Spansk fotballskandale: Fotballpresidenten arrestert

Spansk politi med aksjon mot mulig korrupsjon.

Den spanske fotballpresidenten Ángel María Villar er i hardt vær.

Spansk politi har ransaket hovedkvarteret til Spanias fotballforbund i en sak om mulig korrupsjon. Landets mangeårige fotballpresident Ángel María Villar er blant de arresterte. Det melder El Pais.

Villar er foruten å være spansk fotballs høyeste leder også visepresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og visepresident i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Han er mistenkt for å ha arrangert kamper for Spanias landslag som har gitt hans sønn Gorka økonomiske fordeler i form av lukrative forretningsavtaler. Det opplyser den spanske påtalemyndigheten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Villar har vært fotballpresident i Spania siden 1988, og ble i mai gjenvalgt for en ny fireårsperiode for åttende gang på rad.

Han er også mistenkt for å ha brukt penger fra Det spanske fotballforbundet til å søke fordeler for å bli gjenvalgt som president. Det skriver Marca.

Les også

Manchester United-kjøpet og to andre avtaler viser hvordan superagentene styrer den vanvittige pengebruken: - Spillere blir gjort til skurker

Sønnen også arrestert

I alt er fire personer arrestert. I tillegg til Villar og hans sønn er også fotballforbundets økonomi-visepresident Juan Padron blitt pågrepet. De er alle mistenkt for korrupsjon, underslag og dokumentfalsk.

En talsmann sier til nyhetsbyrået at politiet har ransaket hovedkvarteret som et ledd i etterforskningen mot fotballforbundets finanser.

– Vi må høre hva domstolen sier. Loven skal følges. Alle er like for den og ingen skal leve utenfor den, sier Spanias kultur- og idrettsminister Íñigo Méndez de Vigo.

Ángel María Villar deler ut prisen for årets spiller til Ada Hegerberg i fjor.

Omdal: - Sterkt beklagelig

Den spanske fotballpresidenten var midlertidig UEFA-president fra oktober 2015 til september 2016 før Aleksander Ceferin tok over etter at Michel Platini ble suspendert fra sin post.

Han har fungert som visepresident i UEFA helt siden 1992, og har vært visepresident i FIFA siden 2002.

– Jeg kjenner ikke til omstendighetene, men dette er uansett forferdelig trist. Når det gjelder skyldspørsmålet, får vi vente og se hva som skjer. Det er en sterkt beklagelig sak, sier Per Ravn Omdal til NTB.

Omdal har tidligere vært president i Norges Fotballforbund. Han har hatt mange verv i UEFA opp gjennom årene.

– Jeg har kjent ham (Villar) i 30 år. Det jeg kan si er at han har vært en god og nær kollega i mange år, sier han.

Les også

Én episode fikk forfatteren til å miste troen på «nye FIFA»: – Folk har ikke skjønt hvor sjokkerende det var

Lang erfaring

Villar har en lang aktiv karriere bak seg. Han spilte for Athletic Bilbao og det spanske landslaget på 70- og 80-tallet.

67-åringen har styrt spansk fotball i en epoke hvor Spanias landslag har vunnet to EM-sluttspill (2008 og 2012) og ett VM (2010). Spanske lag har også festet et dominerende grep på europeisk klubbfotball.

I november 2015 fikk Villar en bot på 25.000 sveitserfranc (212.000 kroner) og en advarsel fra FIFA for manglende samarbeid under granskningen av tildelingen av fotball-VM til Russland i 2018.

UEFA sier i en uttalelse at de er klar over rapportene som omhandler Villar, men at de ikke har noen kommentarer på nåværende tidspunkt.

(NTB/100% Sport)