.

Akademisjef Flemming Broe forteller om en modell hvor de tar inn én del spillere fra Vest-Jylland. Mens resten hentes fra hele Danmark, Skandinavia - og verden for øvrig.

Akademisjef Flemming Broe.

Startet i 2004

- Jeg vil aldri kommentere andres strategi. Hver klubb tar sitt valg. Og RBK har en fantastisk historie, sier Broe til Adresseavisen.

Han har jobbet i Midtjyllands akademi siden 2004, og vært sjef siden 2012.

Torsdag er Broes G19-lag i Trondheim for å spille 1. runde i UEFA Youth Cup - juniorens mesterliga. Vinneren går inn i ny runde før jul, med sluttspill over nyttår.

Akademi-diskusjon

De siste ukene har RBK-akademiet vært tema i Adresseavisen. Rekruttlaget står med seks poeng i 2. divisjon. 16- og 19-årslaget er på nedre halvdel i sine serier. Mens G16-laget røk for Sarpsborg i NM.

Lyspunktet er G19-lagets plass i NM-semifinalen. Og Europa-gulrota torsdag.

Der møter Salmarakademiets sjef Roar Vikvang og co et Midtjylland hvor a-laget leder Superligaen. De er også i gruppespill i Europaligaen, og var i Mesterligaen i fjor.

Midtjyllands G19-lag kommer fra to strake kvartfinaler i Youth League. Og slo blant annet ut Manchester United i 2019.

Knepent tap for Fram: Akademisjef Roar Vikvang (venstre), i samtale med Christer Basma. Bildet er tatt i forbindelse med RBK 2s 1–2-tap for Fram denne uka.

Færre spillere - og lokalt

RBKs seier i NM-kvarten over Sandefjord (5-3) gir selvtillit før e-cup-møtet.

Samtidig har Vikvang uttalt at " han forstår at det stilles spørsmål ved resultatene".

Både han og sportslig leder Mikael Dorsin mener imidlertid bildet er sammensatt. Det er en bevisst strategi å matche yngre spillere i seniorfotballen. Akademiet har også hentet færre spillere enn før, for at flere skal få mer spilletid.

Det er videre en tydelig lokal forankring i talentsatsingen:

- Det er kjempeviktig at det skal være trøndere i akademiet, men det er ikke hogget i stein, sa Dorsin 9. september. Og la til:

- Vi har en spiller fra Kabelvåg, og eksempler som brødrene Konradsen Ceïde (Finnsnes) vil det sikkert bli flere av. Men i størst grad skal det være trøndere, noe som også handler om kultur og identitet. Vi dreper lokalfotballen om vi skal bygge et akademi ved bare å hente spillere utenfra. Om vi henter spillere fra Norge eller utlandet i 18-årsalderen eller eldre, må det være på en hylle som gjør at de går rett inn i a-stallen.

Kontrast

Dette er i kontrast til torsdagens motstander.

Der RBK henter spillere det året de fyller 15, starter klubben fra Herning å hente spillere til klubbens G13-lag. Midtjylland har lag i klassene G14, G15, G17 og G19.

Slik forklarer akademisjef Broe rekrutteringspolitikken:

- I alderen 13-16 år henter vi dansker, både fra Vest-Jylland og hele landet. Fra 16-årsalderen kan det komme spillere fra hele Skandinavia. Vi har både islendinger og spillere fra Færøyene. Så, i 18-årsalderen, kan akademiet hente fra hele verden. Da særlig Nigeria, hvor vi samarbeider med et akademi. Men vi har også hatt spillere fra New Zealand, Australia og Ungarn.

- Dette er spillere vi tror kan bli gode nok for førstelaget.

Solgt for 350 mill.

Adresseavisen er ikke kjent med budsjettet Midtjylland har for sitt akademi.

Men i følge akademisjef Broe har klubben siden 2004 solgt "akademispillere" for mellom 450 og 500 millioner kroner.

Deriblant Frank Onyeka, som kom til akademiet fra Nigeria. I sommer gikk han til Brentford for 100 millioner.

På samme tid har RBK også gjort store akademi-salg, som utgjør opp mot 200 millioner; Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø, Mushaga Bakenga, Alexander Sørloth og Jonas Svensson.

Solgt fra begge klubber: Alexander Sørloth.

Solgt for 800 mill.

Videre har Midtjylland som klubb, i følge tyske transfermarkt, siden 16/17-sesongen solgt spillere for over 800 millioner kroner.

Deriblant Alexander Sørloth, som gikk til Crystal Palace for godt over 100 mill. i januar 2018.

Bubacar Sanneh ble solgt til Anderlecht for 80 mill. året etter, mens Frank Onyeka var sommerens store salg.

Med forbehold rundt den fulle nøyaktigheten i en slik liste, skriver samme nettsted, transfermarkt, har RBK solgt spillere for 125 mill. i samme periode.

"Toppåret" i nyere tid var imidlertid sesongen før, 2015/16, da RBK solgte spillere for om lag 60 mill.

Verden, Skandinavia - og lokalt

Tilbake til Midtjyllands akademi, er Onyeka ett av flere eksempler på spillere som har «tatt steget».

En annen er keeper Elias Olafsson, en 21-årig islending som i dag er i a-laget. Han kom fra Breidablikk i 2018.

Mens Rasmus Nissen Kristensen, som Midtjylland solgte til Ajax i 2018, i sin tid kom fra lokale Herning Fremad.

- Hvorfor henter dere så variert?

- Vi bor i en tynt befolket del av Danmark. Klubben har som ambisjon å være blant de 50 beste i Europa innen 2025. Vi klarer ikke det om vi kun rekrutterer lokalt. Vi tror også at det å hente fra flere steder gjør noe mye dynamikken: Ulike typer spillere, ulike typer kvaliteter, mener Broe.

I dag er Celtic nummer 50 på UEFA-rankingen. Midtjylland er nummer 99, seks plasser bak Rosenborg. Listen vurderes ut fra prestasjoner i Europa de siste fem årene.

- Kan dere ikke klare topp 50 og samtidig hente mer lokalt?

- Spillerutvikling handler i størst grad om jobben i hverdagen. En lokalt forankret modell kan være en god modell. Samtidig tror jeg da det ville ha vært tøft å komme langt i Youth League. Noen lokale årganger er gode, andre ikke, svarer Broe.

Midt på tabellen

Midtjylland har vunnet G19-ligaen fem av de siste ti årene. Laget som møter RBK ligger imidlertid midt på tabellen.

Broe mener det handler om at flere trener med a-laget, noen er lånt ut, og at klubben har matchet spillere i yngre alder. Ikke ulikt RBK.

Samtidig er det et spisset lag som kommer til Trondheim:

- En fantastisk turnering. Så vi stiller med det vi kan, sier akademisjefen.