Norge rangeres på nivå fire i VM-kvalifiseringen

Det norske herrelandslagets svake resultater det siste året gjør at Per-Mathias Høgmos mannskap kun havner på seedingsnivå fire når kvalifiseringsgruppene til VM i 2018 trekkes.

Per-Mathias Høgmos menn kan vente seg tøff motstand i neste VM-kvalifisering.
  • 100% Sport

Det betyr at Norge kan vente seg meget tøff motstand på veien mot sluttspillet i Russland. I verste fall venter en gruppe hvor både Tyskland, Frankrike og Sverige er motstandere.

Trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene skjer 25. juli. I potten ligger de 52 UEFA-nasjonene delt inn i seks seedingsnivåer, som tar utgangspunkt i FIFA-rankingen. Neste gang FIFA-rankingen offentliggjøres er 9. juli, og det er denne som blir utgangspunktet for seedingen.

Norge er nå på 64.-plass på rankingen, og har siden den ble offentliggjort spilt 0-0 mot både Sverige og Aserbajdsjan. Ifølge nettstedet football-rankings.info hadde Høgmos mannskap uansett liten sjanse til å havne på et annet seedingsnivå.

ESPN har finregnet på hvordan rankingen nå vil se ut, og deretter funnet ut hvordan de seks ulike seedingsnivåene blir.

Les også

Nå kan vi glemme å bli beste treer

Overraskelser

Martin Ødegaard og de andre norske spillerne var skuffet etter 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan i EM-kvaliken.

Norge blir seedet på samme nivå som Estland, Færøyene, Tyrkia og nåværende gruppemotstander Bulgaria. Sverige kommer til å havne på nivå tre, mens både Danmark og Island er seedet på nivå to. Finland er eneste nordiske land bak Norge, de havner på nivå fem.På øverste nivå finnes det et par overraskelser. Romania og Wales har begge vært meget gode i den pågående EM-kvalifiseringen, og har samtidig klatret på FIFA-rankingen. De blir dermed toppseedet i VM-kvalifiseringen. Duoen framstår som den mest gunstige å trekke for Norge fra øverste nivå.

For Norge vil den lave rangeringen sørge for at det vil være meget vanskelig å ikke komme i en tøff gruppe. På nivå to handler det om å unngå Frankrike og Kroatia/Italia, mens lag som Ungarn og Albania kan være gunstig fra seedingsnivå tre.

Kjemper om ledig plass

Norges gruppemotstandere i EM-kvalifiseringen, Kroatia og Italia, kjemper ifølge ESPNs skribent om siste plass på øverste nivå. Italia må vinne treningskampen mot Portugal tirsdag for å sikre seg den ledige plassen.

Under trekningen 25. juli skal de 52 lagene deles i ni grupper, hvorav sju vil ha seks lag, mens de to siste har fem. De åtte gruppevinnerne går direkte til VM, mens de åtte beste toerne spiller omspill om de fire siste VM-plassene.

Slik blir seedingen, ifølge ESPN:

*Nivå 1: Tyskland, Belgia, Nederland, Romania, England, Wales, Portugal, Spania, Kroatia/Italia.

*Nivå 2: Kroatia/Italia, Slovakia, Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Frankrike, Island, Danmark, Bosnia-Hercegovina.

*Nivå 3: Polen, Ukraina, Skottland, Ungarn, Sverige, Albania, Nord-Irland, Serbia, Hellas.

*Nivå 4: Tyrkia, Slovenia, Israel, Irland, Norge, Bulgaria, Færøyene, Montenegro, Estland.

*Nivå 5: Kypros, Latvia, Armenia, Finland, Hviterussland, Makedonia, Aserbajdsjan, Litauen, Moldova/Kasakhstan.

*Nivå 6: Moldova/Kasakhstan, Luxembourg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra.

Russland er direktekvalifisert som vertsnasjon.

(©NTB)