Fotball

Her jubler «Fygaren» for cupgull, og tidenes beste Viking-låt

Bli med på en vandring gjennom Viking-sangene. Noe bra, noe mindre bra.

BALL OG MUSIKK: Alf Kåre Tveit (t.h.) og Trond Egil Soltvedt jubler for mål i cupfinalen i 1989, mens sangen "Viking fra Vest" strømmet ut av mang en høyttaler i Stavanger.
  • Tore Asheim
Tore Asheim, Viking-supporter.

Helt siden jeg ble Viking-supporter i det herrens velsignede gullår i 1991, da jeg var syv år gammel, har jeg vært fascinert av klubbsangene. Hukommelsen min er noe uklar, så det kan hende jeg fikk min første kassett i hende året etter, men det er flere sanger som står som spikret i min hukommelse. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Så all den tid det sportslige ikke ser ut til å levere i år heller kan en heller ta et nostalgisk blikk på dette. Desverre er ikke Youtube spesielt behjelpelig når det gjelder linker til noe av dette, og dette er trist, da videoen til "Viking fra vest" er noe alle bør se minst en gang i livet.

Forbrytelse mot musikk

Alt jeg sikter til her kan dog finnes på Spotify.

Viking har vært velsignet med det jeg anser som helt fantastisk gode fotballsanger, og alle utenfor Rogaland sannsynligvis ser på som en forbrytelse mot musikk generelt sett.

Det får så være, vi har Magne Høyland og dere har ikke. Vi har Hans Petter Hansen, dere har ikke . Det er deres problem. Vi har dog Trygve Wiese, så ok, akkurat det er vårt problem og ikke deres.

Vi gjorde det bare til deres problem for sånn ca. 10 år siden. Beklager dette.

Kvammen-brødrene

En av mine medskribenter på dette prosjektet har også et par sanger på samvittigheten, men siden det er i både min og Aftenpostens interesse at det er et godt samarbeidsklima skal jeg ikke skrive mer enn dette om Tore Pangs bidrag til Vikings musikalske hverdag.

Uansett, en kan ikke skrive om Viking-sanger uten at den nevner den orginale. Skrevet av Benna Lund. Jeg regner ikke med at noen her vet hvem Benna Lund er. Uten å gå for langt inn på den biten, han var en av Vikings første landslagsspillere sammen med de noe mer berømte Kvammen-brødrene, og skrev også den første historieboken om Viking.

I denne forbindelsen ga han oss også klassikeren "Viking". En simpel grei klubbsang, som en finner i tre varianter. Jeg foretrekker faktisk nyinnspillingen til Magne Høyland, selv om linja "fire strake seriegull" funket en hel haug bedre på midten av 90-tallet enn den gjør nå.

En har også en ganske konge rocka halvveis instrumental-versjon av denne sangen.

70-tallsfrisyrer

En kan heller ikke skrive et innlegg om Viking-sanger uten å ta med klassikerene fra Stavangers legendariske smørsanger Hans Petter Hansen & Stavanger-bandet Staccato. Vi snakker om klassikere som "Ai Ai Ai" og "Når Viking Nå marsjerer inn". Samt herlige 70-tallsfrisyrer når en ser arkivbildene rundt omkring.

Før vi gikk over til "Ein blåe dag" som hymne før kampstart hadde vi Hans Petter som sang på Stavanger-sangen. Som passer bedre på danskebåten enn å få folk i stemning på en fotballkamp om en skal være helt ærlig.

Så kommer en over til 80-tallet og Mannaen tar grep. "Viking fra Vest" har for meg alltid vært den ultimate Viking-sangen. På alle områder. Fra musikkvideo til innhold. Laget foran cupfinalen i 1989, der "Fygaren" (Alf Kåre Tveit) fløy verden rundt når vi endelig vant et trofee igjen.

På det tidspunktet var syv år å regne som lang tid i dette distriktet. Jepp. Det var en annen tid for klubben. Det var en annen tid for byen.

Mike McCabe-rap

Så kommer 90-tallet og det er egentlig en hel haug mediokre sanger. Samt kanskje tidenes verste rap-sang, kalt Viking Ræp, med den udødelige linjen om irske Mike McCabe:

"Caben e fra over there og tackle grævla hardt". Jepp. Det var det som passerte på det tidspunktet. Ståle Stiil kunne ikke gjort det verre.

En har enkelte lyspunkt ("De kvide og de blå" av nevnte Mannaen står klart frem her som et skinnende eksempel på hva en fotballsang skal være), og da spesielt sangen "Hjemmakamp".

Det er ikke akkurat en sang som får blodet til å pumpe og en til å hyle etter blodet til motstanderne, men teksten er rett og slett en aldri så liten perle. "Å Benny, du e trygge så na mor". Det blir litt bedre, men ikke mye bedre enn det.

Sannsynligvis den Viking-sangen med best tekst gjennom tidene.

Sjekk den videoen

Helt til vi kommer til 2000-tallet. Og vi havner i cupfinalen. To år på rad. Leif & Kompisane glimter til med "Vikingtiå e tebage" foran kampen mot Odd i 200, og en udødelig video.

Det er dog først når vi får tak i en fremtidig Idol-vinner at vi får det nødvendige pushet over linja. Sandnes har to store sønner, Tore Christiansen og Kjartan Salvesen, og det er selvfølgelig sistnevnte som lager "Viking e tebage". Og vi var tilbake.

Vi hadde Benny, vi hadde cupgull, og alt skulle gå så bra. Året etter slo vi Chelsea ut av UEFA-cupen, men Benny forsvant, og ørkenvandringen fortsetter frem til i dag.

Også musikalsk (som sagt, vi beklager for Trygve Wiese på NRK SportJukebox, det skal absolutt ikke gjenta seg), selv om "Ein blåe dag" er et fordømt hederlig unntak der.

Pompøs, svulstig, storslått. Frode "Froddien" Rønli fra Stavangerensemblet eier den sangen, og den har tidenes beste enkeltlinje i en Viking-sang."

Fortid og framtid, Viking for alltid".

Les også

  1. Hva kan vi lære av Mjøndalen?

  2. Året da fotballtradisjonen gjenoppstod

  3. Det ble en lang tur hjem

Les mer om

  1. Supporter
  2. Viking FK