Fotball

Dommersjefens datter ville også bli dommer. Helt til hun ble skjelt ut fra sidelinjen.

Da Terje Hauges datter var 14 år, fikk hun nok av dommerhetsen.

DOMMERDATTER: Silje Hauge (24) er datter av Norges dommersjef Terje Hauge. Som 14-åring var hun klubbdommer, men ga seg etter hets fra sidelinjen. Nå står hun frem i håp om at flere voksne skal forstå hvordan deres hets fra sidelinjen kan påvirke barn og unge. Ørjan Deisz

 • Benedicte A. Bakken

Det er 2007. Silje Hauge har vært fotballdommer i seks måneder. Nå er hun igjen i aksjon på kunstgressbanen i Olsvik. Det er mange skyer på himmelen – et tegn på at regnet ikke er langt unna. Men det er ikke regnet som bekymrer Silje. Hun føler seg ikke trygg der hun står med fløyten rundt halsen og dømmer de to guttelagene.

Det har skjedd flere ganger. Men denne kampen blir hennes siste. Hetsen fra sidelinjen blir for tøff å håndtere.

– Det var ikke gøy lenger. Jeg fikk ofte kommentarer. Det kunne være en liten bemerkning, men den ble sagt på en ufin måte. Jeg er ganske sikker på at de fleste som har prøvd seg som dommer har opplevd dette. Og jeg tror det er et stort antall dommere som gir seg nettopp på grunn av dette, sier Silje Hauge.

Nå er det ti år siden hennes siste kamp som fotballdommer. Hun ble hetset bort fra banene og ble én av mange i den stygge frafallsstatistikken.

Les også

Norway Cup har 400 dommere. Kun 35 av dem er kvinner.

Pappa Terje Hauge sto på sidelinjen den ettermiddagen for ti år siden. Han ble vitne til kommentarene som kom etter at datteren dømte et innkast. Et innkast den ene laglederen mente var feil.

– En voksen mann ropte til Silje: «Er du blind?» Da vi kom hjem, sa hun: «Pappa, nå slutter jeg. Jeg vil ikke bli skreket på og utlevert foran alle lenger.» Når man jobber med fotball og dommerrekruttering, da treffer det noe i deg når dine egne barn opplever noe sånt, forteller Norges dommersjef.

Terje Hauge fulgte opp datteren så godt han kunne. Han forteller at det stakk i ham hver gang Silje opplevde å få kjeft fra sidelinjen. Til slutt ble det altså for mye for den da 14 år gamle jenten. Dømming var ikke gøy lenger.

– Når man er ung, er det vanskelig å skille mellom det som blir sagt til dommeren og det som blir sagt til personen. Jeg tok det personlig da folk spurte om jeg var blind eller slike ting. Det var veldig tungt å få det som 14 år gammel dommer, sier Silje Hauge.

– Jeg ble veldig lei meg

Vi møter far og datter på møterommet til Hordaland Fotballkrets på Brann Stadion. Terje Hauge har kommet fra Oslo og møter oss for å snakke om temaet han brenner mest for. Hendelsene som førte til at datteren sluttet å dømme, gjorde nemlig at dommersjefen tok grep.

– Jeg husker jeg ble veldig lei meg. Jeg bestemte meg at fra den dagen skulle jeg jobbe med fair play i norsk fotball. Det skal være kjekt å være på fotballens arena, forteller Hauge.

