Her er åtte spørsmål og svar om Norges nye landslagssjef
Les Lars Tjærnås’ analyse av hvordan Lars Lagerbäck blir som Norge-trener.
Lars Lagerbäck ble i deler av svensk presse stemplet som «Sveriges kjedeligste mann». Han er likevel veldig godt egnet til å gjøre livet mye morsommere for oss som liker norsk fotball. Her er noen spørsmål og svar i forbindelse med 68-åringens inntog i norsk fotball.
1. Betyr Lars Lagerbäck at vi får Drillo-fotball fra 1990-tallet på nytt?
SVAR: Ja og nei. Defensivt kommer vi til å se mye av det samme, et lag som forsvarer seg med soneforsvar der presset på ballen med stor aggressivitet er helt sentralt, og med korte avstander mellom lagdelene.
Angrepsspillet deler han i to. Fram til 20 meter fra mål ønsker han veldig få og tydelige retningslinjer og direkte fotball med et ønske om å komme seg raskt framover. Fra 20–25 meter og inn har han et fritt spill der den enkeltes kreativitet trumfer spillestil. Han er også noe mer villig til å tilpasse stilen til spillemateriellet enn det Drillo var.
Lagerbäck om pengene han får: – Jeg tjener mye mer enn nordmenn flest
2. Hvorfor valgte Norges Fotballforbund akkurat ham?
SVAR: De hadde Ståle Solbakken som et førstevalg, men Lagerbäck var også hele tiden sett på som et veldig ønsket valg, nesten en drøm. Grunnen til det er enkel. Han har ledet ulike landslag i over 20 år med suksess. Han har tatt Sverige til fem sluttspill, ledet Nigeria i VM, og merittene hans på Island taler for seg selv. Dessuten står han for en type fotball NFF ønsket seg, der stil betyr mindre enn resultatene. NFF hadde en tydelig kravspesifisering på hva de ønsket seg. Det ville ha en som var kjent med å lede landslag, fordi det skiller seg klart fra å være klubbtrener. De ville ha en som kunne spille effektiv fotball, og de stilte klare krav til lederskap, særlig det å være en tydelig kommunikator internt og eksternt.
3. Er han en garantist for sluttspill også i Norge?
SVAR: Nei! Det er ingen. Til det er en landslagssjef alt for avhengig av spillernes hverdag, og av hvor gode de er. En landslagssjef får i motsetning til en klubbtrener kortene delt ut og må spille spillet best mulig. Norges største utfordring er uansett å utvikle enda bedre spillere, ikke minst gode nok spisser og midtstoppere. Men han er det nærmeste en kommer en garantist i kraft av den CV han stiller med.
Han ble utropt til Sveriges kjedeligste person. Nå skal Lars Lagerbäck redde norsk fotball.
4. Han er stemplet som kjedelig. Er han det?
SVAR: Jeg ble ganske godt kjent med Lagerbäck da vi trente samme årgang landslag tidlig på 1990-tallet. Jeg kjenner ham som en tvers gjennom redelig og hederlig kar, ujålete, alminnelig og lett å like. Han har også en lun og underfundig humor, og har ikke minst evnen til å le av seg selv. Dessuten blir det aldri kjedelig med en landslagssjef som vinner kamper.
5. Blir det store endringer i spillertroppen?
SVAR: Det tror jeg ikke til å begynne med. Det blir garantert endringer i måten å spille på, men jeg antar at han vil gi de aller fleste av dem som har vært med en sjanse til å tilpasse seg en ny filosofi. Så har vi en gjeng spennende unge spillere, særlig på midtbanen, som fort kan komme inn og bli etablerte A-landslagsspillere.
Lagerbäck er Norges nye landslagssjef: - Det blir tøft, krevende og spennende
6. Hva starter han med?
SVAR: Han svarte ganske klart på det selv på pressekonferansen, der han sa at for ham var underholdende fotball å vinne kamper. Det betyr at han nesten garantert kommer til å starte med det som først må repareres: forsvarsspillet. Det er i så fall noe helt annet enn det Per-Mathias Høgmo startet med, og helt nødvendig for et lag som har vært alt for gavmilde defensivt.
Norges største utfordring er uansett å utvikle enda bedre spillere.
7. Er han for gammel for en så krevende jobb?
SVAR: Nei! 68 år betyr at du har en mengde livserfaring og ikke minst rutine i jobben. Det er egenskaper som er gull verdt å ta med seg inn når det kommer til å storme.
8. Hvor imponerende er det å klare å holde ansettelsen hemmelig?
SVAR: Ekstremt imponerende. I et samfunn med så mange mulige lekkasjer, og ikke minst der nesten 5 millioner føler seg berettiget til å mene noe om landslaget, er det sterkt å greie det NFF greide. Prosessen har vært krevende, men mange ulike faktorer som måtte falle på plass. Det handler om riktig kandidat til riktig tid - og riktig pris. Det er også en betydelig fjær i hatten for Nils Johan Semb, som både maktet det, men som mest av alt fikk på plass en løsning som gir hele Fotball-Norge tro og optimisme igjen.
Hør Frode Grodås fortelle om Mesternes Mester, honning-produksjonen i hagen, Lagerbäck og nedturen med Høgmo: