Van Gaal har fått sparken i Manchester United: - Jeg er veldig skuffet

José Mourinho storfavoritt til å overta jobben.

Louis van Gaal er ferdig som manger i Manchester United.

Louis van Gaal er ferdig som Manchester United-manager etter to år. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

— Jeg ønsker å takke Louis og hans trenerstab for deres fantastiske arbeid de siste to årene, som ble avluttet med FA-cuptittelen. Han har opptrådt svært profesjonelt og med stor verdighet gjennom sin periode her. Han forlater oss etter å ha gitt flere unge spillere selvtilliten til å vise ferdighetene sine på den største scenen. Alle i klubben ønsker ham lykke til i fremtiden, sier klubbdirektør Ed Woodward i en pressemelding.

Ifølge The Times-journalist Matt Hughes får nederlenderen en fallskjerm på knappe 55 millioner kroner etter sparkingen. Han skal også ha fått en bonus på nesten fem millioner kroner etter lørdagens triumf i FA-cupen.

Skuffet Van Gaal

Van Gaal skriver i en egen pressemelding at det har vært en ære å lede Manchester United og å ha vunnet FA-cupen, som han ser på som noe av det største han har gjort i karrieren. Han legger likevel ikke skjul på at han er skuffet over å miste jobben.

— Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke får fullføre treårsplanen jeg hadde sett for meg. Jeg mener at fundamentet som trengs for å skape enda større suksess er på plass, sier Van Gaal.

Han håper at triumfen i FA-cupen kan gi klubben en plattform å bygge på for å gi supporterne suksessen de ønsker. Videre beskriver han tiden i England som fantastisk, før han går videre i en lang takketale, der han takker alt fra spillere til banemannskapet, til kantinearbeiderne:

— Jeg vil takke spillerne og ønske dem lykke til neste sesong. Det har vært en glede å jobbe med dem og det har vært spesielt godt å se så mange unge spillere slå gjennom i førstelaget. Jeg gleder meg til å se deres videre utvikling. Takk til eierne og styret for at å ha gitt meg denne sjansen, og jeg ønsker å få frem min takknemlighet for supporterne. De er virkelig verdens beste fans.

Han avslutter med å rette en spesiell takk til Sir Alex Ferguson og Sir Bobby Charlton.

— De har alltid fått meg og familien min til å føle oss velkommen gjennom hele min periode som sjef i Manchester United.

Les også

- United-spillere var så desillusjonerte at de slettet e-poster fra van Gaal

Mourinho overtar trolig

United skriver i sin pressemelding at Van Gaals erstatter vil bli presentert snart.

José Mourinho blir ny United-manager, melder britiske medier.

Tidligere Chelsea-manager José Mourinho er storfavoritt til å overta og engelske medier forventer at ansettelsen blir bekreftet tirsdag. The Telegraph meldte i helgen at portugiseren skrev under en kontrakt med klubben for over en uke siden. I tillegg skal det ha blitt observert flyttemannskap utenfor hans hjem i London mandag ettermiddag.— I juli er jeg tilbake. Vi er i mai, så mai til juli er ingenting. Jeg nyter livet med familien min, men i juli er jeg tilbake, svarte Mourinho tidligere i mai da han ble spurt om en managerjobb fristet.

Ifølge Craig Norwood, en troverdig Manchester-basert fotograf som har gjort mange oppdrag for klubbens offisielle hjemmeside, skal Mourinho i møte med United i løpet av kort tid.

— Mourinho vil sammen med sin agent Jorge Mendes møte Ed Woodward i løpet av de neste 48 timene for å fullføre kontrakten, skriver han på Twitter.

Les også

Mener Mourinho-ansettelsen kan ødelegge United: - Han eier ingen skam

Les også

Mourinho: - I juli er jeg tilbake

Lederen av Manchester Uniteds norske supporterklubb, Bård Skaar Viken, stiller seg positiv til ansettelsen av portugiseren.

— Han er en vinnerskalle. Han vil ha en ambisjon om å vinne Premier League neste sesong, og det er en offensiv tilnærming vi trenger. Samtidig er han utvilsomt en kontroversiell manager. Han er nødt til å oppføre seg mer ryddig i United enn det han har gjort i flere tidligere jobber. Men han har peilet seg inn på denne jobben i flere år, og jeg tror han ser på dette som en mulighet til å revansjere det som skjedde i Chelsea sist og kanskje også avslutningen i Real Madrid, sa han til Aftenposten mandag ettermiddag.

Opp og ned

Van Gaal har ledet Manchester United i to sesonger. Den første sesongen ledet han klubben tilbake til Champions League med en 4. plass. Den foregående sesongen ble imidlertid et steg tilbake: Champions League-exit etter gruppespillet og 5. plass i ligaen. Triumf i FA Cupen var ikke nok til å redde Van Gaals jobb.

Store deler av spillerstallen skal også ha fått et svært anstrengt forhold til van Gaal. Nederlenderen skal ha «korsfestet» enkeltspillere i plenum, sendt ut e-poster med forklaringer om hva spillerne gjorde feil og enkelte skal ha vurdert å trosse managerens krav. Les mer om det her.

Det var først ventet at en bekreftelse på sparkingen ville komme mandag klokken 14.00 norsk tid, men offentliggjøringen ble ikke lagt ut før 21.30. Det skal ha vært van Gaals eget ønske.