VONDT: – Når man jobber med fotball og dommerrekruttering, da treffer det noe i deg når dine egne barn opplever noe sånt, forteller Terje Hauge om hvordan han opplevde det da datteren fikk hets fra sidelinjen som 14-åring. Ørjan Deisz

Han er som kjent den øverste sjefen for norske dommere. Ett av tiltakene Norges Fotballforbund har kommet opp med, er å innføre kampverter. Kampvertenes oppgave er å passe på at alt går riktig for seg under kampene. Stadig flere klubber mobiliserer nå kampverter for nettopp å forebygge hendelser som den som fikk Silje Hauge til å legge fløyten fra seg. Pappa Terje tror ordningen fungerer:

– Jeg vet at det er mange som tar på seg kampvertvesten og får en følelse av at de endelig tør å si fra. Endelig kan man gå bort til «Olsen», som man har hørt på i fem år, og si at oppførselen hans ikke er bra, forteller Hauge, som har fått gode tilbakemeldinger fra klubber:

– Det er ikke alltid like lett for trenere, som er opptatt med kampen, og andre å si fra. Men kampvertene har en oppgave med å si at nok er nok. Går det over grensen må man vise foreldrene vekk.

– Noen har misforstått totalt

Mye har skjedd på ti år. Likevel har man en lang vei å gå, innser dommersjefen. Han er oppgitt over enkeltes oppførsel.

– Fotballen skal skape gode opplevelser, gode miljøer og venner for livet. Det er jo dette idretten handler om. Noen har misforstått totalt når de ser kamper i barnefotball og skriker og roper, slår Hauge fast.

Les også

Maren (17) er en av få kvinnelige dommere: – Av og til vet jeg ikke om jeg vil gjøre dette lenger

Dommersjefen er bekymret for at frafallet i barne- og ungdomsfotballen kan skyldes negative opplevelser fra sidelinjen:

– Alle klubbdommere er også fotballspillere. Faren er at de slutter med både fotball og dømming når de ikke trives på arenaen.

Silje skulle i dag ønske at hun ikke hadde sluttet med dømmingen. Men hun tror man fremdeles står overfor en stor utfordring. Nettopp fordi fotballen oppfattes som en arena der «alt er lov».

– Det er blitt litt sånn at man kan gå på fotballkamp og si hva man vil – uten at det får noen konsekvenser. Jeg tror det handler om å minne folk på at det er vanlig folkeskikk som gjelder. Også på fotballkamp, sier hun.

Les også

Katrine (25) skal få flere jenter inn i fotballen

Dommersjefen mener det bør være en klar forståelse rundt hva som er greit.

– Jeg tror mange foreldre ikke er klar over hvordan de blir oppfattet eller hvem det går ut over. Problemet er at følgene kan bli store ved at ungdom slutter, sier han.

Silje tror at noe av det viktigste for at klubbdommere ikke skal slutte, er at man blir flinkere å dele ut ros. Det er pappa Hauge enig i:

– Alt kan skje, selv i de beste klubbene. Da handler det om at man rydder opp i etterkant og har et apparat som følger opp. Gi dommeren en klapp på skulderen og si at han eller hun er velkommen igjen. Man må avslutte en kamp på en god måte, slik at ungdom ikke forlater arenaen uten at noen bryr seg, for det er mange som gjør det, sier dommersjefen.

Bare 146 av 2927 dommere i norsk fotball i 2016 er kvinner. Det utgjør bare fem prosent av alle aktive dommere. I Norges Fotballforbunds handlingsplan er målet 20 prosent kvinner.

– Jenter har mye å tilføre vårt miljø. Det er ingen tvil om at de vi har er ufattelig dyktige. Men vi skulle hatt så mange flere. Vi skal slåss for å tilrettelegge for jenter, sier Hauge.

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Norsk fotball
 3. Barnefotball
 4. Fotball
 5. Norges Fotballforbund (NFF)

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Hauge tror norske dommere er avhengige av videodømming for å få dømme mesterskap

 2. FOTBALL

  Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF

 3. FOTBALL

  Slik svarer dommersjefen på Landros kraftsalve: – Provoserende

 4. FOTBALL

  Han var lei av «elendige dommere». Nå skal Sivert (26) selv dømme i Eliteserien.

 5. FOTBALL

  Fra 1. januar 2020: Nå innføres disse nye reglene på fotballbanen

 6. FOTBALL

  Til daglig jobber bergenseren i restaurantbransjen. På fritiden dømmer Kristoffer (28) store fotballkamper i Europa.