Cup-konge igjen?

<p>Ingen har vunnet flere NM og ingen har vært oftere i finalen.</p>

Fotball , 7. juni 2008 , Adeccoligaen , Odd - Bryne 5-1Peter Kovacs og Anders Rambekk , Odd

Nå drømmer Odd Grenland og Fredrikstad om Ullevaal igjen.

— Vi begynner å merke cupfeberen her. Det er solgt 7000 billetter allerede og vi håper på 10 000, sier Odd Grenlands styreleder Tom Helge Rønning før dagens NM-kvartfinale mot Fredrikstad.

Odd har 12 norgesmesterskap, Fredrikstad 11 - og de to aristokratene i norsk fotball har henholdsvis 20 og 18 finaleopptredener.

Mange av dem fra gamle dager, riktignok, men FFK vant NM-finalen så sent som i forfjor, mens Odd sikret sin sitt foreløpig siste norgesmesterskap i 2000 og tapte finalen for Vålerenga to år senere.

— Jeg tror Grenlandsfolk syns cup er ekstra moro, sier Anders Rambekk.

Fire finaler på syv år

Odd-forsvareren er blitt en finaleekspert, med fire av de syv siste:

Han og Morten Fevang er de eneste som er igjen fra laget som vant i 2000 og tapte finalen i 2002, men Rambekk var i tillegg tapende finalist med Lillestrøm i 2005 og ble norgesmester i fjor da LSK slo Haugesund 2-0 i finalen.

— Ja, det har vært utrolig morsomt. Cupfinalen er den største enkeltkampen i Norge. Ullevaal stadion med masse folk og alt som skjer er bare en fest. Og klarer vi kunststykket å slå Fredrikstad og er heldig med trekningen så vi kanskje får hjemmekamp i semifinalen, er alt mulig, mener 31-åringen.

Odd Grenland har stø kurs mot comeback i eliteserien, etter 13 seirer, fire uavgjort bare ett tap i de 18 første kampene. 52 scoringer forteller også at Fredrikstad skal få en tøff kamp i morgen.

Anders Grönhagens menn har vært klart best hjemme, og har bare to seire i de åtte første seriekampene på bortebane.

— De holder jo annenplassen i Tippeligaen, men vi tror absolutt vi kan vinne uten å ha spesielt mye flaks. Vi har fått trygghet med alle seirene i år og har mange spillere som har erfaring fra både Tippeliga og landslag, understreker Anders Rambekk.

Flest NM-titler

Alle kvartfinalistene i årets cup har vunnet NM før, og har tilsammen 43 titler. Her er vinnerne - med kvartfinalelagene uthevet og tapte finaler i parentes:

Odd Grenland 12 (8), Fredrikstad 11 (7), Rosenborg 9 (5), Lyn 8 (6), Skeid 8 (3), Brann 6 (8), Sarpsborg 6 (6), Lillestrøm 5 (7), Viking 5 (5), Ørn 4 (4), Strømsgodset 4 (2), Mjøndalen 3 (5), Frigg 3 (3), Vålerenga 3 (2), Bodø/Glimt 2 (3), Molde 2 (2), Mercantile 2 (1), Tromsø 2, Kvik (Halden) 1 (2), Bryne 1 (1), Gjøvik/Lyn 1 (1), Grane (Nordstrand) 1 (1), Moss 1 (1), Sparta 1 Stabæk 1