Fotball

Søderlund bør avskiltes

KOMMENTAR: En scoring på 24 kamper forteller alt om at Norge må satse på andre spisser enn Alexander Søderlund.

Alexander Søderlund er en publikumsfavoritt på Lerkendal. På Ullevaal sliter han med å overbevise Norge-fansen.
  • Tore Strand

Angripere uten teft, og keepere som ikke holder internasjonalt nivå, kan nok en gang koste Norge en sluttspillplass.

Jakten på gode, norske spisser har hatt fokus i mange år. Det at Per-Mathias Høgmo har et begrenset utvalg å velge fra, er ikke noe nytt.

BT-kommentator Tore Strand

Landslagssjefen bør imidlertid studere den nevnte statistikk og innse at Søderlund ikke er spissen Norge bør satse på. Med så mange landskamper på samvittigheten er det ingen ting som tilsier at Rosenborg-spissen plutselig skal finne scoringsformen i den norske landslagsdrakten.Hans ene scoring kom fra to meter mot bunnlaget Malta. Søderlund har allerede fått mange sjanser, og selv om han bøtter inn mål i eliteserien, har han vist at han ikke holder det internasjonale nivået en landslagsspiss bør være i nærheten av.

Her er det ikke snakk om en spiss som er inne i en måltørke på landslaget. Da kunne det vært til å forstå at han får nye sjanser, men tallene lyver ikke, og hans svake innsats mot Ungarn viser også at det ikke er noe som tilsier at han bør få flere sjanser.

Jeg tror Høgmo velger Markus Pedersen fra start søndag, noe som ligner et soleklart valg etter det som skjedde på Ullevaal torsdag kveld. For da Marcus Pedersen kom inn ble det mer trøkk i det norske angrepsspillet, og Godset-spissen var involvert da Pål André Helland burde scoret tre minutter før full tid.

For meg vil det være naturlig etter denne kvalifiseringen å satse på andre spisser enn Søderlund. Hans fysikk og arbeidsmoral har vært nyttig i noen kamper i høst, men over tid bør Norge slippe andre angripere til. Pr. i dag synes Marcus Pedersen og Joshua King å ligne på dem med størst internasjonalt potensial.

Selv om han sliter med å score mål i Premier League, savner jeg King i dagens norske tropp. Dermed må vi stole på at Marcus Pedersen kan fortsette godtaktene fra i høst når det skal fightes om EM-billett søndag kveld.

For lite tyder på at Alexander Søderlund etter 24 kamper plutselig blir en norsk scoringsjoker.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball